fredag, augusti 20, 2010

Jag hade visst också barnporr hemma i bokhyllan!

Jag anade att även jag hade det som nu för tiden betecknas som "barnborr" i mina serie-samlingar, och självklart hade jag det. Denna serieruta är tagen ur serien "Hieronymus Borsch", i tidningen Bacon & Ägg nr. 1, 1997.

Frågan är om Nathaleia i serien är tänkt att "verka i sexuellt syfte", och om det i så fall klassificeras som barnporr? Jag tycker i alla fall att det är uppenbart hon i serien slår "kåtslag" på Hieronymus, som man ser i bilden. Senare i serien, ett alkoholrus och efter hård psykisk press försöker Hieronymus förgripa sig på Nathalei när hon går runt med sin kort-korta kjol. Och han skriker efter henne, när hon smiter iväg:
- "Jag ville ju bara *hick* klapa dig..."
Det är dessutom mycket i serien som är känsligt om man skulle vilja ta upp ämnet som exempelvis övergrepp på barn. Bland annat att den unga Nathalei står i kraftig beroendeställning till Hieronymus, i egenskap av att han är hennes förmyndare, (Ni har väl alla läst/sett "Män som hatar kvinnor"?) men att hon bor ändå hemma hos honom!

Och bara som en upplysning, det finns, även i Sverige, tecknade serier som har som syfte att egga och hetsa upp folk. Så varför skulle inte ovan visade avsnitt av Hieronymus Borsch kunna klassas som uphetsande och sexuellt?

Det är problematiskt, tycker jag, att det finns en stor risk att många av Bacon och Äggs tidigare prenumeranter nu klassas som barnporrinnehavare, med den lagstiftning vi har. Och det är inte rimligt och lagstiftningen måste därför ändras!

Därför bör Piratpartiet fortsätta driva frågan
Piratpartiet har här en fråga som man är ensamma om att vilja driva. Den är känslig, men samtidigt tror jag nästan alla som får frågan förklarad för sig håller med, då den är uppenbart orimlig!

Den stora fördelen med "tecknad barnporr"-frågan är att ingen annat parti kan driva den. Alliansen har just varit med och skärpt lagstiftningen, så där kommer man sannolikt inte svänga i första taget. Och vänster-alternativet med före detta ECPAT-ordföranden Bodström i spetsen har också investerat ganska mycket tungt politisk kapital, och skulle få en sanslös mängd kritik från det hållet om han verkade för att riva upp delar av lagstiftningen, istället för att skärpa den ytterligare.

Så när Wikileaks och andra tacksamma frågor "tagit slut" så kan man nog fortsätta med andra frågor man är ensam om. Även om det hela nu kräver ännu mer fingertopps-känsla...

Andra som skrivit:
Det granskande radioprogrammet Medierna, har försökt att få se bilderna, bland annat genom ett besök hos polisen, för att kunna granska hur grova de var. Men det får de inte. Våra journalister, "den tredje statsmakten", kan med andra ord inte granska de bedömningar polisen och domstolen gjort när de delat ut straff, alls - Seriedebatt om barnporr i blindo

Fredrik Moberg undrar om vi - Tittat på barnporr på semestern?
"Barnporr, enligt svensk lag, har nämligen väldigt lite med barn och porr att göra. Istället har vi en lagstiftning som förbjuder dig att inneha eller ens titta på en bild som skulle kunna få dig att associera på ett visst sätt."
Karin Olsson på Expressen skriver om - Seriebrott


Läs också "den dömdes", egen version - Who watches the watchmen?


Seriefrämjandet tycker självklart att lagstiftningen är orimlig - Ett uttalande från Seriefrämjandets styrelse

De ska också arrangera en diskussionskväll om frågan, den 19 september: Seriefrämjandet Stockholm, SeriePub - Tema: Förbjudna Serier

Hans Engnell har funnit liknande orimligheter i Texas lagstiftning - Ja, vad var det vi sa...


Caspian Rehbinder vill - Avkriminalisera barnpornografi

Nu gör jag som Hax och många andra -åker på Frihetsfrontens Sommarseminarium och får lite "liberalt tuggmotstånd" i helgen så jag är rejält laddat inför valrörelsen. Bland annat ska jag lyssna på, och diskutera med Lars Vilks. Därför kan kommentarer stå lite obesvarade ett par dagar, så håll en sansad ton!

2 kommentarer:

Arakun sa...

Såvitt jag kan minnas så släpas Hieronymus bort av några skumma figurer i ett avsnitt och Nathaleia kommenterar det hela med att "allt han gjorde var att kika genom nyckelhålet när jag duschar". Tyvärr har jag inte kvar tidningen. (Fast det kanske är tur?)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja Arakun, du är kanske smartare än vad jag är...