onsdag, oktober 07, 2009

FRA-lagen kommer påverka valet 2010

Utan tvekan kommer det bli som Henrik Alexandersson skriver, att FRA-lagen kommer att påverka valutgången nästa år. Jag är en av de som senast (2006) var en stark förespråkare för Centerpartiet, men kommer sannolikt att rösta PP (igen), på riksplanet. Jag kan inte stödja ett parti som säger en sak och gör en annan, oavsett om de säger mycket bättre saker än andra partier.

Citat från HAX inlägg: 2010 - ett FRA-val?:
"Andra sidan av detta mynt är att om tillräckligt många borgerliga riksdagsledamöter trotsar regeringen i FRA-frågan – då gör de i själva verket sina partier en tjänst. Integritets-, rättssäkerhets-, internet- och fildelningsfrågorna kommer säkert att bli stora valfrågor ändå. Men FRA är trots allt juvelen i kronan, den stora symbolfrågan. Är det verkligen så smart att koppla in den automatiserade massavlyssningen av svenska folket drygt nio månader före ett riksdagsval? Är det så begåvat att just nu, i konkret handling bevisa att man saknar all fingertoppskänsla i dessa frågor?"

Jag skrev i mitt förra inlägg att jag hoppas att Socialdemokraterna kommer hjälpa Centerpartiet in på rätt spår igen, i integritetsfrågor. Men det förutsätter att Sossarna själva markerar tydliga ställningstaganden.

Anna Petersson och Mikael Nilsson från stoppaFRAlagen.nu, skriver idag på Aftonbladet om att Socialdemokraterna velar i frågan. Det håller inte. Läs artikeln i sin helhet på Aftonbladet -”Sahlin velar om FRA:s avlyssning”, eller läs vad Mikael skriver på sin blogg.

Citat från artikeln, om rättssäkerhet:
"[O]m man accepterar att kablarna kopplas in finns det i grunden inget hinder för att acceptera andra kränkningar av grundläggande rättigheter i allmänt förebyggande syfte. Vi skulle aldrig gå med på att polisen fick genomsöka våra hem utan orsak, trots att det kanske skulle kunna förebygga ett eller annat missdåd. Vi accepterar inte heller tortyr, trots den information man skulle kunna få ut. På samma sätt är massavlyssning av medborgarna helt enkelt inte en acceptabel metod i ett demokratiskt samhälle."
Bara 8 dagar kvar!
Mikael har också börjat på en "nedräkning" med argument til varför FRA-lagen inte duger. Första delen:

FRA-lagen: 8 dagar kvar - om teknikneutralitet och "reglering"

Kristianstadsbladet skriver en bra ledare och kommer fram til slutsatsen att lagen inte uppfyller de grundläggande rättssäkerhetskraven vi bör ställa på nya lagar:
Bättre, men inte bra.

Mark Klamberg, verkar, som flera andra, uppgiven inför nästa veckas beslut. Det är så jag tolkar hans inlägg:
Att sänka ambitionsnivån

Anders Widén har utvecklat lite om sin bakgrund inom partiet och såger att han får kämpa för att hålla sin anarkistiska sida i styr:
Från massavlyssning till att bestämma var och ens smak

Läs också OlofB:s inlägg om de öppenbara luckorna i lagtexten:
Tolgfors+Reinfeldts förslag till ny FRA-lag

Inga kommentarer: