lördag, juni 13, 2009

Uppmanar Andreas Ekström till upphovsrättsbrott?

Idag läste jag om den, av Andreas Ekström, nystartade tävlingen "Årets notis". Det är en kul liten tävling som visar hur snabbt det kan gå på internet att skapa nya saker. Från twitter-inlägg, till färdig tävling.
"Inom tio timmar hade priset fått både sajt, statuter och jurymedlemmar."
Dock är det en sak som stör mig. Andreas Ekström är en av de personer som konsekvent har varit kritiskt till Piratpartiet. Han har ifrågasatt deras drivkrafter och deras åsikter. Och visst har han rätt i att även nya partier bör granskas, så det är jättebra att han gör det. Dock är det då ännu dummare att "falla på eget grepp".

På tävlingssidan för Årets Notis skriver Andreas nämligen:
"Går det inte att länka eller om den enbart finns i tryckt format – ta en skärmdump eller scanna och lägg upp bilderna exempelvis på http://www.picturish.com och länka eller twittra."
Uppmanar Andreas till brott mot upphovsrätten just där? Eller är det bara jag som fattar lite trögt? Visst tror jag inte heller att sannolikheten för en stämning är direkt överhängande, speciellt inte om syftet är att nominera notisen till en tävling, men det är väl lik förbaskat upphovsrättsbrott?

Eller hur tänkte du nu Andreas?

Läs mer om Årets notis på Andreas Ekströms blogg.

4 kommentarer:

Andreas Ekström sa...

Hej! Så länge skribenten själv nominerar är det ju inga problem upphovsrättsligt, försåvitt att inte publikationens utgivare har invändningar.

Skulle någon annan nominera på detta vis, utan upphovsmans medgivande, kan det vara det. Men vem skulle uppröras över att bli nominerad till ett fint pris på det viset? Man kan inte vara så fundamentalistisk...

Leo sa...

"Men vem skulle uppröras över att bli nominerad till ett fint pris på det viset? Man kan inte vara så fundamentalistisk..."

Jag förväntar mig en mycket öppnare syn på Piratpartiets frågor - medborgarrätten med allt som där ingår; integritet, rättssäkerhet, informationsfrihet och mycket mer - från Ekström i framtiden. Man kan ju inte vara så fundamentalistisk och tro att det ("bara") handlar om fildelning? :)

Mr Profit sa...

Amen LOL! Tror inte kidsen har så mycket hjälp av det försvaret... "Tagga ned Pontén, du kan inte vara så fundamentalistisk". Pang! - publik uthängning HADOPI-style och 200 000 i skadestånd - how's that for fundamentalistisk.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Andreas Ekström - Du uppmanar inte heller till journalister själv att nominera sina egna notiser, utan att:

"Varje gång du ser en bra notis, skriv något om den på Twitter [...] eller scanna och lägg upp bilderna"