fredag, maj 08, 2009

Centerpartiet har mycket svag förtroende i de viktigaste frågorna

Precis som många andra redan skrivit så har jag svårt att bli exalterad över Annie Johanssons förslag om en integritetsbalk (SvD, C, Annie). Jag tycker Magnus Persson sätter bra ord på min frustration i sitt inlägg - Har Centerpartiet något förtroendekapital inom integritetsfrågorna kvar alls? :
"Kort sagt, Centerpartiet har förbrukat sitt förtroendekapital på integritetsområdet i rasande fart. Jag är rädd att det idag är betydligt för sent - det är helt enkelt inte så väldigt mycket anledning att lita på Centerpartiet i de här frågorna kvar, knappt ens bland de av de egna medlemmarna som är intresserade av frågorna. Partiledningen har i ord varit en integritetens riddare i skinande rustning, medan man i handling själv hållit i dolken."
Centerpartiet hade redan tidigare ett väldigt välformulerat Öppenhetsmanifest, som formulerar många av de viktigaste frågorna kring hur vi vill att ett öppet, demokratiskt samhälle ska se ut i framtiden. Men partiledningen har handlat nästan helt i strid med de åsikter medlemmarna, i form av ett förtroenderåd, slagit fast. Jag länkar, åter igen, till Mikael Nilssons gamla post - Vad ska man med centerpartiet till?

Vissa känner sig lurade och anser att Centerpartiets utspel bara handlar om röstfiske, för att möta intresset som Piratpartiet har fått, men så enkelt är det inte. Vissa centerpartister, bland dem Annie Johansson, har länge haft en klar ideologisk kompass och förståelse för behovet av personlig integritet, men precis som Emma skriver:
"Nu är det egentligen inte Annie Johanssons fel att jag inte riktigt litar på henne i integritetsfrågorna."
Så vitt jag kan förstå, så vart hon utsatt för tortyrliknande påtryckningsmetoder under de sista dagarna av FRA-debatten. Och detta av flera ledande personer i Sveriges regering! Minst sagt olustigt!!

Frågan är också vad som menas med "Integritetsbalk"? Flera andra som analyserat utspelet är:
Mark Klamberg - Är integritetsbalk lösningen?
Per Agerman - Centerpartiets röda kinder
Webhackande - I centrum av ingenting

Och det är ju som Techrisk skriver: "Integritet behöver mindre ord och mer skydd"

Vad gör jag?
Jag ska åka till Örebro för att försöka få partiledningen att ta sitt förnuft till fånga, dock är jag rädd att just FRA-frågan har gått för mycket prestige i, men de ska veta att motståndet i partiet finns, för att motivera dem att undvika fler lagar som påminner om dessa i framtiden.

Jag tänkte bland annat säga följande på Centerstämman i Örebro imorgon, med den brasklapp att det kan bli väldig brist på talartid, som det varit de två första dagarna.
"Centervänner!

En av de saker som nämns särskilt i Öppenhetsprogrammet är att "Centerpartiet anser att det är särskilt angeläget att beslutsfattare, inte minst vi själva, blir bättre på att fånga upp unga personers åsikter om integritet och öppenhet." Men ni vet att det bara är slöseri med tid!

För vi vet alla redan vad de flesta ungdomars åsikt om integritet och öppenhet är, den är den linje vi drivit i vårt lysande Öppenhetsmanifest.

Det är just därför så många av ungdomarna nu är medlemmar i Piratpartiet!

Vi vet nog innerst inne att vi har en skitbra politik, men det räcker inte med fina ord, man ska man återvinna vårt förlorade förtroende i dessa frågor kräver det också handling, så vi visar att vi menar allvar. FRA-lagen måste rivas upp och utredas, innan man kopplar in alla svenska medborgares datorer till den statliga avlyssningscentralen på Lovön, för en viss ignalspaning finns nog behov av, men man kan inte avlyssna först och utreda den personliga integriteten i efterhand.

Därför yrkar jag bifall till motion 503 - "Värna den privata integriteten" och Riv upp FRA-lagen.
Förslag på förbättringar mottages tacksamt, dock helst före 10-snåret imorgon bitti (lördag morgon).

