onsdag, augusti 18, 2010

Dagens Lakonismer - om den söndertrasade samhällsväven

Dagens lakonism kommer från Fredrik Moberg, aka Syrrans Granne - Utan privatliv slutar vi bry oss

"Problemet är att detaljerna som våra etablerade riksdagspartier försöker upphöja till avgrundsdjupa skillnader kommer att vara helt betydelselösa om vi fortsätter att trasa sönder samhällets sociala väv genom att bygga upp ett övervakningssamhälle.

Den viktigaste frågan för Sveriges ekonomi just nu är återupprättandet av ett öppet samhälle som erkänner människors rätt till ett privatliv och som upprätthåller grundläggande rättssäkerhet för alla. Den frågan drivs inte av något riksdagsparti."
Läs hela inlägget!

Ta debatten med Torbjörn Tännsjö om "Privatliv"!
Ett annat tips för integritetskämpar kan ju vara att läsa in sig lite på den ofta provocerande, men också ofta lika tankeväckande filosofen Torbjörn Tännsjö, som snart ska släppa en ny bok med titeln "Privatliv", om personlig integritet och övervakning. Han intervjuades idag i Studio Ett i P1.

Torbjörn var tidigare synnerligen negativt inställd till övervakningssamhället, men verkar nu ha svängt och tycker det kan användas till något positivt och då måste man ju vara för, som den utilitarist han är. Beror det på att han verkligen har svängt, eller är det bara ett medvetet drag för honom att väcka uppmärksamhet och provocera?

Det spelar egentligen mindre roll, eftersom det ett lysande tillfälle för integritetsvänner att lyfta frågan om vi ska ha rätten till ett privatliv, eller inte. En tydlig, och känd motståndare som Torbjörn kommer göra både Radio och TV mycket villigare att nappar på en debatt. Och med lite planering kan man kanske gå ut hårt och kampanja om detta, samma dag som boken släpps...

Här kan du läsa mer om hans kommande bok - Privatliv.

Inga kommentarer: