lördag, mars 28, 2009

Mer tankar om varför jag blev Guldpirat

Det har, som sagt, kommit in många kommentarer om att jag blivit Guldpirat, eller "GuldCenterpirat" som jag kallar det, eftersom jag fortfarande endast är medlem i ett parti - Centerpartiet. Detta inlägg är mycket långt och huvudsakligen skrivet för min egen skull, då jag vill samla tankarna på samma ställe, men läs det gärna. Om inte annat, så för alla bra citat.

Ett litet axplock av det som skrivits i frågan:

(sossen) Anders Widén skriver i en kommentar till mitt första inlägg:
"Det är inte varje dag en centerpartist nästan lurar mig till tårar, men här svider det till av sådan glädje att det rann till.
Inte fysiska tårar dock, utan den där rörda glada känslan man får, som leder till tårar om man inte genast sätter igång att exempelvis distrahera sig genom att skriva en kommentar!

Vilken bra idé!
...

Det idéprogram och det öppenhetsmanifest du pekar på är också saker jag som sosse kan ställa upp på till 100%

Det är det som är det märkliga, diskrepansen mellan oss är noll, på väldigt många plan."
Anders skriver också på sin egen blogg att:
"Lake. ditt tilltag att bli guldpirat är bara för bra.
Det måste jag få tänka över lite till!!!
Det tänder så många positiva tanketrådar i mig att jag just nu inte vet vad"
Tack Anders! (Läs hela hans inlägg - Människan först!) Och jag tycker också det är härligt att vi, som är meningsmotståndare i så många frågor, kan vara så rörande överens när det gäller personlig integritet, rättsäkerhet och demokratifrågor.

I mitt första inlägg skriver också en "Anonym":

"Trevligt. Jag är en pirat som har stor respekt för Centerns ideologi och partiprogram. Men jag har absolut ingen respekt för hur de på riksdagsnivå har bedrivit sin politik de senaste två årtiondena."

Jag avslutar rekapitulationen från den tråden med EP-kandidat Christian Engströms (pp) slutmening:
"Ingen armé kan stoppa en idé vars tid har kommit, men det behövs människor av kött och blod som hjälps åt att driva idén."
Bloggen Bent funderar
Björn, från Bloggen Bent skriver ner sina funderingar på varför han inte vill bli Guldpirat:
Därför blir inte jag pirat

Hans anledning:
"...PP är inte liberalt och därför kan jag inte stödja dem.

Det är viktigt det där, att komma ihåg att integritetsfrågorna är inte det enda som skapar liberalismen. Ibland hör man att integritetsfrågorna "är det viktigaste som finns" och att alla andra principer måste stå tillbaka. Jag håller inte med.

Ingen kan anklaga mig för att stödja FRA och den senaste tidens utveckling på integritetsområdet, men det finns frågor som är minst lika viktiga som integritetsfrågor. Äganderätt, självbestämmande, autonomitet gentemot stat, organisation och grupp, miljön, och så vidare."
Relevanta synpunkter, men jag tycker han har fel och jag svarar i hans inlägg:
"Visst är de liberala frågor du räknar upp viktiga, men om vi får en rödgrön, rörig regering i några år så kommer de inte att kunna ställa till så mycket PERMANENT skada. Så jäkla mycket skiljer det inte på en (m)-ledd och en (s)-ledd regering, faktiskt.

Däremot är hoten mot vårt personliga integritet mycket allvarligare och, efter att de genomförs, och mycket svårare att riva upp. Därför värderar jag Piratpartiets frågor (de få de har) mycket högre, just nu."

Även Mikael Elmlund svarar, och det här är vackert formulerat!:
"Så lika väl som att jag skänker pengar till Rädda barnen, eller stödjer medborgarrättsrörelsen känns det angeläget att också stödja kampen för de värden som är fundamentala i min vision om ett bättre samhälle, särskilt där mitt eget Centerparti i dagsläget, i alla fall på riksnivå, helt verkar sakna ambition.

