lördag, juni 05, 2010

Lakes Länktips - lördagsutgåvan med långläsning om FRA, datalagring och "genetisk integritet"

Här kommer lite helgläsning och andra lästips:

TechWorld har diskuterat Försvarets Radioanstalt och deras verksamhet med en massa IT-kunniga personer. Långt och även om inte jättemycket nytt framkommer så är det ganska intressant läsning!


Tillägg - Mark Klamberg har (såklart) redan kommenterat artikeln.

Och så en av veckans snackisar - Lena Ek och Christian Engström har bildat gemensam front mot Datalagringen nere i Europaparlamentet:


Expressens Johannes Forssberg utbrister -  "Vi är inte pedofiler!"

Emma har gjort - En liten guide till datalagringsdirektivet för den som behöver en grundkurs i det alla snackar om.

Lisa Magnusson har också skrivit relaterat om internets utveckling - Internet håller på att bli något annat.

Varför DNA-register är farliga
Ett helt annat ämne skriver Henrik Brändén om - integritetsfrågor utifrån ett genetiskt perspektiv. Men minst lika läsvärt och något jag skrev om ganska nyligen (Svenska Tvillingregistret får inte min DNA).

Han går, i tio punkter, igenom det problematiska med DNA-tester och varför det är viktigt även med "genetisk integritet". Ett av exemplen var en nyhet för mig:
"Skillnad gentest – genetiskt fingeravtryck!
Människans arvsanlag är som en dators hårddisk: Själva generna, som innehåller betydelsebärande information, tar max fem procent av platsen. Resten kallas ofta för skräp-DNA. (Varför det inte sorterats bort av det naturliga urvalet är en av biologins stora obesvarade frågor, som jag förhoppningsvis bloggar om någon annan gång!) För att få veta något om sina egenskaper och sjukdomsrisker måste man undersöka själva generna. DNA-fingeravtryck tas däremot i skräp-DNAt. De säger därför lika lite om ens egenskaper och sjukdomsrisker som ett vanligt fingeravtryck. När polisen slängt det blodprov de tagit fingeravtrycket från kan de således inte ta reda på något om personens gener. När sjukvården sparat ett blodprov i en biobank är det däremot möjligt att ta fram sådan information. Ett PKU-register som börjar glida är därför ännu mer problematiskt för integriteten än storskaliga register av DNA-fingeravtryck."
Jag avslutar med en bild i alla fall kommunikatörer och skribenter bör förstå humorn i. :-)


Låtursprunget till skämtet (i Just D-utgåva) hittar du här.

4 kommentarer:

Albert sa...

Usch dessa hemska DNS-register! Fast just den delen av inlägget rör väl inte datalagringsdirektivet? ;-)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej, fast det kommer nog fler och fler krav på allomfattande DNA-register, så det är bara en tidsfråga innan du måste uppge ID-kort och DNA-kod när du ska köpa lite konstgödsel...

Albert sa...

Så det har inget med Domain Name System att göra då? Ber om ursäkt för att jag var så otydligt med syftet med min förra kommentar.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Haha, sorry. Tack för hjälpen Albert. :-)