fredag, juni 04, 2010

Tillfälliga Medlemslån ok - starkare valkassor för småpartierna

Piratpartiet har nu planer på att ragga pengar via någon typ av medlemslån, något som kan ge ett välbehövligt tillskott till årets valbudget.


Samtidigt kom idag ett bra beslut från Finansinspektionen på att Sverigedemokraterna inte behöver tillstånd för sitt kampanjlån. Det är kanske därför Piratpartiet avvaktat med beslut om dylika lån tills nu? De ville kanske bara ha en bekräftelse på att det var ok...


FI:s beslut grundar sig på två saker - att syftet med lånet inte är att tjäna pengar - "bedriva näringsverksamhet", samt att erbjudandet "inte är riktat till allmänheten". Även Piratpartiets lån klarar båda dessa kriterier, så vitt jag kan bedöma...

SD har dessutom en väldigt udda, men smart konstruktion vad det gäller räntan på sina lån, som stimulerar engagerade valarbetare. Från Ekot.
"Räntan är fyra procent plus partiets valresultat, och en dubblering om partiet lyckas ta sig in i riksdagen. Om Sverigedemokraterna får fem procent i riksdagsvalet så blir det alltså 18 procent i ränta på lånet."
Frågan är om PP kommer ha något liknande?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Lånet är extremt litet i relation till SDs miljonlån - vi har ju inte en stor mer eller mindre garanterad inkomst efter valet att plocka av som SD.

Det sker för ett specifikt syfte dessutom (pussla ut det om du kan, informationen är öppet tillgänglig :-D).

Lånen är f.ö. räntefria, och just nu begränsade till 80.000.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, så långt kom jag också med min slutledningsförmåga, 80.000 är en ganska udda summa...