Läs för allt i välden också Leos sammanfattning om Annies utspel och MMK:s post.

Önska mig lycka till!

8 kommentarer:

Andreas sa...

För min del är kartan enkel idag. Centerpartiet ligger bakom mig medan mitt mål, att envist kämpa för den personliga integriteten, ligger hos det parti som i både ord och handling gör ett aktivt motstånd mot integritetskränkande lagar.

Just nu är det enda partiet som arbetar åt det hållet Piratpartiet. Sålänge det är så, kallar jag mig med stolthet för pirat. Centern har jag förlorat all respekt och allt intresse för, så vad C gör i framtiden bryr jag mig i sak inte om. Men min förhoppning är att något av de andra etablerade partierna vaknar till liv och kämpar vid Piratpartiets sida för att rädda Sverige från att bli den övervakningsstat som Centerpartiet har drivit oss mot att bli.

Om jag ska vara ärlig förväntar jag mig mycket fläsk och många vackra löften. Men jag har lärt mig min läxa. Jag lyssnar inte på löften, jag ser till vad som har gjorts i praktiken. Inget öppenhetsmanifest i världen kan jämföras med en aktiv handling, och det vet jag att många alliansväljare håller med om idag.

Vad ställer du för krav på C för att stanna inom partiet? Guldpiratismen är en underbar markering, men hur ska du våga lita på att ditt parti gör som de lovar i framtiden? Jag kan inte göra det, och det är en enorm besvikelse...

Majestatis Pluralis sa...

Jag anser att vi ska peka finger mindre och bygga allianser mer.

Förtroendet är rubbat. Ja. Men det kommer visa sig på valdagen. Fram tills dess tycker jag vi ska stötta ansatser åt rätt håll (om än med tydliga markeringar så som dina, Lake!).

Vi borde lugna oss i den enorma kritiken mot Annies utspel och fokusera på framtida samarbete i parlamenten.

I gengäld förväntar jag mig samma inställning från Centern.

En (cy)borgfred, liksom.

Pastor Bentonit sa...

Bäste Lake!

Det är högst sannolikt inte bara "de flesta ungdomars" åsikt om integritet och öppenhet. Lägg gärna till en passus om att integriteten angår oss alla.

(och lycka till :-)

Peace,

/Pastorn

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för tipsen och uppmuntran! Och jag ska försöka formulera om mig Pastorn, men citatet från Öppenhetsprogrammet nämner specifikt ungdomar, så det är vad jag exemplifierar med.

Martin Vesterlund sa...

Önskar dig lycka till på Centerstämman Lake!

Anonym sa...

Knock 'em dead Lake

Pierre Eriksson sa...

Visst jag kan förstå att man viker sig inför FRA-omröstningen när man utsätts för "tortyr". Men om man är den "Gröna liberalen" som innerligt tror på den enskilda människan så hade vart fall jag vart tydlig med att man vart tvingad att rösta fel och försökt med all makt att fixa det efter hand. Men nej Annie gör inte detta trots att hon hade folkpartistiska kvinnor att haka på och senare så röstar man för IPRED med.

Annie är sedan arrogant och kallar svikna kärnväljare för nedlusande piratpartister och jag skiter i vad ni tycker för ni kommer inte rösta på mig endå... Låter som en idelog? Nej snarare som arrogant partikarriärist utan ideal värt namnet. Är man en demokratiskkämpe och en "guardian" för medborgare så kan man inte sätta sig själv främst utan man är ett verktyg för något större som står över ens egen person. Det känner jag inte alls att Annie är baserat på vad hon själv dels säger och dels hur hon handlar.

Anonym sa...

@Lake
"Vissa centerpartister, bland dem Annie Johansson, har länge haft en klar ideologisk kompass och förståelse för behovet av personlig integritet"

Med betoning på "haft". Det är ju uppenbart att Annie släppt greppet om den kompassen och som lön för detta får hon nu gotta sig styrelsen med de andra bossarna.

Jag var en gång i tiden aktiv CUF:are, ordförande i CUF i min hembygd, men kom till insikt om vilken hopplös betongkoloss toppen inom centern är. Efter flera år som partilös liberal arbetar jag nu helhjärtat för piratpartiet - det enda parti som aldrig sviker i de här frågorna.