lördag, januari 30, 2010

Interndemokrati - Rätt och fel

Ett exempel på bra interndemokrati visar Magnus Andersson idag:

CUF gjorde skillnad för papperslösa
"Det var ett långt och envetet jobb som ledde fram till ett öppet brev med närmare 70 ledande centerpartister, som i slutändan fick Centerpartiet att svänga. Med en rösts övervikt. Nu har det lett till att vi tre partier i Alliansen fått moderaterna att backa. Och det innebär att papperslösa nu ska få rätt till vård i Sverige."
Läs också Politikerbloggen: “Mänskliga rättigheter före politrukers paragrafrytteri”

Så fungerar en bra demokratisk process!

Dålig interndemokrati
Ett exempel på motsatsen - Dålig interndemokrati, har de senaste dagarna diskuterats, bland annat på SVT. Då handlar det om hur hur Centerpartiet, och de andra partierna i regeringen har hanterat sin interndemokrati kring kärnkraftsöverenskommelsen.

Nu har fyra Centerpartister i riksdagen gått ut och sagt att de ogillar överenskommelsen och att de tänker rösta nej. SVT1, SVT2

Jag förstår dem, speciellt med tanke på hur beslutet fattades. Det påminner väldigt mycket om FRA-lagen. Erik Hultin har skrivit bra om detta - Nyligen på bloggen och för ett tag sedan på Newsmill.

De har fått en hel del kritik, speciellt från övriga riksdagsledamöter:
Fredrick Federley - Vad ska man säga?
Stefan Tornberg - Demokratiska spelregler gäller även i riksdagsgruppen
Johan Linander - Bryta mot stämmobeslut och förstöra för partiet

Även som inte jobbar i rikdagen:
Christer Jonsson - De avgåendes present

Det är dock väldigt många fler som tycker Centerpartiet skötte FRA- och kärnkraftsfrågorna riktigt dåligt från början och att skulden bör snarare ligga där än på den enskilde...

Som alltid är Mikael Elmlund lysande - Centerpartiets märkliga intern-demokrati

Han skriver först:
"Hur kan man i partiledaröverläggningar komma överens om ett sidbyte i denna fråga, kräva riksdagsgruppens mandat i ett frukostmöte, och sedan försöka baxa igenom den på stämman några månader senare? Vissa säger ”timing is everything”, men jag håller inte med, man skulle ha gjort det i precis motsatt ordning, annars underkänner man hela folkrörelsetanken."
Och förtydligare sedan själv i diskussionerna i kommentarerna:
"Handlar det om frågor där det finns stora interna frågetecken söker man FÖRST ett mandat i organisationen via stämman, och organisationen, den går faktiskt utanför riksdagsgruppen, SEDAN gör man upp i partiledaröverläggningar."
Var det någon som behöver tydligare formulerat hur interndemokrati bör gå till?

Johan Ingerö har också kommenterat debatten: Moment FRA

Johan driver där samma förslag som Mathias Sundin - starkare personliga mandat och ansvarsutkrävande. Idag kan riksdagsmän som fattar dåliga/impopulära beslut "gömma sig" bakom partiet, men det får också den följden att partiet kan tvinga dem till dåliga/impopulära beslut, då ledamöternas personliga mandat är så svagt.

Läs Mathias inlägg - Så olika man kan se det

(Sedan kan man undra varför Folkpartisterna inte markerade tydligare mot partiledningen i FRA-frågan på senaste landsmötet? Bloggen Att dricka liberalt har en "Kort utvärdering av landsmötet", där Andreas säger att:
"Det var inte mycket sådana motioner. Jag tror att alla var lite trötta på ämnet och konflikterna. Jag hoppas att FP kan ta ett omtag i de frågorna efter valet, men just nu är det nog rätt hopplöst."
Tyvärr...

Så det är inte bara Centerpartiet som har samma problem med den döende interndemokratin och kulturen. Ett speciellt citat om moderaterna har fastnat i de senaste dagarnas debatt, som passar allt för väl in även på Centerpartiet (fritt citerat):
"Man vet att något är fel med interndemokratin när de flesta i partiledningen får kännedom om utspel och nya inriktningar via DN Debatt."

fredag, januari 29, 2010

Luciano Astudillos hyckleri om Burka-förbud

Jagv lyssnade på Studio Ett-debatten om Burka-förbud mellan Staffan Danielsson (c) och Luciano Astudillo (s). Luciano försöker sig där på konststycket att låtsas vara motståndare till Staffan, samtidigt som han driver precis samma tes. Populistisk oppositionspolitik när den är som sämst!

Lyssna på hela debatten i Studio Ett.

Där framkommer att:
  • Staffan Danielsson tycker att burka bör förbjudas genom centrala beslut, i riksdagen.
  • Luciano Astudillo tycker att burka bör förbjudas genom lokala beslut, i kommunerna. ("Lokala direktiv där det behövs.")
Och vad är skillnaden? Studio Ett:s reportrar kunde ha pressat Luciano betydligt hårdare på den punkten, nu blir "debatten" de tvp emellan närmast fjantig.

Själv tycker jag det är orimligt att förbjuda vissa klädesplagg. Läs gärna Sophias inlägg från i höstas som förklarar det hela välfigt bra. Dexion: A = A

Läs andra som skrivit om Burka-förbud nyligen

Mårten Schultz på Juridikbloggen

Reidar Carlsson på Norrtälje Tidning: Burkaförbud är fel väg

Hanna Marie: Avva

Staffan Danielssons egna inlägg

Svd: Inget stöd för Svenskt burka-förbud

Tillägg:
Såg att Sanna Rayman på SvD:s ledarblogg länkat till det här inlägget. Alltid lika kul. Hon skriver också, lite raljant mot Studio Ett, om att vi liberaler tar i lite för mycket när vi argumenterar mot burka-förbud, en kamp som redan är vunnen:
"Hur ska det gå i denna drabbning? Vem vinner matchen där Staffan Danielsson (C) och Annelie Enochson (KD) möter, tja, hela bloggosfären och merparten av sina partikamrater? Tack P1 för att ni levererade denna icke-diskussion. Vansinnigt spännande, verkligen."
Läs också Johan Ingerö om de idiotiska argument som dyker upp?
Och hur gör vi med otvättade gubbar...?

onsdag, januari 27, 2010

Fast på Arlanda


Sittandes på Arlanda i ett tåg. Vi är en timma försenade. :-(

Inte det sättet jag hade planerat att spendera morgonen på. Men tågvärden och lokföraren har informerat bra. Tack för det i alla fall!

måndag, januari 25, 2010

På Freija-föreläsning om marknadsföring på internet



Fotograf - Cilla Wahlgren från Norrtelje Tidning, som jag delade scenen med.

Jag föreläste om marknadsföring på internet för det lokala kvinnliga företagarnätverket Freija i Norrtälje. Cilla pratade om marknadsföring lite mer brett och hon hade sin utgångspunkt i behovet av marknadsplaner.

Det blev en lång kväll med många frågor och mycket synpunkter. Mycket roligt, tack för att jag fick komma och prata!

Se min presentation från Freija:

söndag, januari 24, 2010

Tårar - av glädje och av sorg

I bloggsfären hittar man mycket. Ofta när man läser blir man glad, lär sig något nytt eller kommer lite närmare en annan människa. Ibland gråter man.

Jag grät när jag läste om hur Linus far upptäcker att Linus råkat ut för en tågolycka.

Jag grät också när jag såg Jonas bilder från ett bröllop i Sidney, men då var det snarare av den glädje som Jonas med sin kamera lyckas förmedla av brudparets lyckligaste dag.

Glöm inte bort att leva livet!

torsdag, januari 21, 2010

Öppet mål - dags att vara offensiva Pirater - skriv!

Idag skriver utrikesminister Carl Bildt en debattartikel på Svenska Dagbladet om att "Friheten på nätet måste försvaras". (Han nämner den på sin blogg också.) Ett bra inlägg, men med vissa brister.

