måndag, maj 18, 2009

Dags för riktig granskning av Piratpartiet!

Det har varit en del snack och en del tjafs, men det är dags att börja granska Piratpartiet på riktigt nu, de är sannolikt på god väg in i Europaparlamentet...

Flera har tagit den uppgiften på allvar, och även om de är i minoritet, eller kanske snarare därför, så tänkte jag lyfta fram dem som kritiskt granskar Piratpartiet.

Den första som tagit uppgiften på allvar är Tomas Ramberg från Ekots Lördagsintervju, som alltid är påläst och verkligen pressar Rick Falkvinge. Det är en mycket intressant lördagsintervju, så lyssna på den!

Ekots Lördagsintervju 090516: Vad har sjörövare i Bryssel att göra?

Andra som också granskar Piratpartiet är Tidningen Dagen, i flertalet reportage, bland annat från ett medlemsmöte. Även Tomas Ramberg är också inne lite på samma område - att Rick skulle vara en "karismatisk ledare" och att det hela kan urarta i någon personkult. Och det är en risk som bör tas seriöst, även om piratpartisterna själva vet bättre hur stor risken är att det blir ett problem internt.

Läs Tidningen Dagen: Piraten som pratar som en evangelist

Mitt sista exempel på en bra granskning/problematisering kring PP är gjord av Sanna Rayman från Svenska Dagbladet, vars ledarsida överglänser DN mer och mer för varje dag som går:

Sanna Raymans ledare: Vågornas mästare – ­eller små arga droppar

Tillägg: Självkart ska också Ulf Bjereld och Henrik Oscarssons debattartikel från dagens DN Debatt med i denna samlig.

DN Debatt: ”Nästan varannan svensk struntar i FRA-frågan”

Ps, missa inte heller Calandrellas vinkling på DN:s rubriksättning av debattartikeln - Hur många minns årsgamla lagförslag?

Läs! Fundera! Och kritisera! Men gör det baserad på fakta, inte myter...

4 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Ja, jag gillade verkligen Rambergs intervju. Det är sällan idag som jag får en fråga som jag aldrig fått tidigare. Under den intervjun fick jag ohörda frågor _hela_tiden_.

Det var verkligen uppfriskande!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, det märktes. :-)

Du tog förvånansvärt långa pauser ibland och du lyckades inte heller svara på alla hans frågor, men kontentan av intervjun måste ändå vara positivt. Det är ju alltid skönt att få prata till punkt i en politisk diskussion.

Widham sa...

Tack LAKE för ett nyanserat och bra inlägg. Det vore välkommet med en mer sansad och meningsfull granskning. Jag personligen tror att vi pirater har mycket att vinna på det jämfört med den nivå diskussionen stundtals håller nu.

Beelzebjörn sa...

Ekot ftw!

Det var otroligt skönt att höra en PÅLÄST journalist ställa skarpa, kloka och svåra frågor. Rick blev duktigt grillad, men det ska han tåla, och till skillnad från tramset i DN placerar en sådan intervju fokus på politiken och ger oss chans till självkritik, och lyssnarna en chans att få en riktig bild av vad vi står för.

Mer sådant.