onsdag, maj 20, 2009

Att ta tag i hornen... och orka hålla kvar

Jo, jag kommer stanna kvar i Centerpartiet, för tillfället (som ni säkert förstått). Precis som bland annat Erik Hultin.

Varför? Det främsta skälet är att jag sympatiserar med Centerpartiet i majoriteten i frågorna de driver. Och det finns en hel del förståelse för det nya framväxande kunskapssamhället i partiet, även om dessa krafter förlorade det senaste "slaget" inom rörelsen. Men vi har inte gett upp. Vi kommer tillbaka och vi kommer att lyckas skapa insikten även hos partiledningen, och då blir Centerpartiet igen ett parti jag slipper skämmas över.

Jag har fått både ris och ros för att jag stannar kvar.

Majestatis Pluralis vill uppmuntra oss som kämpar för grundläggande mänskliga rättigheter även i andra partier än Piratpartiet:
"Visst kan man slå bort andra partier med eller utan självkritik med att de straffat ut sig och saknar trovärdighet i våra frågor. Men vi ska samarbete i framtiden och alla kritiker behövs inom sina respektive partier. Annars kommer partierna antingen stagnera eller bli, sett ur ett piratperspektiv, ännu värre på våra frågor. Så läs, stötta, bilda er en uppfattning om läget. Tänk långsiktigt och konstruktivt. Det är ett demokratiskt val vi har framför oss och ingen tävling."
Farmor Gun däremot (en av mina blogg-idoler och som nyligen intervjuades av DN) försöker ta ner mig på jorden:
"Lake letar efter en bro över den avgrund, som råder mellan vad som sägs i viktiga dokument och det som Centerpartiets ledning ägnar sig åt i konkret handling. Hoppet är det sista som överger en människa, varför det är lätt hänt att en trogen medlem ägnar sig åt självbedrägeri. Den, som tror det bästa om sitt parti och dess politik, vill helt enkelt inte tro att det är så illa att gruppen, som står upp för de höga idealen, är en krympande skara i jämförelse med den grupp, som väljer den breda vägen d v s väljer att utsätta landets befolkning för en allmän övervakning om det krävs för att få vara med och regera."
Men i det här fallet hoppas jag att Gun har fel. Jag vill tro gott om Centerpartiet, jag vill att vi ska hitta tillbaka till det ställningstagande man hade för några år sedan med Öppenhetsmanifestet, och dessutom lever upp till det!

Är det bara en falsk förhoppning? Nej, jag tror inte det, men framtiden får väl utvisa om jag eller Gun får rätt.

Däremot tänker jag inte sitta och vänta på att Centerpartiet ska ändra åsikt av sig själv!

Jag sympatiserar med Centerpartiet i de flesta frågor, men där jag anser att de har fel försöker jag ändra på ståndpunkten på så många olika sätt jag kan. Jag bedriver opinionsbildning, både internt (bland annat via CenterUppropet.se) och externt, genom att vara "GuldCenterPirat" och stödja Piratpartiet på flera olika sätt. Jag har exempelvis adopterat förtidsröstningslokal: ICA Härlins i Edsbro, för att stödja det parti som ännu inte får sin valsedelsutdelning finansierad av skattemedel. Har du adopterat en vallokal? Gör det du också!

Förhoppningsvis kan vårt arbete få Centerpartiet att vända i frågan innan nästa partistämma, 2011. Annars kan jag nästan lova att mitt engagemang under valrörelsen till riksdagsvalet 2010 kommer att vara lågt. Jag vill inte stå i en valstuga och skämmas för mitt partis ställningstaganden...

Det är ibland lite tröstlöst med den enormt sega interna partidemokratin, men som Johan skriver - Vill du något? OK, gör jobbet då...

Jag tycker också att Thomas Engström har skrivit en fullkomligt lysande krönika i tidningen Fokus, på samma tema - Älskade långtråkiga land
"Fred är inget slumpartat tillstånd. Fred byggs ett decennium i taget av envisa själars tröstlösa slit och tålamod. På långfredagen frågar mig min sexårige systerson om varför klonsoldaterna i »Stjärnornas krig« blir onda i en handvändning bara för att kejsaren befaller det. Men gåtan är inte hur folk blir onda, borde jag ha svarat. Gåtan är hur folk har tid och ork och vilja nog att faktiskt bli goda."
Jag orkar ett tag till, gör du?

Ps. Om du skriver en kommentar, en inte får ett svar direkt så kan det bero på at jag åkt till Linköping och Linköpings Spelkonvent. Ses vi där?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi ska nog se till att de inte kommer kunna glömma integritetsfrågan. Vi bygger blåslampa!

Arrrr!

Anonym sa...

Jobba på! Det är solklart att frihetskämparna behövs i alla partier, kampen kan inte bara föras av Piratpartiet. Därför har jag, trots att jag är Piratpartist (och dessutom funktionär) inga problem att acceptera att du och andra vill hålla fast vid Centern. Tyvärr har ni lång väg att vandra, men för den skull får man inte ge upp.

Magnus Andersson sa...

Ja, ibland gör det jävligt ont, men det jobb vi gör är viktigt. Jag har stor respekt och förståelse för dem som ledsnar, inte orkar eller ger upp hoppet. Men jag är övertygad om att vi behövs i partiet och jag är tacksam att du fortsätter vara med i den kampen.