söndag, maj 10, 2009

Bitter förlust, men blåslampan är på partiledningen

Hemkommen från Centerpartistämman i Örebro kan jag bara sammanfatta det hela genom att hålla med Hanna Wagenius - Ett skott i hjärtat.
"Det är många känslor - jag är arg, jag är besviken, och jag känner mig sorgsen och uppgiven."
Det är inte bara ett skott i hjärtat på många engagerade centerpartister, det är också ett skott i foten på partirörelsens engangemang! Hur många tror att Hanna Wagenius och alla andra som engagerat sig mot FRA-lagen kommer vilja stå i en valstuga och skämmas?

Hanna kämpade enormt bra på stämman, hon blev också citerad i 12-ekot i lördags. Lyssna på Eko-inslaget här, Hanna är citerad cirka en minut in:


Jag gjorde också vad jag kunde och fick sagt ungefär vad jag hade tänkt, men det räckte inte för att välta partiledningen och riksdagsgruppen, denna gång. :-(

Oärligt av Weinehall
En av ledamöterna i partiets VU, Lars Weinehall var uppe i slutet på FRA-debatten på stämman och lyckades på bara några meningar späda på föraktet för den interna demokratin. Han sa att:
"Lagen blev mycket bättre efter de ändringsförslag vi fick igenom, men vi kan konstatera att vi inte nådde ända fram, för vi (Centerpartiet) är inte tillräckligt stora för det."
Som centermedlem undrar jag direkt varför Centerpartiet ska låta kompromisser i regeringen styra våra medlemmars åsikter på centerstämman?!? Att argumentera med redan fattade regeringsbeslut som argument, utan möjlighet för någon att bemöta argumentet är jäkligt oärligt Lars, och det vet du! Stämman är till för att vi i centerpartiet ska skapa vår politik, vi ska inte kompromissa ihop oss med övervakningsivrande moderater, redan på vår stämma!

Vi är redan tillräckligt dåliga på att förhandla, för att vi ska behöva försämra vår position ytterligare!

Centerpartiet.se har en artikel där man försöker få alla kritiker till att vara "CUF:are", lite dålig stil, men annars en bra artikel:
Nytt öppenhetsprogram antaget efter het debatt

Mer om Centerpartiets mest puckade stämmobeslut under min livstid, kan man läsa i media:
Ekot, Rapport, DN, SvD,

Många bloggare tycker också till. Börjar med Centerbloggar:
Erik Hultin: Finns kunskapen och insikten?
Magnus Andersson: Alliansen i valallians?
Magnus Persson: Integritetsdebatt på centerstämman
Johan Hedin
: På det hela taget en ganska lyckad stämma
Magnus filosoferar: Vi förlorade

Och en, före detta, Centerbloggare:
Mikael Elmlund: Härmed avslutar jag mitt medlemskap i Centerpartiet
Ett kort citat:
"...liberalism går bortom näringspolitik och skattesatser, det handlar i grund och botten om en tro på individens vikt och okränkbarhet. Tror ni inte på individvärdet ska ni inte kalla er liberaler, oavsett om ni avreglerar apoteket eller gör utspel om hushållsnära tjänster."
Lysande formulerat! Lycka till med vad du nu tänker göra Mikael! Fick Piratpartiet en ny medlem igår kväll?

Bloggare med annan politisk hemvist:
Ravenna: Man ska inte behöva rösta på Piratpartiet för att få sin integritet skyddad
Erik Herbertson: (C) gör halt i liberaliseringsprocessen
Isobel: FRA: igen och igen och igen
Gay globetrotter: Fascistpartiet Centern
Kålan: Centerpartiet nedprioriterar integritetsfrågorna
Otyg: Möjlig insändare eller debattartikel

You aint seen nothing yet!
För övrigt kan jag bara påminna Centerpartiet om att frågorna har inte dött i och med detta. Det är bara början och jag tycker det är synd att partiledningen inte tänker längre än näsan räcker. FRA 2.0 kommer dra igång allt igen!

SvD: Regeringen går en svettig sommar till mötes
Opassande: Vem är bäst på att representera motståndet mot kontrollsamhället?
StoppaFRAlagen.se: Tolgfors nonchalerar FRA-uppgörelsen

8 kommentarer:

Michael Gajditza sa...

Hej!

Jag har en fråga i sammanhanget och det är röstsiffrorna. Hur stark var opositionen i partiet i hårda siffror? Jag har inte sett den uppgiften någonstans så jag är ute på fisketur! :-)

Ha det bra!

Magnus Persson sa...

Hårda siffror finns tyvärr inte. Det gick till votering, men inte rösträkning.

Däremot har både jag och Per Ankersjö (om han nu inte snott siffran från mig) uppskattat det till ungefär en tredjedel som röstade för att riva upp och göra om FRA-lagen.

Magnus Persson sa...

Stryk det där med att jag tror att Per A sagt så också. Fick för mig det men kan inte hitta var jag egentligen läst det, så det är nog ett hjärnspöke. Hur som helst, personligen så tyckte jag det såg ut som drygt en tredjedel. En stor, men tyvärr nedröstad, minoritet, alltså.

Jakob sa...

Ärligt talat:
att vara för integritet och mot ett korporativistiskt övervakningssamhälle inom Centern är som att vara marknadsliberal antifeminist inom Vänsterpartiet - i båda fallen har man en mycket klar majoritet som har diametralt motsatt ståndpunkt.

För den som värnar om integritet, rättssäkerhet och rätten till ett privatliv är Centern helt fel parti.

Anonym sa...

Det gav i alla fall en tydlig signal till väljarna. Centern tycker att de beslut som tagits om FRA, IPRED etc var bra och man tänker fortsätta på den linjen.

Nu slipper jag, som röstade på C senast, bli lurad igen.

Christoffer Willenfort sa...

JAg förstår er bitterhet. Själv så kämpade jag för samma saker innom FP i 4 år innan jag gav upp och lämnade det sjunkande skeppet.

Det är min förhoppning att en dag i framtiden skall FP och C återigen vara partier man kan lita på, men tills dess så ser jag ingen annan väg än att använda de bästa medel som står till hands för att få partiledningarna att förstå. Att byta parti och aktivt arbeta för frihetsfrågorna inom PP. Och jag välkomnar alla andra hit.
/C

Gun Svensson sa...

Med Verner von Heidenstam säger jag: Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna sin båge - all heder åt er som mot alla odds var trogna mot den människa, som ni ska se i ögonen varje morgon framför badrumsspegeln! Slicka såren en stund men kom igen.

Michael Gajditza sa...

Tack Magnus, då vet jag det! :-)