onsdag, augusti 04, 2010

Integriteten kan inte skyddas med Swift

Eftersom SWIFT-avtalet trädde ikraft häromdagen har det blivit lite diskussion om det. bland annat på SvD:s Brännpunkt. Det är bland annat Detlef Quast, med titeln "fil dr i datavetenskap, fil lic i kärnfysik och fd gästprofessor i ekonomisk informatik i Tyskland" (han verkar ha på fötterna när han uttalar sig) samt partikollega  till Cecilia Markström och dessutom fp-kandidat, som yttrar sig kritiskt.

Första inlägget, Malmströms replik och idag kom svaret på SvD Brännpunkt - Integriteten kan inte skyddas

Där skriver Detlef bland annat:
"Swiftavtalet mellan USA och EU, som ligger i flera olika språkversioner framför mig, ger USA möjligheten att begära ekonomiska bankdata och övervaka ekonomiska transaktioner mellan banker, privata företag och enskilda personer mellan EU och övriga världen.
Swift förmedlar dagligen cirka 15 miljoner ekonomiska transaktioner mellan cirka 8000 banker i världen. Avtalet kan i motsats till Malmströms påstående tyvärr inte skydda integriteten."
Vi får väl se om Malmström lyckat producera några konkreta bevis som säger annorlunda, eller om hon kommer fortsätta svara med härskartekniker och halmdocke-argument.

Jag hittade ett relaterad inlägg på SvD Brännpunkt om Swift och bekämpningen av terrorism, skriven av talespersonen för Charta 2008 - Gösta Hultén: Terroristnojan hotar oss alla
"I terroristjaktens spår har en global infrastruktur för massregistrering och massövervakning byggts. Den vilar på en rad lagar, beslut och resolutioner, en del ännu bara i USA, många även i EU och därmed Sverige. Systemen är heltäckande och synkroniserade med varandra, på ett sätt som ger begreppet totalitär en ny innebörd.
FRA-lagen, SWIFT, Eschelon, datalagringsdirektivet, no-fly-lists nämns då och då i media, men sätts sällan in i ett sammanhang. Därmed blir det svårt att se hela systemets räckvidd."
Jag har inte sett den nämnas på så många bloggar. Göstas debattartikeln förtjänar bättre spridning!

Andra som skriver bra om SWIFT - Henrik Alexandersson, J-O på Futuriteter (Ps. vad gjorde Lena Ek?), Anders S Lindbäck och Calandrella.

3 kommentarer:

Jan-Olof Flink sa...

Lena Ek var en av de 4 svenska parlamentariker som inte var på plats och därför inte röstade alls.

Jag ville inte hänga ut någon av dessa då de eventuellt hade laga förfall.

Fast så här i efterhand så borde det logiska ha varit att även inkludera Anna Hedh på listan. Att sitta där och inte trycka på knappen alls är väl egentligen samma sak som att lägga ner sin röst?

Här kan du se hur samtliga Svenska MEP:ar röstade ifrågan.

Mvh

/J-O

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för det snabba svaret Jan-Olof. Borde du inte ligga och sova nu?

;-)

Anders S Lindbäck sa...

Sova gör vi pirater då vi vunnit valet :)

PS tack för länken