torsdag, mars 08, 2012

Flygplanssäkerhet är ett skämt - som kostar pengar och integritet

Nu kommer ännu fler bevis på att säkerhetskontrollerna på våra flygplatser är misslyckade och ofta kontraproduktiva.

Nu i dagarna har en amerikanare vid namn Jonathan Corbett publicerat en video där han visar hur lätt han kan komma förbi säkerhetskontroller, inklusive "nakenscanners", med metallföremål. Kontrollerna fungerar alltså inte alls, för den som skulle vilja föra in ett farligt metallföremål på ett flygplan. Och detta trots att alla vi flygpassagerare snart tvingas visa upp oss framför en kamera som kan "se genom våra kläder".

Jonathan Corbett - $1B of TSA Nude Body Scanners Made Worthless By Blog — How Anyone Can Get Anything Past The Scanners

Tillägg: Läs också mer hos Skivad Lime

Man kan göra som Jonathan Corbett och göra det medvetet. Alltså som den norrman som också passerat förbi säkerhetskontroller med knivar, över 200 gånger. Eller som Adam Savage från Mythbusters, som av misstag, råkade få med sig två stycken 30-centimeters rakblad med sig på flyget.

Denna video är ren humor, men visar på mycket av problemen - risken för missbruk och den utsatthet man drabbas av som vanlig passagerare. Men är helt utlämnad åt säkerhetspersonalen och deras nycker och extremt närgångna och integritetskränkande undersökningar. Och detta trots att det bevisligen är lätt att lura för den som vill ställa till med problem...Läs också mer hos John Houdi om de säkerhetskontroller han tvingas gå igenom nästan dagligen i sitt jobb.

Eller läs denna välskrivna, men inte helt nya, artikeln hos Fokus:

Fokus - Skenbar säkerhet på flyget
"Men kärnfrågan är om systemet verkligen ger ökad säkerhet till en rimlig kostnad, eller om det bara skapar en känsla av säkerhet (som kan vara lika viktig). Eller bidrar verksamheten snarare till en ökad känsla av risk och osäkerhet och kanske mer irritation än trygghet?

Om passagerare tvingas att slänga sin vattenflaska och nagelfil och stoppa deodoranten och tandkrämen i en plastpåse för att stoppa terrorister kan det leda till ökad rädsla. Får samma passagerare sedan köpa sprit i glasflaskor och tilldelas kniv och gaffel i flygplanet kan logiken i systemet ifrågasättas."
 Suck...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skall man för övrigt med metalldetektorer till när kapargänget under elfte september attackerna 2001 använde sig av kartonguppskärare helt i plast?

/secretland

Markus "LAKE" Berglund sa...

Precis secretland, det är som mycket annat kring säkerhetsarbete - brottslingarna själva vet hur de ska undvika att åka fast och bli avlyssnade. Istället är det vanliga människor som drabbas... :-(

manen sa...

lol alltså, det är väl enda reaktionen, lol guvnah!