söndag, juni 13, 2010

Patentjurister skriver nyanserat om upphovsrätt

Advokatbyrån och Ström & Gulliksson ger ut nyhetsbrevet Exklusivt några gånger per år. Det senaste tar bland annat upp frågan om man kan patentera en bra story?

Ingressen på artikeln lyder:
"Den 10 april i år var det exakt 300 år sedan världens första upphovsrättslag, engelska ”The  Statute of Anne” som uppkallats efter Queen Anne, trädde i kraft. Syftet var att ge lärda män  ekonomisk stimulans att skriva nyttiga böcker. Jubileet ger oss anledning att fundera över vad  upphovsrätt innebär och vad som kan skyddas. Var går gränsen mellan original, kopia och  plagiat när skaparna i varje generation står på föregångarnas axlar?"
Ett stycke till:
"Man kan konstatera att striden om upphovsrätten  har skärpts under de senaste trettio åren. Att  processa om upphovsrätt har blivit en passion i  Hollywood. Nu strider man om rätten för utövande konstnärer och skådespelare att bestämma  om inspelningar, utsändningar och återgivning  av deras egna föreställningar. Detta hindrar inte andra skådespelare från att uppföra samma pjäs  eller spela in samma film. Inte ens om skådespelaren skickligt imiterar originalartisten.
Man strider om köpet av librettot till en tvål- opera också innebär rätten att använda huvudfiguren i andra verk och i andra sammanhang.  Man slåss om samplat ljud som ingår i en hitlåt. Man rekommenderar popband att skydda sitt  namn, så att det inte kommer i orätta händer om  gruppen splittras och artisterna går skilda vägar. Livet är med andra ord betydligt mer komplicerat  numera."

Läs även den avslutande krönikan om tankevirus, meme.


Hela nyhetsbrevet Exklusivt på hittar du hos Ström & Gulliksson: Exklusivt Nummer 2 2010 (pdf)

Ps. Jag måste bara lägga in ett lästips till, som jag missat att länka. Magnus Andersson, Gun Svensson, samt Mary X Jensen skrev en debattartikel i Aftonbladet häromdagen. Läs!

Aftonbladet: Datalagringen – ett krig mot integriteten

3 kommentarer:

grey sa...

Men jösses. Även om jag inte hade varit historiker och sedan tidigare varit förtrogen med det så behöver jag inte gå längre än till den engelskspråkiga wikisidan om Statue of Anne för att tydligt se dess syfte: att kontrollera vad som trycktes. Det handlade om kontroll, inte om stimulans.
Inkompetens, eller medveten egen tolkning?

Anonym sa...

Tror Grey tar i lite i onödan här. "Ekonomisk stimulans" talades det om, och det går som bekant utmärkt att uppnå genom kontroll.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@grey - jag tycker ändå, och speciellt med tanke på avsändarna, att det var en väldigt nyanserad text... :-)

@Anonym, tack för din kommentar, du får dock gärna skriva någon typ av signatur i fortsättningen. Men självklart kan du vara anonym...