tisdag, maj 12, 2009

Nu ger Centerpartiets talespersoner upp, en efter en

Häromdagen skrev jag om att Mikael Elmlund nu avslutar sitt medlemskap i Centerpartiet eftersom han ansåg att stämmobeslutet om att behålla FRA-lagen innebar att "ett medlemskap i Centerpartiet inte bara motsägelsefullt, utan rent hyckleri." Han var inte ensam.

Två andra, i bloggsfären, välkända och tunga centerprofiler avslutar i dagarna också sina medlemskap. Den enormt engagerade Björn Pedersen och alltid lika välformulerade Sophia Blomqvist.

Med de två faller också två välskrivna centerbloggar, Bloggen Bent, som länge personifierade de liberala centerpartisterna på nätet och agerade som en knutpunkt med sina frekventa uppdateringar och många länkar, samt Dexion med sina rakbladsvassa och intellektuellt skarpa inlägg.

Om Björns avhopp skriver bland annat Per Ankersjö, Centerpartiets kommunalråd i Stockholm:
"Du har bidragit med mycket, säkert mer än du tror själv. Inte minst när det gäller att inspirera mig i mitt politiska arbete."
Och Centerpartiet har under senaste året arbetat aktivt med att göra sig av med dessa två personer genom ständiga avsteg från partiets ideologi och förolämpa de interna kritikerna. Vad är nästa steg?

Sophia skriver själv på sin blogg att:

"Hade Centerpartiet varit en person som i mitt hem visade dylika tendenser och uppföranden så hade jag bett personen att gå. Utan att tveka. Min gräns är nådd och Centerpartiet har arbetat sig ned från det bästa alternativet i svensk politik, till ett av de minst dåliga alternativen."
...

"Här dras strecket och vill ni ha min röst eller mitt engagemang så får ni banne mig förtjäna det. Att svika en gång kan alla göra, men att svika på löpande band tyder på en dålig karaktär. Jag kräver kvalitativ idédebatt, liberala värderingar och tydliga spelregler. Annars är jag inte intresserad. Jag klarar mig utan centerpartiet - klarar sig centerpartiet utan sina företrädare och pratare undrar jag?"
En tredje centerpartist, tillika bloggare, har också starka betänkligheter, Martin Olsvenne skriver på sin blogg Den liberala misantropen, att han "Jag är rådvill och behöver fundera":

"överväger på allvar att avsluta mitt medlemskap i centerpartiet. Besvikelserna de senaste två åren har varit många, både på partiet och på regeringen och beslutet i integritetsfrågan på stämman i helgen blev kanske droppen. Kanske är någon annan form av engagemang lämpligare för mig."
När pratarna försvinner förlorar partiet

Dominoes 7

Efter att FRA-lagen röstats igenom förra sommaren skrev Peter Wennblad i Magasinet Neo ett lysande inlägg som visar hur stor inverkan de borgerliga partiernas agerande kan komma att få. Därför är FRA-lagen en katastrof för Alliansen. Han menar att alliansen i och med sitt agerande och sin nonchalans förlorat många av de som vanligtvis är engagerade i politiken, "pratarna", som bland annat Sophia nämner här ovanför. Han spår en dyster framtid:

"Istället för orangea tröjor i folkvimlet får Alliansen förlita sig på avlönade trotjänare som på sin höjd rör sig ett par meter från valstugan. Så säljs inga produkter. Och så vinns inga val. FRA-lagen må vara en sakpolitisk olycka. Men de förlorade pratarna är borgerlighetens verkliga katastrof."
"Pratare", det är engagerade medlemmar som står för att de är intresserade av politik och som gärna ger sig in i diskussioner om olika ämnen. Bloggare är ett bra exempel på detta och även en ganska dåligt besökt blogg, som min egen, når 100-tals människor med tankar, idéer och förslag, varje dag, året om. En "pratare" behöver inte vara okritisk mot sitt parti, eller bör inte ens vara det, då får personen i fråga ingen trovärdighet.

