måndag, mars 02, 2009

Har striden börjat?

DN har avfyrat ytterligare en bredsida mot "bloggsfären". Igår var det på "nyhets"-plats och denna gång från ledarsidan: Konstgjorda gräsrötter.

Det hela får mig att tänka på ett citat:
"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Ett vist citat, men hur långt har vi egentligen kommit?

First they ignore you....
En bloggare hade i princip omöjligt att få någon som helst typ av genomslag för ett år sedan. Alla "riktiga" journalister ignorerade alla som hade med bloggar att göra. Efter Bloggbävningen var det dock inte längre möjligt att ignorera bloggarna. Bloggarna blev i samband med FRA-debatten en maktfaktor, som inte ens DN kunde ignorera.

...then they ridicule you...
Och eftersom DN och annan "gammelmedia" inte vill förlora sin maktposition börjar de förlöjliga bloggar och det kommer fram åtskilligt med åsikter om att bloggar bara är en kloaksörja mm. Dock verkar det inte heller bita. Bloggarna biter tillbaka och fortsätter att ta mark. Bland annat genom den enormt breda bevakningen av The Pirate Bay-rättegången visar bloggarna att de inte är ett skämt utan kan konkurrera med traditionell media även när det gäller en rättegång som pågår i fler veckor.

...then they fight you,...
Tonen i traditionell media hoppa nu upp ytteligare ett snäpp. Med gårdagens artikel och dagens ledare visar DN att bloggarna ska tryckas till. Kommer traditionell media att vina kriget? Osannolikt med tanke på hur det har gått hittills...

Då var det bara avslutningen kvar:

...then you win.

När kommer vi hit?

Läs mer om DN:s blogg-drapa:
Deep.Ed: Konspirationen fortsätter
Opassande: Vad är syftet, Dagens Nyheter?
Scraber Nestor: Genmäle
PR-byrån JMW: FRA, gräsrötter och PR-konsulter
Lidholm: Plastis och konstgras
Christian Engström: DN vitaliserar FRA-motståndet
Sanna Rayman (SvD): Konspirationer, krigsförklaringar och bävan
Nikke Index: Jag begriper inte Dagens Nyheter
Dagens Media: Bloggosfären i uppror efter FRA-artikel i DN

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Även om det skulle vara sant, som Gandhi implicerar, att alla vinnare blev ignorerade i början, blir inte alla som blev ignorerade i början vinnare.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej visst, herr/fru "Anonym", men vi har kommit lite längre än att bara bli ignorerade. Bloggar är en maktfaktor nu och bloggarna, det är vanligt folk.

En annan likhet är ju att det till största delen dessutom sker med fredliga medel. Pennan är mäktigare än svärdet!

Anonym sa...

Bloggbävningen visade sig bara vara ett antal PR-byråer
som stod och runkade i buskarna.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Åter igen herr/fru "Anonym", dina argument stärks varken av ditt språkbruk eller av det faktum att du inte vågar skriva ut ditt namn. Jobbar du på DN måhända?

;-D

Michael Gajditza sa...

Det finns faktiskt skäl att fundera över vem som gör vad i vilken buske och då framförallt även hur herr/fru "Anonym" har denna exklusiva och explicita kunskap i ämnet......??

Själv hade jag ingen aning om att sådant förekom i vårt fina gamla Sverige!!

Läste ditt inlägg nu och kan konstatera att två själar tänkt ungefär samma tanke. Du var dock något tidigare än mig vilket DN på sitt vanliga vinklande sätt skulle kunna beskriva som att du blev näst sist medan jag intog en hedrande andraplats........*S* Om det nu hade varit någon tävling.

Det är för övrigt skojigt att leka med ord så jag avslutar detta genom att med faksimilbokstäver sprida följande: "DN:s chefredaktör var nykter igår!" Ett, som jag antar, helt korrekt påstående som möjligen ändå kan väcka en viss undran i vissa kretsar.... :-) Natti natti!!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för stödet Michael. Vissa vågar inte stå för sina egna åsikter...