söndag, februari 12, 2012

Oväntad (och väntad!) kritik mot ACTA

Här kommer en längre länksamling om ACTA, som referens till mig själv i framtiden och andra som vill hitta intressanta länkar.

Det har varit massiv kritik mot ACTA-avtalet ock kritiken är befogad av många olika anledningar, men framför allt sättet det kommit till på och att det är så luddigt skrivet att det är totalt omöjligt för oss medborgare att veta hur det kommer att komma tillämpas.

ACTA-kritik från oväntat håll
En som sällan engagerar sig politiskt är krönikören och bloggaren Fredrik Backman, men även han protesterar, på sitt sätt:
"Syftet är att ”stoppa piratkopiering”. (Upplösandet av den personliga integriteten är en ren bonus, bedyrar ansvariga politiker.) Men jag vet inte. Visserligen såg jag en sjukt tjock navelpiercad kille i Köpenhamn i somras som var utklädd till Jack Sparrow, och det var obehagligt på ett störande antal nivåer, men ändå: Är piratkopiering verkligen ett så stort problem?"

Fredrik Backman - ACTA! Lådan innehåller ömtålig argumentation.

Serietecknaren Åke Forsmark har också skrivit några rader om ACTA inte heller väntat. Han har också ritat en bild av sig själv som pirat ->

Åke Forsmark - Om ACTA

Arrrr!

Det tredje exemplet på lite oväntad kritik mot ACTA kommer från Liberaldemokraterna. Att det skulle komma kritik från folk som kallar sig själva liberaler är inget oväntat, men sättet de gör det på - de JO-anmäler regeringen för brott mot språklagen, att vi medborgare ska tvingas följa ACTA-avtalet, utan att vi kan förstå vad det står i det luddigt formulerade avtalet:

L - Liberaldemokraterna JO-anmäler ACTA-avtalet
"– ACTA-­avtalet är bara det senaste i en lång rad svårbegripliga byråkratiska dokument gällande olika internationella avtal eller EU-­direktiv, förklarar Per Pettersson och menar att det demokratiska underskottet på det här sättet ökar och människors frihet inskränks.
Per Pettersson får medhåll av Totte Löfström.
– Ur en demokratisk vinkel är det ytterst viktigt att varje enskild medborgare kan förstå de lagar och regler han eller hon lever under. Hur ska man annars kunna förväntas följa dessa?"
Väntad kritik mot ACTA
Anne-Marie Eklund-Löwinder skriver på .SE-bloggen och den förtjänar betydligt mer uppmärksamhet och fler läsare. Neutralt och nyanserad skrivet: 

Bloggen - Ur askan i elden? Nu riktas spetsen mot ACTA 

Miljöpartiet på Aftonbladet debatt - Riksdagen måste säga nej till Acta-avtalet
"ACTA-förhandlingarna har sedan starten präglats av sekretess och bristande insyn. Ekonomiska särintressen har tillåtits diktera villkoren i avtalet, något som lett till att näringslivsintressen fått gå före medborgarnas intressen och rättigheter.

Det har till och med varit så absurt att folkvalda EU-parlamentariker hållits ovetande om stora delar av förhandlingarna medan lobbyister från upphovsrättsindustrin har haft representanter med vid förhandlingsbordet."
Och vad händer med våra medborgerliga rättigheter?

Södertäljepiraterna - ACTA dig, EU är trasigt

Radio 1 -SOPA/PIPA/ACTA
Med bland annat Hanna Friden.

Markus Fridholm är minst sagt besviken på våra politiker som säger en sak och sedan gör en annan - Jag orkar fan inte med alla jävla kappvändare

Läs också Motpol.

Anna Troberg har också flera intressanta länkar om aktuell ACTA-debatt. Läs också Annas replik i DN om den totala saknaden av transparens och öppenhet - ”Ingen transparens i regeringens hantering av Acta-avtalet”

Det finns alltid bra information på Miljöpartiets ACTA-blogg. Lyssna på en bra debatt med Carl Schlyter (mp) i Studio Ett eller SVT Rapport:ACTA är bara ETT av alla förslag som påverkar (inskränker) rätten till personlig integritet. Förra året var det över 90 förslag som påverkade den rätten, enligt datainspektionen. Trenden är väldigt tydlig och den pekar klart åt en polisstat, ett samhälle där medborgarnas minsta steg övervakas, både på nätet och på gatan, och det är inte ett sånt samhälle som jag vill leva i.

Och kom ihåg, det är våra politiker som stiftar lagar, det är de vi måste påverka!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att du råkade få med ett "inte" för mycket i formuleringen i slutet:

"det är inte ett samhälle som jag inte vill leva i".

Mycket bra och informativt inlägg i övrigt!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Helt rätt, tack för hjälpen, jag snyggar till det.