måndag, juni 08, 2009

"Gårdagens mest underbara" - en valanalys

"Gårdagens mest underbara" - det är jag det, i alla fall enligt Josh. Han ger mig det epitetet på grundval av min röstförklaring där jag, efter mycket våndor, landar i en Piratparti-röst, istället för på Centerpartiet, som jag röstat på i varje val sedan jag fick rösträtt för 15 år sedan.

Tack Josh, det värmde! Och den värmen behövs nog nu när stora delar av Centerpartiets partiledning inte verka vilja ta till sig den välbehövliga analysen.

Själva valanalysen överlåter jag till andra:

Dexion börjar med att rabbla partier som haft lyckade valresultat:
"Folkpartiet - hade tydligast FRA-motståndare i riksdagen (därmed inte sagt att de är bättre än resten)
Piratpartiet - är tydliga i FRA-frågan och andra integritetsfrågor.
Miljöpartiet var även de tydliga i integritetsfrågorna.

Kd, m, s, c har alla gemensamt att de tydligt visat att integritet inte är deras grej och inte heller fick de några vidare resultat. Folkpartiet har dessutom varit aktiva i integritetskampen på EU-nivå samt har dessutom Marit Paulsen som är både tydlig och förtroendeingivande. Det har spelat roll tror jag. Vad som hänt med (m) utan Christofer och Gunnars hårda arbete kan man fråga sig. Jag föreställer mig att det är ett scenario som moderata statsråd och riksdagsledamöter inte vill tänka på."
Björn fortsätter i samma spår:
"Och analysen är glasklar. Folkpartiet har haft vett att “hålla käften” i integritetsfrågor efter det att till exempel Fredrik Malm med en axelryckning gått från att vara FRA-kritiker till att vara FRA-kramare, och att låta Camilla Lindbergs nej-tryckande sprida sitt skimmer över hela partiet trots att Johan Pehrsson och partiledningen i övrigt gjorde sitt absolut bästa för att piska in Lindberg i ledet när det begav sig. Därför har Folkpartiet inte varit lika skadad av integritetsdebatten, och man kan då få draghjälp av en Marit Paulsen-effekt, liksom får man förmoda en Jan Björklund-effekt."
Magnus Persson - En väntad besvikelse:
"Jag tror att just integritetsfrågorna har varit en betydande faktor i att många valt att inte rösta på Centerpartiet. Även om det i våra fina dokument står rätt saker, har vi inte med handling följt upp de formuleringar. Såväl yngre som äldre har varit besvikna över att vi inte tydligt drivit våra åsikter tydligare här, och alltför lättvindigt kompromissat bort oss. Ett antal centermedlemmar säger sig i alla fall ha valt att gå över partigränsen bakom röstskynket och istället rösta på Piratpartiet."
Slutsatser?
Slutsatserna man måste dra förklarar väldigt bra av tre andra bloggare:

Mårtensson - En eftertankens dag
"Lena Ek upplevdes sannolikt bättre än partiet som helhet. Det hjälpte dock inte. Hon är fortfarande för okänd bland gemene man. Det är dags att ställa krav som kan förverkligas inom integritetsområdet och för att modernisera upphovsrätten. Nu får partistyrelsen lyssna till gräsrötterna."
Mikael Elmlund - Its FRA you Stupid!
"Det förvånar mig att Centerpartiet lyckades mobilisera mer än 5 procent i valet. Av de centerpartister jag känner, röstade en majoritet på Piratpartiet, av de yngre alla. Fram till för några veckor sedan handlade Centerledningens retorik om hur lite möjligheter Piratpartiet skulle ha den 7e juni. Nu plockas tråden upp igen, och retoriken handlar om hur lite möjligheter de kommer att ha 2014, av självinsikt och rannsakan, intet.

Saken är enkel, om Centerpartiet inte vill ha mig och andra centerpartistiska liberaler som som sina politiska motståndare inför valet 2010, riv upp FRA-lagen. Om detta inte accepteras av övriga allianspartiers ledningar, gör gemensam sak med oppositionen."

Erik Hultin får avsluta med en triss i lysande inlägg:

Blir det någon självrannsakan efteråt?
"Ska man ta en alldeles för enkel analys så här tidigt så kan man ju konstatera att miljöfrågorna och integritetsfrågorna är frågor som har gett Miljöpartiet resp. Piratpartiet luft under vingarna. [...] Miljöpartiet har en uttalad linje i miljöfrågor OCH när det gäller integritetsfrågorna. Det senare delar man givetvis med Piratpartiet."
Inte någon skräll...
"Det kanske vore en god idé att vi har vår egen åsikt och att vi sedan driver den linjen konsekvent, snarare än att ha vår åsikt tills dess att en allianskompromiss har lagts och denna på något märkligt vis har blivit vår “åsikt”. Detta är egentligen så grundläggande och jag kan inte fatta varför man inte inser detta. Är det möjligen så att någon har en agenda som går ut på att Centerpartiet ska assimileras i Moderaterna?"
Dags att lyssna på partiet nu?

"Problem finns dock. OM partiet nu börjar prata landsbygd och OM partiet börjar prata integritet och OM partiet börjar prata om det ursprungliga, miljövänliga så har vi ett trovärdighetsproblem. Tyvärr så måste man bevisa i handling att man är trovärdig innan man ens börjar överväga att lyfta dessa begrepp på nytt. Annars kommer ingen att tro på dessa fagra ord."


Analysen för våra partiföreträdare kanske kan börja med att göra som Erik Hultin skriver - att integritetscertifiera sig via CenterUppropet.se? Ett första, litet steg i att återupprätta förtroendet i integritetsfrågorna?

Även en lång resa börjar med ett enda steg. Det är dags att börja gå åt rätt håll!

Inga kommentarer: