måndag, juni 21, 2010

Varför Centerpartiet säger en sak men gör en annan

Johan Linander och Lena Ek skrev häromdagen i Aftonbladet om Datalagringsdirektivet, med anledning av den antagna skrivelsen som vill utöka lagen.

Aftonbladet Debatt: Nu tar vi kampen mot datalagringsdirektivet

Självklart supportar ett gäng centerpartister (samt Mary) artikeln: Johan Hedin, Per Ankersjö, Albin Ring Broman, Christian Ottosson 1, Christian Ottosson 2, Magnus Persson.

Men lika självklart har också Centerpartiet fått stark kritik för att man säger en sak (att man värnar integriteten) men sedan gör en annan (röstar ja till FRA-lagen och Ipred, bland annat). Främst är kritiken från pirater, men inte enbart:

Rick Falkvinge, Frekar 06, Machel, Jerker, Mathias Sundin.

Farmor Gun frågar sig: Visst måste väl ord och handling hänga ihop?
"Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiske talesperson, hade inga som helst problem med att rösta igenom FRA-lagstiftningen och Ipred-lagen. Det vänder sig i min mage! Vem tror Johan Linander att han är? Fingerfärdig trollkarl som kan trolla bort Centerpartiets roll när FRA-lagstiftningen pressades igenom i Sveriges riksdag den 18 – 19 juni 2008? Visst är jag uppriktigt glad att Lena Ek sent omsider insett internetfrågornas sprängkraft och jobbar på i EU-parlamentet för att avvärja de grövsta attackerna, men här hemma har hennes parti en hel del på sitt samvete när det gäller synen på internet."

Orsaken till att Centerpartiet röstat mot sina egna stämmobeslut är såklart att de måste kompromissa i en koalitionsregering och man har lyckats förhandla bort sina egna åsikter i (hemliga) förhandlingar med framför allt Moderaterna. Varför har då Centerpartiets företrädare nu gått ut offentligt med sådan kraftig kritik mot datalagringen, när det ändå bara är Moderaterna som bestämmer allt?

Delvis är det för att försöka ragga röster såklart, men som de flesta sunda människor inser så är det inte lönt att rösta på ett part som inte kan stå för det man säger när det väl kommer till kritan (omröstningar). Så där får man kanske inga mängder med röster.

Det leder oss fram till den andra punkten - att Centerpartisterna faktiskt tycker så och att de hyser förhoppningen att kunna påverka opinionen, så att även Moderaterna måste börja ta viss hänsyn till den personliga integriteten. Att Moderaterna ska svänga i frågan är dock osannolikt, så troligtvis kommer Centerpartiet att, åter igen, framstå som pratglada, löftessvikande hycklare. Men nog tänker jag fortsätta jobba för att stoppa dylika idiotiska lagar.

Effekten för Centerpartiet blir alltså precis som Berglin så vasst formulerar det:Jag kommer dock även i fortsättningen försöka handla i enlighet med mina övertygelser om att demokratiska grundfundament inte får slarvas bort till förmån för lite tillfällig sinnesro hos ett fåtal paranoida övervakningsgalningar.

Läs också Niklas Lindgren som skriver om det relaterade ämnet: Centerns förnyelse mer än bara kärnkraft

Övriga länktips:

Jan-Olof Flink hugger hårt där det känns: Riktiga Centerpartister borde rösta Pirat i höst
och följer upp med ett inlägg med bredare målgrupp: Därför är Piratpartiet det bästa valet för alla

Frendo om en lite mindre akut, men ändock viktig fråga: Att stänga det öppna samhället

Qeruiem skriver ytterliga en lysande dystopi: Piratpartiet Nyhetsbrev: 18 Juni 2018

Simon kommer med ett tips: Den som döljer sin IP-adress lämnar mer information än den som inte gör det.

Precis som Nikke: Stänga av sökhistoriken eller jävlas tillbaka?

2 kommentarer:

Anders S sa...

Jag undrar om det verkligen går att lita på någon Centerpartist... Så här står det i slutprotokollet från Ceterpartiets partistämma 2009(hittade inget från 2010), "Därför har vi exempelvis krävt att datalagringsdirektivet införs med kortast möjliga lagringstid.". Centerpartiet är för en införing av direktivet! Illa verkligen illa.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Å andra sidan undrar vad jag det står i de andra riksdagspartiernas stämmobeslut.

Centerpartiet har i alla fall en tydlig agenda att arbeta den kommande lagen åt rätt håll. Det är långt ifrån alla partier som har det målet.

Så kritisera ja, men samtidigt ska man kanske inte enbart trasha de som är ens närmaste vänner...