Detta innebär inte att jag ifrågasätter mitt medlemskap i Centerpartiet, det innebär bara att jag accepterar att centerpartiet inte fullt ut representerar alla de frågor som jag anser är väsentliga. Det innebär inte heller att Piratpartiet kan räkna med min röst, men jag välkomnar dem och anser att de behövs i debatten."

Många andra skriver bra bland kommentarerna hos Bloggen Bent. "Grå" har skrivit detta:
"Jag är en pirat. Jag gillar centerpartiets partiprogram och grundideér. Däremot inte hur de bedriver sin politik i realiteten. Under de år jag haft rösträtt har jag sett Centern gång på gång gå emot sin egen ideologi, låta partipiskan vina och det från toppen."
Sista citatet från tråden hos Björn får folkpartisten(?) Lars-Erick Forsgren stå för:
"Så, det är inte lätt för en liberal som sätter ideologin före partipolitiken.

Men liksom du önskar jag pp lycka till i eu-valet.
Och hoppas att det ska väcka t ex fp eller c såpass att liberalismen får en comeback."

Tillägg: En annan väldigt bra kommentar kom i Mikaels tråd där han "outar sig" som GuldCenterpirat - Ytterligare en Centerpartistisk Guldpirat. Mikael skriver där:
"Centerpartiet står i mina ögon för i princip samma sak som Piratpartiet; en vettig och rationell upphovsrätt, en ständigt närvarande integritets aspekt i varje beslut, samt ett levande engagemang för öppenhetsfrågor, inte minst på nätet. Jag uppmanar er alla att läsa vårt partis öppenhetsmanifest så förstår ni.

Tyvärr så är det skillnad mellan ord och handling och vår riksdagsgrupp har fått för sig att de numera inte sitter på Centermedlemmarnas mandat utan Reinfeldts allena.

Vi har gjort mycket bra saker under mandatperioden, men glömt bort det mest fundamentala, nämligen medborgarens frihet och rätt till privatliv."

Övriga skriverier
Jag har dessutom fått andra som länkar, bland annat från Farmor Gun - Att trampa nya stigar kostar möda. Och det gör det, men förhoppningsvis så är det värt det i slutändan.

Och Mårtensson, som ställer en väldigt viktig fråga i sammanhanget - Vad och hur gör ni för att förverkliga öppenhetsmanifestet?:
"På vilket sätt kommer du Johan Linander, du Karin Nilsson, du Annie Johansson, länk, att arbeta för att centerns öppenhetsmanifest realiseras i justitieutskottet och riksdagen under resten av denna mandatperiod?
Var gärna så konkreta som möjligt."
Skulle man kunna få ett svar kanske? Jag som medlem och centerväljare och jag undrar...

2 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Lake, du hjälper inte bara dig själv utan många andra att reda ut tanketrådarna; Vi ser att det finns en värdegemenskap som förenar, men som partipolitiken slår sönder i sin jakt på makten. Hade de etablerade partierna lyssnat och insett att en ny tid kräver nya lösningar hade Piratpartiet inte behövts. Men nu har många ledande politiker visat att de inte är beredda att ta till sig och försöka förstå och då finns det naturligtvis bara ett att göra - stödja det parti som visat att de förstått. Fram till valdagen den 7 juni har de andra chansen att visa var de står.

Janne sa...

Piratpartiet känns rätt liberalt, men det kanske beror på att det i genomsnitt är det. Det finns ju sympatisörer som kommit både från vänster- och högerkanten, men alla anser vi att kampen för våra grundläggande demokratiska rättigheter som personlig integritet och rättssäkerhet är viktigare än blockgränser.

Därför ber jag alla er som delar Piratpartiets värderingar att ni även om ni tillhör ett annat parti väljer just Piratpartiet i EU-valet eftersom de behövs såväl som motpol till alla dessa lobbyister som går i mediaindustrins ledband.

Det skickar en viktig signal till era egna partier att ändra kurs inför riksdagsvalet...