Både Sophia och Björn är bra exempel på Centerpartistiska "pratare", eller var, de ju är inte längre centerpartister. Och det är en förlust som partiet bör sörja länge, för det var allmänborgerliga pratare som gav Centerpartiet de 3 extra procent med väljare i förra valet. Vilket motsvarar drygt 150.000 röster. Många är nu desillusionerade eller Piratpartister.

Staffan försöker, men lyckas inte koppla
Staffan Danielsson, riksdagsledamot för c, tycker beslutet från stämman är bra, men han får kraftigt med mothugg på sin blogg när han skriver att han tycker att vi kritiker ska vara kvar. En av dem han riktar sig till är Hanna Wagenius.

Staffan börjar med att försöka blidka alla kritiker med ett inlägg:
Staffan - Kära FRA-kritiker, ni behövs i centerpartiet!
Hanna svarar - Sluta låtsas, Staffan
Staffan vidhåller sin tes - Är FRA-kritiken varmluft eller solsken, kyla eller mörker?
Hanna avslutar debatten - Där har du problemet, Staffan!
Tillägg: Staffan är ihärdig Bra FRA-debatt, Hanna!

Staffan ska ha rejält med cred att han fortsätter att argumentera för sin linje, även om inte många av hans läsare håller med honom.

Ni kan ju gissa vem av de två jag håller med.

Övriga kommentarer om Centerstämman

Oscar Fredriksson - Integritet en mänsklig rättighet
Fredrik Ingels - Stämmans oförmaga
Magnus Larsson - Reflektioner från stämman
Emil Källström - Centerstämman – dagen efter
Per Ankersjö - Vi måste dra rätt slutsatser av vår öppenhetspolitik
Johan Hedin - NATO, FRA och att vända en tanker samt - Framtiden i Centerpartiet
Eddie Juhlin - SvD-ledare idag om Centerpartiet

Grå skriver att stämman var "En missad möjlighet för centerpartiet" och att:

"Centerpartiet hade kunnat bli en föregångare här med en kovändning om FRA och IPRED. Istället valde man att lägga sig på den minimala nivån och fortsätta samma väg som man har kört. Det är inget som kommer göra att centerpartiet sticker ut när valet kommer nästa år."
Kort sagt, det spelar ingen roll hur bra valmanifest man skriver, om medlemmarna och väljarna inte se någon koppling mellan partiets skrifter och dess handlingar. Då blir man istället en hycklare och späder bara på politikerföraktet med varje uttalande man gör.

På det hela taget blir man alltså inte överdrivet uppiggad av Sanna Raymans ledare i SvD, även om det är enormt center-positiv: Centern sysslar inte med stordriftsideologi

Jag är kanske inte heller säker på att jag vill vara talesperson för Centerpartiet länge till. Det räcker kanske med de 20 år jag varit det?

6 kommentarer:

Michael Gajditza sa...

Jag förstår din besvikelse och frustration helt och fullt. Jag var själv medlem och mycket aktiv på i stort sett alla nivåer i ett parti som hette moderaterna. Det var ett parti som talade om individens frihet och den transparenta staten i de flesta sammanhang.

Det partiet finns inte längre!

Widham sa...

@Lake - Eftersom jag själv lämnat mitt gamla parti så är jag väl fel person att säga hang in there.

@Michael - Word!

Anonym sa...

Släpp din historia och tänk nytt varje dag. Om du aldrig tidigare varit politiskt aktiv - vad skulle du tänka då? Börja om på rätt ställe istället för att laga något trasigt som inte håller ändå.

Tor sa...

Jag röstade på centern i förra valet mycket på grund av pratarna på nätet. Nu läser man dock mest (välförtjänt) kritik mot centerns inställning i integritetsfrågor. Så detsamma gäller även på nätet.

Utvecklingen är mycket tråkig. Inte minst som centern har haft en så bra nätnärvaro och det är det som kommer att spela allt större roll framöver.

Känns så onödigt att vi ska behöva vänta in en generationsväxling när förändringen skulle behöva ske redan nu.

Ola Berg sa...

Dags att återuppliva Centeruppropet!

http://centeruppropet.se/

Markus "LAKE" Berglund sa...

Vi ska se vad vi kan göra Ola. :-)