lördag, februari 13, 2010

Polisen trakasserar journalister

Jag har närt en förhoppning om att vi i västvärlden bor i en rättsstat. Den fick sig en rejäl törn för ett par år sedan, när jag hittade den här nyheten om kanadensisk polis som infiltrerar en fredlig demonstration och planerar att provocera fram ett upplopp så deras polis-kollegor kan använda våld till att stoppa de övriga demonstrationerna (läs mer på ETC).

Nu har liknande händelser även dokumenterats i Sverige av en medborgarjournalist vid namn
Jesper Nilsson. Han fotade två poliser som hade stoppat ett par ungdomar vid Hornstulls tunnelbanestation, men blev då hotad och utpressad av dessa två poliser som ville att han skulle radera bilderna och den film han hade tagit. Alternativet han ställdes inför var att gripas och drogtestas, eller helt enkelt ta bort bilderna.

Läs hela inlägget: Polisen som mitt i tunnelbanan står

Jesper lyckades sedan återskapa både bilderna och delar av filmen, och såhär blev den:Aftonbladet har gjort ett riktigt bra reportage på detta:


Bloggar i mängder skrev om detta och det är spännande att se hur snabbt traditionella media har hakat på nyheten denna gång. Chadie har skrivit lite om det - Polisbrutaliteten i tunnelbanan – ett exempel på samverkan “gammelmedier” och sociala medier

Nyheter 24 var först av de traditionella medierna - "Poliser trakasserade journalist"

Sedan kom andra i ganska snabb takt: P3 Nyheter, SvD:s ledarblogg (Sanna såklart!), SvD:s redaktion, Expressen,

Bloggar skriver dock minst lika bra om händelsen. Den enda skillnaden är att de inte når ut till lika många, men det försöker man ju råda bot på:

Anders Widén
, skriver slagkraftigt om eftertänksamt, som alltid: Kontrollivrarnas kontraproduktiva metoder

Lite C-bloggar: Magnus Andersson, Johan Hedin, Magnus Persson, Hanna Wagenius, Hedin igen (mer ideologi)

Ett par skriver redan framåtsyftande, om hur vi kan undvika att detta sker igen:
Skivad Lime - separera polisens internutredningar: Rättssäkerhet på undantag, del 2
Rasmus Fleischer - byt cheferna och ändra utbildningen: Hur vi stoppar Beukelmann Boys i Hornstulls tunnelbana
Oscar Swartz - minska polisens befogenheter för drogtester: Polisen i T-banan och Piratpartiet
Mattias Svensson - avkriminalisera innehav: Poliser hotar journalist med drogtest

Övrigt välskrivet:
Det Progressiva USA: Mobilkameror dokumenterar polisövergrepp från Teheran till San Francisco till Stockholm
Pezster: Maktmissbrukande poliser
Blogge: Snutar och fotografering
Amanda Brihed: Citizen Journalism For The Win.

Men det finns såklart mer skrivet (över 120 blogginlägg). Hittade dem via Knuff.se, eller Twingly

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt bra skrivet! Trevligt avslutning med lite lästips, det tackar vi för.

Dock tycker jag att det är tråkigt att Magnus Andersson försöker vrida det hemska övergreppet till en attack mot att folk betalar skatt och på något sätt också vänstern. Jag hade förväntat mig mer.

Ha det bra!

Anders Andersson sa...

En sak som slår mig när jag jämför "gammelmedia" med "bloggosfären" är hur bloggarna överlag tycks upprätthålla en relativt städad ton i sina kommentarstrådar, medan tidningarnas nätartiklar närmast översvämmas av osakligheter, anonyma personangrepp och provocerande tillmälen i sina läsarspalter (faktiskt från båda "sidor" i debatten, och då är det ändå de senare kommentarerna som är försedda med individuella "anmälningsknappar"). Till och med Flashback håller en bättre klass.

Det är ju knappast tidningarnas artikel- och ledarskribenter själva som drar ned nivån; de uttrycker sig professionellt om än något mer försiktigt än den genomsnittlige bloggaren. Men avståndet till deras "läsare" kunde knappast vara större... Är det månne så att deras stora publik drar till sig fler "pratlöss" än alla bloggare tillsammans?

Det hela påminner mig om de närmast svavelosande fördömanden av "textspyorna" i "bloggsörjan" som vi häromåret fick höra från mer namnkunnigt håll. Om någonting gör skäl för dylika invektiv, så är det vad som just nu produceras bakom allehanda anonyma signaturer och distribueras via SvD, DN och så vidare.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anders - Visst har du helt rätt, de flesta bloggare är måna om sitt eget rykte och håller efter kommentarerna. Dessutom tror jag de värsta "skitsnackarna" håller igen lite när de skriver till en annan människa, till skillnad från när man bara "skriker rakt ut", som man närmast kan likna gammelmedias kommentarsfält.

@Anonym - Jag håller dock med Magnus och Johan Hedin, men jag gör som de faktiskt gjort - sparar det till en senare inlägg. :-)