onsdag, oktober 21, 2009

Centeruppropet.se - snabbast växande gruppen på nätet just nu*

* - i alla fall på Centernätet...


På Centerpartiets nya samlingsplats nätet - Centerpartiet.net händer det saker.

Den största gruppen, såhär en månad efter öppnandet, är CenterUppropet.se, såklart. Vilket åter igen bevisar att partiledningen knappast hade medlemmarna med sig på stämman, när de tvingade igenom alliansens FRA-kompromiss som centerpolitik.

Gruppen CenterUppropet.se hittar du här.

Jag har haft vissa synpunkter på layouten av Centernätet, men Mattias Östmar som driver projektet är öppen för förslag och har en uttalad ambition att göra Centernätet till en naturlig träffpunkt för centerpartister på nätet. Han intervjuas också in InternetWorld.

Centernätet har också fått lite synpunkter från exempelvis Jerry Silfwer:
"Centerpartiet försöker bygga något från grunden här. Alltså inte bara koppla bloggar till partiet utan istället ge dem en plattform att dela trafik med varandra via. Rätt tänkt, tycker jag. Men jag saknar en förstasida á la Knuff.se. Jag hoppas just därför att plattfoirmen kommer att utvecklas organiskt tillsammans med användarna och att innovationstakten är hög – valet närmar sig!"
Tycker speciellt andra meningen är klockren ur folkrörelse-vinkeln: "ge dem en plattform att dela trafik med varandra". Det är ju medlemmarna som bygger Centerpartiet, inte partiledningen, om de bara kunde fatta det också. Förslagsvis bör partiledningen lyssna mer på medlemmarna, genom att delta i samtalen medlemmar emellan lite oftare.

Vem pratar med vem?
När Annie var på besök här i Uppsala uppmanade hon oss medlemmar att uttala oss och driva politik, inte bara "klaga på att partiledningen" eller riksdagsmännen inte gjorde det i olika frågor.

Nu har medlemmarna i ett helt år drivit på i FRA-frågan, partiledningen har, i stort, ignorerat oss (förutom ett snabbt sammankallat möte) och de få riksdagsledamöter som har yttrat sig har oftast bara hållit sig till partiledningens talmanus. (Bland annat Annie och Staffan Danielsson som undantag) Men varför ska vi "medlemmar" då engagera oss?

Hur många år tar det innan partiledningen tänker lyssna på medlemmarna på riktigt? Nu finns redskapet i nya Centernätet, får man se några från partistyrelsen engagera sig där? Annars är risken att Nya Centernätet går samma sotdöd till mötes, som tidigare center-mötesplatser på nätet.

Och nej Anders Flanking, din blogg är inte ett bra exempel på hur partiledningen lyssnar på vad medlemmarna säger...

Det viktigaste, förutom partiledningen, är dock distrikten och att de ser det som en självklar arena att agera på, då kan det leva kvar länge till.

Skrivet om Centerpartiet.net och andra patiers satsningar på sociala medier:

Fredrik Pettersson:
Riksdagspartierna rustar inför valet på nätet – Men tänker man rätt?

Digitala Affärer: Checklista för politiskt kampanjande på webben

JMW: Politiker har också en egen plattform

Same Same, but different

Jerry Silfwer: Opinionsbildning 2.0

Mindpark: Varumärket ObamaMissa för allt i världen inte heller dokumentationen från seminariet När tekniken förändrar politiken

Läs mer om denna på Fokus egen sajt, eller hos Makthavare.se

Ett exempel från seminariet - Goda råd för sociala medier:
  • Testa - alla måste börja någonstans
  • Fortsätt - var uthållig
  • Svara - dialog, inte monolog, skapar relationerna som är värdefulla
  • Lär dig språket - hur kommunicerar man i detta medium?
Råden är hämtade från avrundningen av det seminarium som Emanuel Karlsten deltog i.

3 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Lycka till ! - hälsar Josef

Mattias Östmar sa...

Hej! Jag vill göra lite reklam för att vi nu har byggt in www.kundo.se på Centernätet - det var svårt att få in synpunkter samlat och synligt på det tidigare viset. Hoppas det blir en förbättring. Tyck till-knappen till höger på sidan, skriv gärna där så kan andra rösta på dina förslag och du kan rösta på andras.

Och vi kommer göra om layouten plus lite annat den 1 december och fortsätter därefter löpande - tack för feedback Markus!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för tipset Mattias. Jag fortsätter tycka till, om ni fortsätter förbättra sidan. :-)