torsdag, augusti 12, 2010

En välsminkad valrörelse? Eller en valrörelse för bokmalar?

Det snackas nu en hel del om att årets val kommer bli det "smutsigaste någonsin" och att "det börja likna USA", som om det vore det värsta som skulle kunna hända. Men det är ingen risk, mest beroende på det valsystem vi har i Sverige. För i ett majoritetsvalsystem kan du snacka mycket skit om motståndarna, även om du förlorar trovärdighet och röster på det, så länge dina motståndare förlorar MER trovärdighet och röster. I ett flerpartisystem så förlorar du i långa loppet om du spenderar din tid på att snacka skit om motståndarna, eftersom de motståndare du inte trashar kan ta dina väljare när de tröttnat på din retorik.

Oavsett vad så tror jag att valrörelsen i Sverige kommer bli helt ok, det kommer att snackas lite, men på det hela taget kommer det nog bli som vanligt.

Jag håller dock med Mattias Svensson - vi behöver konflikter och jag har i alla fall:
"redan tröttnat på är alla gnällspikar som letar "skandaler" och "övertramp" i varenda obetänksamt uttalande från ersättare i någon kommunal nämnd, i något vidaresänt massmail, en karikatyr eller en satirisk film på youtube."

Gå med i Facebook-gruppen: Vi som INTE vill ha en schyst valrörelse ;-)

Härmed följer också en viss raljanta inslag och satiriska bilder. Står du inte ut med sådant är du välkommen att lämna min blogg nu och återkomma när jag skriver om annat...Vem är bäst sminkad - Mona eller Lars?
Jag reagerade lite på Maria Larssons photoshoppade ansikte på KD:s valaffischer igr, men det är inget mot hur förvånad jag blev när jag såg att Lars Ohly har nästan samma nyans på sitt läppglans som Mona Sahlin! (originalbilden hittad här)

Hur tänkte Lars Ohlys sminkpersonal när de gjorde den blundern? Man försöker inte sno Monas rampljus genom att ha på lika mycket läppglans som henne!

Mona försöker å sin sidan överglänsa Lars Ohly genom sin egen bok, men det verkar ha gått sådär. boken har inte riktigt fått lysande recensioner. Kritiken har varit ganska hård, både från vänster och höger:

Jonas Morian - En Sahlin som leder vägen?

Per T Ohlson - Mona Sahlin talar till punkt

"Men mest nedslående med Sahlins bok är hennes närmast monomana demonisering av den borgerliga regeringen. Hård kritik mot motståndarna är ofrånkomlig i en politikerbok som ges ut inför ett val, men här blir det både tröttsamt och ohederligt."

Makthavare.se - Ett tidsdokument över ett vilset parti

"Bitvis blir ytligheten självmotsägande. Valet 2006 förlorades därför att partiet missade att argumentera för den starka jobbpolitik de hade. (Stark på vilket sätt? Ingen aning.) Men efter valförlusten började de vips ”titta självkritiskt på vår politik. Särskilt jobbpolitiken” (s. 34–35). Varför? Hur brast den? Vad var slutsatserna? Inte den blekaste."

100 anledningar - #42: Du ser gärna att de som leder landet vill mer än att bara ha makten

"Utdragen ur hennes bok presenterar ingenting som någon kan säga emot - förutom hennes egna koalitionspartners."

Samuel Edquist, Aftonbladet - Motsägelsernas manifest

"Men hur mycket av personlig idébok är det, när den samtidigt är ett helt partis valmanifest? Titeln är identisk med partiets officiella valslogan. Och eftersom syftet är stryka både mitten och vänstern medhårs, blir det motsägelsefullt." 

Även Maud Olofsson har släppt en bok. Här kan du lyssna på den via Facebook (eller ladda ner den, dock måste du ladda ner hela boken i en zip-fil och sedan packa upp den själv. Du hittar länken i överkanten på applikationen.)

Den har inte heller fått några lysande recensioner, här sågas båda böckerna på en gång i UNT - Två partiledare - två olika Sverige


"I Mona Sahlins bok, Möjligheternas land, beskrivs Socialdemokraternas och de rödgrönas politik utförligt. Det går inte att komma ifrån att det blir ganska tradigt i längden. Inga nyheter presenteras. Samtidigt ökar misstanken om att Mona Sahlin inte skrivit boken själv utan att någon i hennes stab fått uppdraget."

samt:
"Om Maud Olofssons bok är lättläst men mycket luftig är Mona Sahlins bok tung men naturligtvis också betydligt mer innehållsrik och ger en relativt tydlig bild av den politik som en rödgrön regering skulle föra om man vinner valet."
Jag avrundar med ytterligare en kul bild, som jag hittat hos Anders. Snyggt photoshoppad och med ett tydligt politisk budskap (klicka för en större verison):
Orginalet hittas här - http://go.to/brandskatt

Hoppas nu bara Mona inte känner sig kränkt av mitt blogginlägg. :-)

Inga kommentarer: