I fredags hade jag en replik i
Norrtelje Tidning där jag svarade på en debattartikel av
Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko, två moderater som hade skrivit detta -
Exportera svensk e-demokrati
Inledningen av deras artikel är jättebra:
"Internet är ett frihetsmedium. Frihet för var och en att ta del av information och uttrycka sin egen åsikt är en grundpelare i en fungerande demokrati.
Men i flera länder begränsas medborgarnas möjlighet till att kommunicera och använda sig av internet på grund av hårt styrande regimer. Sverige måste ta täten, såväl inom EU som i resten av världen, för fri information i frihetens tjänst. Detta stärker demokratin."
Även resten av artikeln är riktigt bra, men artikeln har en stor brist. För precis som Carl Bildt
gjorde för några månader sedan var det
bara ett försök att visa att de bryr sig om frihet och internet, trots att Moderaterna som parti inte gör det. Det funkade
inte så bra då, och det funkade förhoppningsvis inte så bra nu heller.
Jag frågade
Gun om hon ville vara med och skriva den, men hon hade inte möjlighet. Istället fick jag en del hjälp från
Sophia med synpunkter och formuleringsförslag, tack för det!
Tyvärr lägger Norrtelje Tidning inte ut repliker på debattartiklar, så jag publicerar hela texten här (Ja, rubriken är inspirerad från Ricks SvD-artikel):
Moderaterna hycklar om friheten på nätet
Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko (m) oroar sig med rätta över de demokratiska rättigheterna i bland annat Kina och Iran, men förbiser helt att den teknik som dessa stater använder sig av ofta är precis samma som västerländska företag utvecklat för sina stater, men med en viss glidning i användandet.
Kinberg Batra och Malutchenko slår sig för bröstet över den svenska internetdemokratin - och visst är den bättre än både Kina och Irans - men samtidigt skall vi vara medvetna om att den försämrats avsevärt under den senaste mandatperioden och den moderatledda regeringen.
Det mest uppenbara exemplet är FRA. Direkt efter valet i höst kommer också trafikdatalagringen, som innebär att all kommunikation ska loggas, vem som pratade med vem, när, var och hur. Det var sådana register som den iranska regimen använde sig av när de kväste den gröna revolutionen förra året. Iran hade stor hjälp av Nokia Siemens avlyssningsutrustning som finns inbyggt i all modern telefonutrustning, även i Sverige.
Även censurmässigt verkar vi mer följa än leda Kina och Iran. Redan idag censureras riksdagens datorer för att förhindra politikerna från att se på olämpligheter, men också från att utforska de områden de lagstiftar om. Och EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp), har nyligen lagt fram ett förslag om att censurera internet. Målet är att sidor med ”olagligt innehåll” ska döljas för vanligt folk.
Argumenten för minskad frihet på nätet är identiska, de tekniska verktygen är identiska och konsekvenserna är snarlika, i både Iran, Kina och Sverige. Den stora skillnaden är att svenska politiker uppfattar sig som goda och de andra staternas politiker som onda, med andra ord inskränkningar i demokratin är inte farliga om de görs av goda politiker. Frågan är vilken självbild de kinesiska och iranska politikerna har. Demokrati är demokrati och censur och övervakning är censur och övervakning oavsett var det sker och av vem.
Sluta använd diktaturers argument, sluta använd diktaturstaters metoder mot det egna folket, sluta censurera och övervaka! Först då kan Sverige bli en stark, trovärdig, röst för friheten på nätet och i världen. Då kan kan vi också börja exportera e-demokrati.
/Markus Berglund, Centerpartist och Guldpirat
________________________________________________
(Klicka på bilden för bättre upplösning)
Fler pirater har skrivit insändare till prassel-press nyligen, det är enormt viktigt om Piratpartiet ska få något genomslag bland "vanligt folk", så skriv, skriv, skriv!
OlofB - Insändare publicerad
Uppdatering: Olof har precis postat ett inlägg om fler i prasselpressen. Bra jobbat! - Piratpartiet fyller ett tomrum
Jag måste dock erkänna att jag inte riktigt förstår syftet med denna insändare, den är ute och snurrar ganska långt från PP:s kärnfrågor, eller är det bara jag som missuppfattar den (också)?
Ps. Anledningen till att det tog några dagar att skriva detta är såklart att jag varit på LinCon sedan i torsdags.