Nu väntar jag mig att några riksdagskandidater från Piratpartiet ska skriva ihop en replik åt Carl Bildt och hjälpa honom korrigera dessa brister. Och det å det snaraste. Skriv, skriv, skriv!

Som jag skrivet tidigare så är det inte rimligt att vi icke-pirater med piratsympatier ska behöva dra hela lasset själv, när det kommer till "prassel"-media och andra kanaler förutom bloggar.

Som Per Ankersjö skriver:
"Om jag var piratpartist skulle jag jubla - regeringen gav dem just en målpassning."

Vad väntar ni på? Skjut!

Andra som också skrivit om debattartikeln, de flesta skeptiska till omvändelsen:

Mikael Elmlund: Varför inte börja med frihet på nätet i Sverige Carl Bildt?

Oscar Fredriksson: Ideologiskt klargörande från Carl Bildt

Motpol: Om att sopa rent framför egen dörr

Blogge: Gör som vi Gör, inte som vi säger

Johan Westerholm: En märklig tystnad och ett märkligt utspel

Johan avslutar med:
"[...] moderaterna är nog det parti i alliansen som har lägst trovärdighet att
göra denna form av inspel. Naturligare avsändare hade varit (FP) eller (C) som
bägge haft en högre svansföring i sakfrågan än (M)."

Johan har rätt, men de integritetsivrare som finns i Centerpartiets riksdagsgrupp är hårt kuvade av partiledningen. Kortsiktigt som alltid!

onsdag, januari 20, 2010

Dagens lakonism - av Göran Pettersson

Dagens lakonism:
"Ju mer de är tillsammans ju gladare vi blir!"
Göran Pettersson (m) säger allt som behöver sägas om de rödgrönas inlägg på DN-debatt i morse.

Det är ju ett redan klarlagt samband - ju fler konkreta förslag de rödgröna lämnar och ju mer de syns i media - desto sämre siffror får de i opinionen. Så vi vill veta när får vi se ett regeringsalternativ? Blir Lars Ohly näringslivsminister eller finansminister? :-)

Fler än Göran har dock synpunkter på förslaget:
DN:s ledarsida, PJ Anders Linder, Prärietankar, Kent Persson, Den hälsosamme ekonomisten samt Mark Klamberg.

söndag, januari 10, 2010

Olika kvalité på kommentarer

Dåliga kommentarer
Josh skrev tillsammans med Göran och MarcusSvD Brännpunkt om att de "gör slut" med Bono eftersom han antyder att man bör använda Kinas repressiva metoder på internet i syfte att skydda upphovsrättsindustrins intäkter:

Nu gör vi slut med Bono och U2

Artikeln hann få 776 kommentarer, innan den spärrades eftersom det hela spårade ur. Nivån på kommentarerna i kvällspressen är fruktansvärt låg, även om man brukar kunna skönja en gradskillnad mellan kvällspressen och morgontidningarna. Någon stackare på SvD fick dock det otacksamma jobbet att gå igenom kommentarerna och skriva en artikel till om dessa:

Het debatt om Bono och piratkopiering

Bra kommentarer
Peter Sunde skrev ett inlägg om hur man skulle kunna visa social olydnad mot FRA genom kryptering i flera lager:

Copy me happy: FRA to Hell

Andreas Ekström ansåg att det hela var ett odemokratiskt agerande och skrev om detta på sin blogg:

Andreas Ekström: En fråga om demokrati

Där är nivån på kommentarerna istället väldigt hög. Väl värt att läsa och reflektera över. Jag lutar dock mer åt Emma, Opassandes, resonemang om att civil olydnad är något som måste vara moraliskt ok.

Det där med att släppa in användarna kan vara både bra och dåligt. Men Andreas Ekströms blogg visar vad man kan gå mista om, ifall man inte tillåter användarmedverkan...

Tilägg:
Scaber Nestor lyfter också fram den intressanta diskussionen hos Andreas.

lördag, januari 02, 2010