söndag, juni 07, 2009

EU-valet: (c) eller (pp)? - Dags för "Tough love"

Jag har varit Centerpartist i över 20 år. Jag har stått på Centerpartiets sida i vått och torrt. Jag har jobbat heltid med valkampanjande som anställd på Centerstudenter. Jag har jobbat "heltid" när jag varit ideellt engagerad i valrörelser och jag har propagerat och försvarat Centerpartiets idéer och förslag på min blogg, dygnet runt, i snart fyra år. Jag har varit lojal mot "mitt" parti så länge jag kan minnas.

Men nu får det vara nog.

Idag är det dags för lite tough love. Idag får Centerpartiet se att man inte kan behandla sina väljare hur som helst. Idag hoppas jag att Centerpartiet fattar att CenterUppropet faktiskt har stort stöd bland medlemmarna.

Jag tänker rösta pirat idag!

Varför Pirat?
FRA-lagen är det första förslag från någon regering som fått mig att må fysiskt dåligt. Varje gång jag tänker på hur en sådan allomfattande massavlyssning kan användas på fel sätt, får jag ont i magen.

Och Centerpartiet var, före valet, de tydligaste integritetsförespråkarna bland riksdagspartierna. Men så gick det ju som det gick och partiet struntade i alla tidigare löften och utfästelser, däribland sitt eget Öppenhetsmanifest.

Enligt de senaste raporterna ser det ut som att Centerpartiet har ett mandat och det är stabilt, medans Piratpartiet kämpar om ett andra med (mp) och (fp). Jag vill att (pp) ska ha det!

Om Centerpartiet skulle förlora sitt mandat, så skulle jag gräma mig, för att jag inte röstade som jag brukar göra. Men sannolikt skulle partiledningen gräma sig betydligt mer och förhoppningsvis kommer det förändra det idiotiska beteende de har haft sedan de hamnade i regeringsställning. Även om Piratpartiet lyckas behålla sitt mandat så hoppas jag att signalen när Piratpartiet kommer in är tillräckligt tydlig för alla.

Jag hoppas också att Centerpartiet förstår hur de kan förbättra sitt anseende och få¨tillbaka min röst, men det kommer att kräva mycket jobb. Det kommer inte räcka med att en person i partiledningen Integritetscertifierar sig, som Lena Ek så förtjänstfullt gjort. Jag kräver mer för att ni ska få tillbaka mitt förtroende!

Centerstudenters tidigare ordförande, Maria Abrahamsson, har i sin "Röstförklaring" skrivit:
"Ja, jag övervägde piratpartiet, men av olika skäl bestämde jag mig för att inte göra det. Jag tänker dock inte klandra någon som gör det." ... "Men innerst inne hoppas jag att piratpartiet får så många röster att det skakar om ordentligt bland de etablerade partierna, för de har uppenbarligen inte begripit att personlig integritet är en grundläggande rättighet och en av fundamenten i en fungerande demokrati."
Tack för stödet Maria, i´m doing my part! :-)

Farmor Gun pratar om skillnaderna mellan teori och praktik. Centerpartiet är teoretiskt sett det självklara valet för mig, men eftersom de inte sköter sig i praktiken så måste jag svara med samma metoder. Vi får se om jag behöver göra det även i riksdagsvalet nästa år. Förhoppningsvis inte.

En mörk, eller ljus framtid?
Rick Falkvinge och Rickard Olsson (Webhackande) har båda skrivit två olika framtidscenarion. De är något överdrivna, både positivt och negativt, men visar vilka möjligheter, eller risker, som finns, beroende på vilken väg vi väljer.

Dystopier
Rickard: Den mörknande framtid är vår
Rick: Himmelska Fridens Torg, Sverige, 2029

Utopier
Rickard: Den ljusnande framtid är vår
Rick: 2029, som det kan bli istället

Ett exempel från vår nutid, vad moderna teknik kan leda till och hur det skapar möten, människor emellan. Tjuvlyssnat.

Var med och skriv historia!
Oscar Swartz: Att vara med och skriva historia
Rick Falkvinge: Nu tar vi hem det här, vänner. Nu skriver vi historia tillsammans.

Deep.Ed: EU-valet 2009 är historiskt. Inget kommer någonsin vara som förut.

