tisdag, juni 30, 2009

En bra vakthund biter inte sin husse!


Maud Olofsson, Centerpartiets partiledare, blir pressad om hur bristerna i partiets information- och integritetspolitik orsakade en svidande valförlust i EU-valet i en radiointervju i P1 Morgon:
"Vi kommer fortsätta vara vakthunden när det gäller integritetsfrågor i regeringen. [...] Jag saknar också en debatt om den kommersiella delen. Hur kan vi acceptera att vi registreras varje gång vi handlar på ett kort, och så får vi reklam hemskickade efteråt."
Hon försöker gång på gång att återkomma till ämnet att våra köpmönster analyseras när vi handlar och att banker och andra affärer har övervakningskameror som vi filmas av. Det är nästan patetiskt efter några ordväxlingar mellan Maud och reporten Pontus Mattsson. (Mattson som gör ett lysande jobb!)

Integritetsintrånget som görs av ICA när jag, frivilligt handlar där, spelar inte ens i samma division som FRA:s avlyssning och registrering av alla e-post, alla mobiltelefonsamtal och alla besök jag gör på hemsidor. Slösa inte på vår tid och ditt förtroendekapital Maud. Den debatten var eventuellt relevant i Öppenhetsmanifestet, innan du var med och drev igenom statlig massavlyssning av hela Svenska folket. Nu är det bara fjantigt att försöka dölja partiets utförsäljning i FRA-frågan med ett "engangemang" i andra integritetsfrågor.

En bra "ideologisk vakthund" ska skydda husse och matte, inte bita dem!

Lyssna på hela P1- intervjun från Almedalen här.

Har Centerpartiets ledning helt övergivit integritetsfrågan?
Maud Olofssons tal i Almedalen ikväll bevisar bara det faktum att Centerpartiet har en lång resa att göra för att bygga upp någon trovädighet i integritetsfrågor igen. Maud Olofsson talade i cirka 40 minuter, men lyckades inte pressa ur sig ett ord om vikten av att värna personlig integritet, inte ett enda ord, på 40 minuter! Skrämmande att hon kan undvika ett så viktigt ämne, vid en så viktig tidpunkt som nu, skrämmande!

Även riksdagsledamoten Kerstin Lundgren ställde sig frågande till Mauds val att hoppa över den frågan helt - Bra Maud...men tillräckligt?

...medlemmarna har det inte!
Ständigt bevisar dock olika Centerpartister att integritetsfrågan inte är glömd i partiet. Nu senast Erik Hultin, som idag skriver på Expressen - Maud på väg styra C ut ur riksdagen.

Fokus i artikeln är på toppstyrningen i partiet, men det finns mycket om just integritetspolitiken, eftersom det har visat sig så tydligt på det området.

Ett citat från artikeln som visar hur illa det är ställt:
"När partiledningen blev tagen på sängen av de kraftiga reaktionerna påbörjades en märklig utbildningsinsats riktad mot medlemmarna. I stället för att partiets ordförande driver politiken utifrån medlemmarna, skulle vi alltså uppfostras till att tycka likadant som riksdagsgruppen.

Ledningen gick dessutom ett steg längre och drev igenom ett stämmobeslut med innebörden att "vår" kollektiva åsikt är densamma som den förhandlade kompromissen. Det lämnade ett stort tomrum i vår egen politik som fortfarande gapar svidande tomt."
FRA-frågan är inte bara ett svidande tomrum i Centersjälen, det är ett ständigt blödande sår, som inte kommer läka förrän partiledningen har ändrat inställning, eller partiet har blött ihjäl....

Bland annat bevisar det faktum att Piratpartiet fick betydligt fler röster än oss i EU-valet att något är jäkligt illa ställt. Och då väljer partiledningen och Maud att, i Almedalstalet ignorera frågan, helt.

Läs mer på Eriks egen blogg i de två inläggen:
Även obekväma sanningar behöver yttras
Jag kan själv välja bort ICA, men inte FRA.

Partisekreterare Anders Flanking gör ett halvhjärtat försök att släta över debattartiklen, men han lyckas inte vidare bra. Det går nog bättre om man håller sig till sanningen Anders, vi i CenterUppropet fick inget veta om FRA 2.0, innan det gick ut i medierna.

Det ymmniga blod-flödet av sympatisörer som överger Centerpartiet på grund av integritetsfrågorna slutar som sagt inte. Den senaste, före detta centermedlemmen, som "outar sig" som Piratpartist är Sophia, på bloggen Dexion, i två olika inlägg:
Val 2010 (del 1)
Piratpartiet punkt för punkt

Kommer Centerpartiet att överleva?
Med tanke på det nuvarande opinionsläget är det ganska illa ställt för Centerpartiet, om man inte lyckas vända på skutan snarast. Om detta skriver bland annat statsvetaren Ulf Bjereld på Makthavare.se: Klarar Centern 4-procentsspärren?

Även andra har skrivit inlägg med liknande farhågor:
Bloggen Bent - Kan man rädda Centerpartiet?
Tim Svanberg - Är Centerpartiet dödsdömt?

Tim slår huvudet på den berömda spiken:
"I valet 2006 drog Centerpartiet många många röster med sin profil som integritetspartiet nummer 1. Om vi överger de frågorna nu står vi i princip utan väljare. Man kan inte vara ett seriöst liberalt parti samtidigt som man agerat som man gjort de senaste åren. Den personliga integriteten är en övergripande del av den liberala ideologin."
Jag kan bara hålla med.

Vad kan Centerpartiet göra?
Centerpartiet borde lyssna mer på Ungdomsförbundet - tre valvinnande frågor 2010 är jobb, frihet och miljö. Läs mer på Aftonbladet, eller i Svenska Dagbladet.

Man kan också lära av Piratpartiet och arbeta med mer öppenhet. Alla möten kan inte vara helt offentliga, men att diskutera kommande ämne med medelmmarna, innan man fattar beslut, borde väl vara en hygienfaktor, i alla partier? Läs Mikael Nilsson, partistyrelseledamot i PP.

2 kommentarer:

Tim Svanberg sa...

Hej

Tycker du sammanfattar det hela på ett mýcket bra sätt

MVH
Tim Svanberg

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Tim! :-)