fredag, mars 25, 2011

Polistrakaserier frias i rätten - ingen rättssäkerhet för medborgarjournalister

De poliser som trakasserade Jesper Nilsson i tunnelbanan i Stockholm och tvingade honom att radera bilder och filmklipp under hotet att bli gripen och drogtestad, har idag frikänts i tingsrätten:

DN skriver, Svd och Nyheter 24 likaså. Tillägg: Även P3 Nyheter har varit på nyheten.

Det är inte ett litet avbräck för de som tror att Sverige är ett rättsäkert land. Poliser kan tydligen göra nästan vad som helst utan att riskera represalier, trots tung teknisk bevisning, i det aktuella fallet i form av en film (se den på Jespers egen blogg).

Problemet är inte domen i just det här fallet, problemet är att poliser nästan aldrig blir dömda i för övergrepp i samband med yrkesutövningen. Visst måste poliser och andra rättsvårdande (ha!) myndigheter få ett starkt mandat att ingripa i samband med exempelvis hotfulla situationer, men en ensam liten kille på tunnelbanan med en mobilkamera utgör knappast ett hot. JRL har råkat ut för något liknande. Och Nyheter24 har en hel artikelserie med dylika polisövergepp, där den gemensamma nämnaren är att alla poliser/väktare blivit frikända. Även Aftonbladet och Svenska Dagbladet har nosat på problemet.

Många av de som protesterat mest är Piratpartister, delvis beroende på att de är unga, precis som Jepser samt att de har ett fokus på rättssäkerhet. Fungerande lagar är viktig, de ska funka åt båda hållen - även Poliser dömas för brott om de begår övergrepp. Något som bland annat Rick Falkvinge nämner i sitt senaste blogginlägg.

Jag lämnar vidare samma uppmaninging som Aron på Nyheter 24 - Filma snuten!

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, är dock väldigt skeptisk till hur lagen (inte) fungerar idag:
"– I Sverige har du inte ett jävla skydd över huvud taget. Vi har en fullständigt hjärndöd internutredningsverksamhet i Sverige. Det är en pinsamhet i jämförelse med vilket land som helst. Totalt skandalöst och pinsamt."
Något som totalt omöjliggör en vettig granskning av polisens verksamhet. Polisens vanliga verksamhet MÅSTE tåla en hård granskning, även av medborgarjournalister.

Några andra som har kommentarer på domen eller på icke-existerande rättssäkerheten, av tex Linander(c)?

12 kommentarer:

Anonym sa...

väx upp tjockis, betala för din biljett som alla andra

Sysadminbloggen sa...

@Anonym; Mogen kommentar. Inte.

Att poliser missbrukar sitt våldsmonopol för att göra sig av med obekväma bilder på privatpersoners mobiltelefoner är tydligen inget du bryr dig om.

Anonym sa...

Rättsäkerhet gäller även poliser, glöm inte det. De är oskyldiga till motsatsen är bevisad. I detta fall blev aldrig motsatsen bevisad, och de går därmed fria.

Detta är inte något unikt för poliser utan gäller alla medborgare. Och rättsäkerheten fungerade även för motparten då inte han heller blivit dömd till något.

Sysadminbloggen sa...

@Anonym; Du ser inget problem med att Tingsrätten väljer att bortse från Jespers film utan helt går på polismännens ord?

Tjogge sa...

Det finnes en monumental inkompetens (i bästa fall oavsiktlig) i svenska rättsystemet hos juristerna. Det komiska är att de nyligen försökt skylla på nämndemännen...
Ingen som hört/sett materialet kan tycka att dessa typer borde vara poliser.

Anonym sa...

Var full på ett ställe för många år sen och råkade kliva ut genom dörren med ett ölglas i näven. Vakten slet tag i mig och fick ölen över sig. Han fick tokspel och brottade ner mig mot trottoaren och ströp mig. Hade jag inte varit vig nog att sparka han i bakhuvudet hade jag nog omkommit. De tillkalla snuten som inte lyssnade på mig, jag var ju full. Sen dess håller man sig på behörigt avstånd från de som ska stå för trygghet i det här landet.

Det är inget nytt fenomen med andra ord. Den nya tekniken har bara gjort det mer synligt. Att de beter sig som de står över lagen och alla utom de själva kallar de för buset. Alla är skyldiga tills uppslag för utredning saknas.

Moraliskt och kompetensmässigt är poliser i Sverige ett skämt där skrattet fastnar i halsen.

Stöldanmälde en bil i mitten på 90-talet, i rummet där snuten knackade på skrivmasking (!) stod en dator. Jag frågade vad det var, han sa att det var någon som var anklagad för organiserad piratkopiering. Men de visste inte hur den fungerade ...

Grisar? Grisar är väl smarta i jämförelse.

Anonym sa...

Lake! håller med dig om det du skriver men kan du snälla söta infoga en break mellan artiklar ? typ blank rad -> random chars -> blank rad -> nästa artikel.

Anonym sa...

@Anonym 25 mars 16:00: Jo, motsatsen (=deras skuld) var tydligt bevisad. Men ingen domstol fäller snutar i det här landet. Snutjävlar får bära sig åt precis hur som helst och nickedockorna i domstolen friar dem sedan. Så ser verkligheten ut i Sverige.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anonym 01:44:

Jo, jag vill också ha längre avstånd mellan inläggen, vet du hur man gör den inställningen för det i Blogger?

Unknown sa...

Hej Lake! Jag tycker du är inne på rätt spår. Problemet är att poliser kommer undan med nästan allting, hela tiden. Andra myndigheter granskas av ESV och Riksrevisionen, polisens viktigaste uppgift att just vara "polisiär", det granskas nästan inte alls.

Den viktigaste kampen står idag mellan fascister och demokrater. Ungefär som "valstugerasisterna" gömmer sig fascister i partierna. Detta skapar ett samhällsklimat där nu flera myndigheter men särskilt polisen börjat bi en stat i staten. Livsfarligt! Troligen Sveriges allvarligaste problem just nu, den nya fascismen. //Morgan Ohlson // Läs! här:
A) http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=15263
B) https://forum.nkmr.org/index.php/topic,1785.0.html

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för din kommentar Morgan.

Och jo, det är något jag har försökt att belysa i tidigare inlägg - grundproblemet är att de flesta svenskar tror att staten och dess myndigheter är goda. Och visst är det så för det mesta, men det är inte så per automatik. Även staten behöver granskas och utvärderas, ständigt.

Anonym sa...

Svenska poliser är en samling kriminella horungar som begår brott och därefter får skorna slickade av korrupta åklagare och domare. Advokaterna är upptagna med att räkna på arvodet istället för att efterleva sina åtaganden att företräda klienterna.