onsdag, juni 10, 2009

Centerpartiets Partistyrelse får "Acta sig" - handling, inte prat, är ett måste

Centerpartiet backade ju som bekant i EU-valet. Stora delar av partiet är nu inbegripna i eftervalsanalyser och det är ju lite egendomligt att det inte gick bättre än 5,8% i valet; vi hade ju alla förutsättningar (som Nils skriver).

Valets "vinnarpartier" drev integritetsfrågor (pp) och miljöfrågor (mp), men även socialliberala, europavänliga Folkpartiet ökade rejält.

Centerpartiet har länge varit ett trovärdigt miljöparti, Centerpartiet har länge arbetat med integritetsfrågor och vi är i mångt även Europavänner och vill göra EU till "den goda statsmakten".

Men vad hände?

Miljöfrågorna försvann i den allmänna villervallan. Det må vara hänt. Integritetsfrågorna sålde partiledningen ut med FRA och Ipred, och med hjälp av en riktigt fet partipiska kväste man minsta tanke på att Centerpartiet är intresserat av personlig integritet. Och även om många Centerpartister anser sig vara europavänner, finns det också en hel del EU-kritiker kvar, som försökte gömmas undan, det var nog inte så lyckat.

Centerpartiets positionen före valet var den bästa tänkbara att plocka mängder med väljare, men när vi blev granskade så kändes vi helt enkelt inte trovärdiga.

Miljövännerna flockades kring Miljöpartiet. Integritetsvännerna kring Piratpartiet. Europavännerna kring Folkpartiet, även om det sista kanske också kan bero delvis på en Marit-effekt.

Centerpartiet hade alltså potential att attrahera alla tre dessa grupper. Hade man gjort det hade man utan tvekan fått tre mandat, men nu blev effekterna

Vad är då läxan till nästa val? Trovärdighet! Denna viktiga politiska hårdvaluta har Centerpartiet bytt bort mot Moderaternas påhittade valuta "regeringsfäighet". Problemet är bara att Centerpartiet gick på en nit. "Regeringsfäighet" är en valuta med väldigt flytande växelkurs. Speciellt om oppositionen skulle vinna riksdagsvalet, då står Centerpartiet utan trovärdighet och med den helt oanvändbara valutan "regeingsfäighet". Är det det vi vill?!?

Handling, inte ord!
Det går att återfå trovärdighet. Men det räcker inte med utspel om exempelvis att ACTA-processen måste bli mer transparent. Det är bra Johan Linander, men så länge det bara är ord på ett papper och inte ett konkret beslut, eller uttalade krav på Reinfeldt om ett beslut, så är de orden inget värda.

Partiledningen har en väldigt viktig valanalys framför sig, men kommer man inte till rätt beslut redan nu, så kan det vara för sent för Centerpartiet att återfå någon typ av trovärdighet.

Läs också:
Erik Hultin - Centerpartiet tar ett steg i rätt riktning
"Jag kan inte annat än att glädjas över detta, och jag hoppas att Sverige dels når fram med budskapet i EU och att det kan bidra till verklig förändring. Man kan ju blott försöka påverka betongkolossen EU. Stort tack till Johan och folket i öppenhetskommittén för detta tydliga budskap."
Mikael Elmlund - Har polletten trillat ner för Centerpartiets ledning ännu?
"Ett råd till er alla; gör inte samma misstag som förra gången, kom inte tillbaka med någon ompaketering, samma skit i en annan färg kommer att ytterligare reta gallfebern på era potentiella sympatisörer. Riv upp FRA-lagen, gör avbön och återgå till den programförklaring som ni gavs mandat på 2006, det finns inga andra vägar som leder framåt för Centerpartiet."
Martin Olsvenne - Öppna förhandlingarna om ACTA
"EP-valet har gett centerpartiet vad som ändå får sägas vara en välförtjänt knäpp på näsan. Vi borde vara bäst på integritetsfrågor, men... ja... det är vi ju inte, om jag uttrycker mig försiktigt.
Insikten om att dessa frågor måste tas på allvar kan bli än mer dyrköpt. Förhoppningsvis räcker det med ett misslyckat EP-val. Ett misslyckat riksdagsval är fullt möjligt, men trots allt onödigt. Men för att undvika det krävs, precis som Lake skriver, en kursändring nu."
samt: Anders Dalberg - Bra besked om ACTA och Fredik Ingels - ACTA

7 kommentarer:

Joel sa...

"Centerpartiet har länge arbetat med integritetsfrågor"

(C) har förlorat all trovärdighet i dom frågorna tyvärr, finns nog ingen som går på lögnerna längre efter Federleys svek.

Anonym sa...

center har aldrig brytt sig om integritet de har bara sått där och gapat och gjort som pappa stor parti velat.

Mikke sa...

Centerns partiledare, Maud Olofson, har lyckats få Centern att framstå som det stora "svikar"partiet, tyvärr.

Integritetsfrågorna skickade väljarna till PP och kärnkraftsfrågan har nu skickat en MASSA väljare till miljöpartiet.

Ni behöver få bort Maud. Hon håller på att göra er till ett lydparti för moderaterna.

/ Mikke

Anonym sa...

C har väl aldrig jobbat för integritetsfrågor? Inte i modern tid i alla fall.

Åtminstone inte om man med jobbat menar resultat, inte prat.

Tvärtom stod ju centern bakom juridiska missfoster som ipred m.m.

Pierre Eriksson sa...

Synd de slutade med integritet efter 2006 för det var många som hade föranlets att tro att Bodströmsamhället skulle motverkats. Jag sällar mig också till gruppen som tycker att Maud inte är någon hit och känner även fler som tycker så.

Det sorgligaste är att rasera saker går fort men bygga saker tar låååång tid.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är bara att hålla med er alla. Centerpartiet har bevisat at vi har högst ambitioner inom integritetsområdet, men effekten av det är ju bara att "fallet" är destå större och hårdare, när de andra partierna (och vår egen partiledning) tvingar riksdagsgruppen att dansa efter den pipan...

Unknown sa...

(Ja, parallellen med valuta funkade =))