måndag, mars 19, 2012

#DLD - trycket ökar på (c) att visa var de står i integritetsfrågorna

Mycket diskussioner om Datalagringsdirektivet idag igen. Det märks att frågan ska ska komma upp i riksdagen (på onsdag). Allt fler ledarsidor och debattartiklar har skrivits om DLD. Många försöker få Centerpartiets ledamöter att tänka om och inte svika i integritetsfrågan, igen.

Det har pratats mycket om att omröstningen är en "förtroendefråga" och att "Centerpartiet inte kan gå emot regeringens linje",men jag som medlem sedan drygt 20 år tillbaka är mest orolig för Centerpartiets egna förtroende. Våra liberala väljare kände sig rejält lurade efter Öppenhetsmanifestet i valet -06, som vi följde upp med FRA-omröstningen. Och följer vi nu upp Integritetsbalken (-09) med att rösta Ja till påtvingad datalagring av alla medborgares telefonsamtal, SMS och e-post så är Centerpartiets förtroende helt rökt.

Man kan tala vackra ord, men visar man med handling, gång på gång, att det bara är vackra ord så kan man inte förvänta sig att bli trodd i framtiden.

Eller som HAX säger:
"Det räcker liksom inte med att bara tycka rätt. Man måste göra rätt också. Speciellt om man sysslar med politik."
Jag gillar Ida Thulins sammanfattning och nyansering av frågan. Imponerande på bara några få rader.

Nerkes Allehanda - Liberaler borde rösta nej
"För att få inflytande måste politiker ge och ta, bygga koalitioner och kompromisser. Att riksdagsledamöter ibland följer gruppen är en förutsättning för att få något gjort. På samma sätt är det rimligt att Sverige, generellt sett, anpassar sig till de beslut som fattats i EU. Om vi ständigt sätter oss på tvären raseras EU-samarbetet.

Men det finns frågor liberala politiker inte bör kompromissa om. Datalagringsdirektivet är en sådan. Rösta nej, ta böterna, och arbeta i EU för att avskaffa direktivet. På onsdag har liberala riksdagsledamöter en chans att ta ställningen för individens integritet. Tyvärr tänker de inte ta den."
UNT Ledare - Välkommen till storebrorsamhället
"Datalagringsdirektivet gör oss alla till potentiella brottslingar. All information samlas ifall någon av oss begår ett brott. Alternativet hade varit att börja samla in information först då misstanke om brott uppkommit. Det skulle inte vara ett orimligt alternativ i synnerhet då ingen med säkerhet har kunnat visa att datalagringen leder till effektivare brottsbekämpning."

Ps. håll utkik i UNT imorgon bitti också. Förhoppningsvis syns där en debattartikel från undertecknad.

Magnus Persson fick in en bra debattartikel på SvD:s hemsida:

SvD Brännpunkt - Centerpartister bör stå upp för integritet
"Det är först när man får väga sina principer och värderingar i faktiska avgöranden, som de ideologiska värdena blir riktigt tydliga. Om vi är för integritet, men kan tänkas kompromissa bort det för andra frågor – då är det ändå inte en prioriterad fråga, oavsett vad vi säger. Snacka duger helt enkelt inte, i politik måste man också visa vad man tycker genom handling."
Norrans ledare - Liberaler i alla läger, förenen eder
"Det finns två partier i riksdagen som är lite mer liberala än de andra, Folkpartiet och Centern. En av liberalismens grundpelare är att värna den personliga integriteten. Hur man då som liberal kan rösta ja till både FRA-lag och datalagringsdirektiv är och förblir en gåta.

Liberaler i alla läger, förenen eder, rösta nej till denna massiva kränkning av den privata sfären. Stoppas direktivet kommer Sverige att bli fattigare i pengar räknas, men samtidigt rikare på personlig integritet, en frihet som det inte går att sätta ett pris på, även om EU nu försöker."
Frågan är just hur "liberala" (fp) är. Se hänvisningarna till Johan Pehrson nedan.


Jens Holm (v) har tillsammans med bland annat Maria Ferm (mp) skrivit en debattartikel i SvD, Jens på sin egen blogg.

SvD Brännpunkt - Rösta nej till massövervakning
"Vi säger nej till massövervakning och kränkningar av medborgarnas mänskliga rättigheter. I stället vill vi att Sverige, tillsammans med andra länder som också är kritiska till integritetskränkande förslag, ska arbeta för att riva upp eller omförhandla direktivet. Det borde inte vara för mycket begärt att ha en regering som kunde stå upp för samma principer."
Johanna Nylander i TA - Varför bry sig om datalagring?
"Det skall heller inte glömmas bort att all den skarpa kritik Sverige har haft mot övervakning och datalagring i slutna länder som Iran och Syrien förlorar all sin trovärdighet i samma ögonblick som lagen om datalagring införs här."
Fler etablerade nyhetskanaler om DLD idag:
P1 Morgon, Ekot, Aftonbladet Nyhetsartikel, Aftonbladet Ledare,

Ljuset i tunneln - Fredrick Federley
Under eftermiddagen gick Fredrick Federley, en av lagens hårdaste kritiker, ut och sa att han tänker rösta nej till lagen. Han  gjorde det i en debatt i Studie Ett med Folkpartiets "batongliberal" nr. 1 - Johan Pehrson.

Studio 1 - Riksdagen röstar om omstridd datalagringslag

Responsen blev snabb och hyllar att någon i alla fall vågar göra mer än att säga vackra saker...

Hanna Wagenius - Det finns fan ryggrad i partiet ändå
" På onsdag, efter omröstningen, kommer jag kunna återgälda det lite, med hela CUF i ryggen. Då är det min tur att hälsa "bra gjort" från djupen av mitt hjärta - och förhoppningsvis till fler än bara Fredrick. Jag hoppas att fler C-ledamöter följer hans exempel, ja, även ledamöter av andra partier som håller medborgarnas rättigheter högre än lite böter till EU."
Aftonbladets ledarblogg - Idag gillar vi Fredrick Federley
"I dag ifrågasätter forskare och domstolar runt om i EU den omstridda lagen. EU-kommissionären Cecilia Malmström har hittills inte lyckats få till stånd någon vettig utvärdering av datalagringsdirektivet. Ineffektivt och dyrt, säger många. Men det spelar egentligen ingen roll för Sverige ska inte ha lagar som kartlägger sina medborgare i detalj.

En tjej ska kunna ringa sin kompis utan att staten låter registrera det. En tipsare ska kunna ringa en tidning. En olycklig människa ska kunna mejla en präst utan att någon i hela världen får veta. Sverige får aldrig bli en övervakningsstat."
Fler om Fredricks besked.
Makthavare, TT 1, TT2, TT3, TT4,

De flesta övriga (c)-riksdagsledamöter som har yttrat sig har dock inga planer från att avvika från det de kallar "partilinjen", vilket snarare är "partiledningslinjen" eftersom Centerpartiet på senaste stämman fattade ett väldigt tydligt beslut att motverka DLD så långt det bara går. Staffan Danielsson och Ola Johansson.

En liten detalj från P1-debatten - Johan Pehrson hintar att det snart ska bli olagligt att kryptera eller anonymisera sig på nätet. Som medborgare får man inte ens försöka ha ett privatliv längre. Storebror staten ska se allt! Läs också Ekonomisten.

När ska Folkpartiets liberaler öppna ögonen och reagera mot Pehrsons batongliberalism?

powered by Fotopedia

Fler bloggar om DLD:
FMSJ, Lars Nihlén (c), Bawar Ismail (LUF), EnRIz,

Jag tror det var det mesta från dagen, men tipsa gärna om fler bra länkar i kommentarerna. Det är alltid intressant och ofta tacksamt att ha en länksamling som man kan falla tillbaka på för att studera skeenden eller leta länkar på om några år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Johan Pehrson måste helt enkelt haft otur när han tänkt där, men, han ska inte deppa för den sakens skull. När vi lyckas peta honom, så finns det mängder med diktaturer som nog mer än gärna anställer honom med hans meriter. Jag har t.o.m. en slogan till honom: Staten. Din medlyssnare i etern.

/Smen