Deep.Ed skriver:
"Jag hoppas att vi får se Centern välja en integritetsväg framöver och därmed göra behovet av Piratpartiet mindre. För det är just det som är det nya den här gången är det oerhört många som helt enkelt struntar i att Piratpartiet inte kommer att diskutera jordbruksfrågor, intereuropeiska momsfrågor eller liknande: för frågan som alla andra partier har valt att förråda – frihet, rätt till personlig integritet och att våga ta ett nytt grepp över upphovsrätten – är viktig."
Läs också Henrik Alexandersson:

Valdag: Det är i EU integritetsfrågorna avgörs!
samt

Internets frihet: The Big Picture
"Därför blir det så oerhört fel när yrvakna politiker nu försöker ta tillbaka den makt som redan har glidit dem ur händerna. Och det är naturligtvis alltid lite sorgligt att se hur branscher som blivit ifrånsprungna av den tekniska utvecklingen desperat försöker vrida klockan tillbaka. Det kommer helt enkelt inte att gå. Det är inte heller önskvärt."
Mikael Zackrisson: Politikerna har underskattat internet. Nu får de betala.


Kort sagt: Rösta för bövelen! Och rösta gärna pirat!

Ps. Nej, jag tänker fortfarande inte bli pirat, men jag har helt slutat vara obrottsligt lojal mot Centerpartiet och jag tänker fortsätta stödja PP ekonomiskt.

10 kommentarer:

nils2 sa...

Bra! Inte att du röstade på PP (såklart bra det också), men att du gjorde ett väl grundat ställningstagande och röstade efter det. Att rösta som man alltid gjort urvattnar det demokratiska konceptet.

Henrik Alexandersson sa...

I 33 år har jag på olika sätt varit något slags fristående schlabang-moderat. Men nu blir det PP.

Förstår dina våndor.

Du gör rätt!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Nils och Henrik! Speciellt till dig Henrik, du har nog fått många andra att rösta Pirat också, om jag känner dina bloggläsare rätt!

Och jo, jag är ganska säker på att det var ett nödvändigt ställningstagande nu. Vi får se vad som har hänt om ett år...

Daniel sa...

Ahoy matey! Röstade också pirat. Det kan varit ett av de svåraste politiska besluten jag tagit, men till slut var det det enda som kändes rätt. Jag stod faktiskt in i det sista och velade, hade med mig MPs och PPs valsedel men magkänslan sa till sist PP.

Anonym sa...

Tack för ett välskrivet inlägg och en röst för integriteten! Om övriga centerpartiet hade tänkt och resonerat som dig och Anaïs, skulle ni mycket väl kunnat få min röst. Demokratin är viktigare än procentenheter i skatt eller procentenheter i hur skatten fördelas. När politikerna gett tillbaka våra rättigheter och friheter, kan vi börja fokusera på annat igen. Det finns inget egenvärde i vem som sitter vid makten, värdet ligger i vad som görs med den.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Vi får nog ta en lång lunch/middag snart Daniel, jag känner knappast igen dig. Var (mp) ett av dina huvudalternativ?!? :-)

@Anonym 14:55. Tack för din kommentar, men var har du sett att Anaïs är centerpartist? Det har jag helt missat?

Andreas sa...

Fantastiskt gjort att ta ett sådant beslut och stå för det. Om inte det sänder en tydlig signal till C, så vet jag inte vad som skulle göra det.

Det är lätt att sitta som piratpartist och påpeka att andra partier förlorar väljare på grund av deras agerande. Men du visar på problemet på ett fantastiskt sätt, dels genom guldpirat-stödet och nu genöm rösten.

Stor cred till dig (och till alla andra som trotsade "sina" partier till förmån för en PP-röst). Det är tack vare er som vi tillsammans kan göra skillnad - och påverka de etablerade partierna till att tänka om!

Qer sa...

Hatten av! Starkt gjort och jag hoppas att signalen går fram.

Själv hade jag ungefär samma vånda i förra valet, -06. Å ena sidan ville jag rösta på borgarna för att få bort Persson och Bodström, men å andra sidan ville jag rösta på Piratpartiet för att markera att man inte tafsar på integriteten (förfallet hade ju redan börjat då).

Det blev PP. Kanske var det lättare för mig eftersom "mitt" parti, Fp, redan hade spårat ur med antiliberala krav som nästan gränsade till främlingsfientlighet, men det var inte helt lätt.

Oavsett vilket, jag bugar för denna förmåga att faktiskt slå näven i bordet även när man är så engagerad som du verkar vara. Oerhört starkt gjort!

arne andersson sa...

Blev du inte utesluten då?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för omtanken, men ingen fara Thomas, mig blir de inte av med så lätt. :-)

Jag gjorde nog mycket mer kampanjande för Centerpartiet än 90% av alla medlemmar. Så att jag sedan inte röstade på Centerpartiet i alla tre valen, utan bara i två, tror jag de får ta. Om det anses vara skäl för uteslutning så är det i så fall en organisation som jag inte vill vara med i... :-)