måndag, oktober 05, 2009

Ska (s) styra in Centerpartiet på integritets-spåret igen?

Det känns uppgivet om FRA-lagen nu. Socialdemokraten Anders Widén, Johan Westerholm och deras kollegor på Sossar mot Storebror är en av de få ljuspunkterna, hur udda det än kan låta.

Jag hoppas att de på socialdemokraternas kongress kan få igenom sin motion om ett moratorium för integritetskränkande lagar. Det borde inte vara så svårt eftersom ingen inte ens kan garantera att nuvarande integritetskränkande avlyssningslagar fyller någon större funktion. (DN)

Ska Socialdemokraterna få in Centerpartiet på rätt spår igen?

Som Anders skriver i sitt inlägg, "Socialdemokratin - i strid om friheten - och sin själ", så står kanske liberalernas sista hopp till Socialdemokraterna:
"Vi har fyra veckor på oss att få in i närminnet på (S)-ombuden att det inte handlar om taktik för att fånga opinionen, även om nu opinionen vill frihet. Det är viktigare än så.

Frihet är ett kärnvärde vi delat med partier som C och FP, men som de partierna helt dribblat bort. Om fyra veckor kan Socialdemokratin som parti rädda sin själ. Gör man det är det högst troligt att även C och FP så småningom kan återerövra sina."
För om (s) blir väldigt tydliga med att de tänker riva upp FRA-lagen och stoppa många av de andra idiotiska förslagen, så kommer Centerpartiet stå inför ett tydligt vägval:

1. Fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta kompromissa bort partiets hjärtefrågor och bli ytterligare ett betong-parti bland andra, men en total förlust av det lilla förtroende man har kvar inom integritetsområdet.

2. Vända på kuttingen och bli ett tydligt alternativ för integritetsvänner igen. Detta kommer kräva minst tre gånger så mycket jobb, eftersom man också måste övertala allianskamraterna om vilken väg man ska gå, och sedan hinna påbörja det arbetet innan valet.

Jag hoppas jag har rätt när jag har svårt att se att Centerpartiets partistyrelse skulle våga släppa Socialdemokraterna framför sig i integritets och medborgarrättsfrågor. För lyckas man inte ens försvara ett sådant centralt vallöfte, så är det ingen som vågar lita på att vallöftena inför 2010 kommer följas ändå.

Vill man ha fler röster än i EU-valet är det dags att sätta fart nu. Förhoppningsvis kar Socialdemokraterna sätta lite eld i baken på Centerpartiets partistyrelse.

Så lycka till på Socialdemokraternas kongress Anders! Av hela mitt gröna centerhjärta - lycka till!

:-D

3 kommentarer:

Tor sa...

När nu centerpartiet vill förbjuda heltäckande klädsel på allmän plats undrar jag om det nog ändå inte är droppen som får bägaren att rinna över. Jag kommer att ha svårt att se centern som ett liberalt parti framöver.

Markus "LAKE" Berglund sa...

En liten detalj bara Tor - det är inte Centerpartiet som "vill förbjuda heltäckande klädsel", det är två riksdagsledmöter. Och den ena av de två är Staffan Danielsson, vilket ännu mer borgar för att det inte står något om "heltäckande klädsel" i Centerpartiets partiprogram...

Tor sa...

Nej, förstås. Det är bra att du förtydligar det. Men det är fortfarande smärtsamt att se att FRA-lagsfrågan drivs av denne man när man har lagt sin röst på partiet.