måndag, mars 05, 2012

"Everybody Is a Pirate, So Fix the System"

Fred Wilson, från Union Square Ventures säger som det är - alla är pirater, så det är systemet och lagarna det är fel på, inte alla internetanvändare.Fred Wilson, managing partner at Union Square Ventures, passionately argues that “everybody is a pirate” of copyrighted digital content because internet content isn’t convenient for consumption. The content delivery system is flawed, he believes, and “in a world where everybody is breaking the law, you got to look at the law: is it the right law?

Se hela klippet hos Fora.tv - Paley Center: Protecting Content & Promoting Innovation
Klippet hittat här.

Ett lysande exempel på hur lätt det är att, av misstag, bryta mot vår nuvarande upphovsrätt är ju att den franska anti-piratmyndigheten, Hadopi, själv har brutit mot upphovsrätten vid två olika tillfällen. Och eftersom ett av den ökända Hadopi-lagens straff är klassiska "Three strikes" - att stänga av folk från internet efter att ha blivit anklagade för upphovsrättsbrott tre gånger, så slipper vi kanske se myndigheten om ett tag?

Techdirt. - One More Copyright Infringement, And HADOPI Must Disconnect Itself From The Net

Illegal fildelning är ett serviceproblem!
Wilson pratar inte i första hand om den "medvetna piratkopieringen", utan om den vi göra varje dag, när vi laddar ner en snygg bild vi hittat på nätet, när vi skickar en YouTube-länk till våra vänner, eller när vi lägger upp ett ljudklipp på oss själva när vi pratar och råkar ha en radio med musik på i bakgrunden. Men problemet är nästan lika stort med den avsiktliga illegala fildeningen. Och det enda vettiga sättet att stoppa denna form av brott mot upphovsrätten är att göra det enkelt att göra rätt, inte krångla till det för betalande kunder.

Eller som jag skrivit i mina två tidigare bloggposter:
Den illegala fildelningen stoppas genom bättre service - inte hot

Idiotiska Ubisoft och Impulse förlorar pengar

Läs mer om upphovsrätt
Två andra, välskrivna texter om upphovsrätt hittar du här:

Magnihasa - Att dela en kulturscen med andra aktörer 

samt

Upphovsträtan - Kritik av upphovsrättslagförslag censureras med hänvisning till upphovsrättslag

Inga kommentarer: