torsdag, juni 17, 2010

Ny bemärkelsedag 17 juni – Partipiskans dag


Visst vore det kul att få en bemärkelsedag uppkallad efter något man gjort? Vad sägs om 14 oktober? Då hände det grejor förra året. Eller snarare borde kanske vi i Centerpartiet utse  17 juni till "Partipiskans dag"?!

För...
...den 17 juni 2008 insåg alla vi integritetsvänner att Fredrik Federley och andra FRA-kritiska centerpartister hade piskats till underkastelse och röstade JA till FRA-lagen som avlyssnar allas vår privata kommunikation.
...den 17 juni 2010 inser vi också att alla kärnkraftskristiska centerpartister har piskats till underkastelse och röstar JA till ett förnyad kärnkraft i Sverige, typ.
Kan inte Centerpartiet instifta "Partipiskans dag" den 17 juni där vi varje år, som tradition  späker oss själva genom att rösta igenom långtgående idiotiska förslag? Det vore väl roligt som en liten plojgrej för Centerpartiet? För att sticka ut i mediabruset liksom? Eller vad tycker du?

Partipiskans vandringsväg genom borgerligheten ända fram till den enskilde centerpartisten:

Se denna film om hur våra politiska ambitioner har fått genomslag den senaste mandatperioden, tack vare partipiskans vinande: 


Någonting annat: Centerpartiet -Varför inte?
Hur funkar partipiskan?
I de flesta riksdagspartier  är det väldigt tydligt underförstått att man ska följa partilinjen, men jag har sällan sett det så öppet, exempelvis inför en nominering eller kandidatur. Det är mest underförstått. Några som istället har det öppet och tydligt är Piratpartiet.
Piratpartiet är å sin sida väldigt öppna med partipiskan, då de har en alltför stor bredd bland åsikterna på sina riksdagskandidater, så det går inte hålla ihop gruppen, om inte alla på förhand lovar att alltid hålla sig till partilinjen – oavsett vad den nu visar sig bli, i förhandlingar med de övriga partierna.
Christian Engström visar hur duktigt han låtit piskan vina över sina egna skuldror under sitt år i Bryssel. Han är den enda personen i gröna gruppen som har följt gruppens vilja i 100% av fallen. Inte ens gruppledarna har gjort detta! - Grönast i den gröna gruppen


Läs mer om Piratpartiets partipiska och vågmästarställning här.

Är det rimligt att använda partipiskor? Jo, annars hade väldigt få regeringar kunnat regera. Men det bör ske med öppna, ärliga kort, så man vet vad man ger sig in i när man kandiderar till riksdagen eller någon annan politisk församling.
Jag har ett flertal gånger tidigare diskuterat kring partipiskorna i Centerpartiet:
Mymlan skrev bra om partipiskor tidigare.

Hax och Ingerö likaså.


Elis föreslår istället att vi ska utnämna idag till "Smile29 och FRA-Lagendagen". Men det är väl inget kul? ;-P

Mårtensson tycker också dagen idag är ett trist jubileum.
Ps. Vad det gäller kärnkraften så inser jag dock de kapacitetsmässiga begränsningarna med den lilla mängd förnyelsebara energikällor vi har idag, så jag är nog böjd att hålla med de som tycker lagen är bra. Men sättet den tryckts igenom på är kanske inte vidare lyckat och kommer garanterat leda till färre röster i höst.

2 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Fullkomligt lysande idé! :)

Josef Boberg sa...

Apropå wår nuvarande PartiKrati = bl a partipiska = bl a Reinfeldt vs Karl Sigfrid (video 8 min) - så vad har det med FolkStyre att göra ? - undrar Josef B.