måndag, juni 28, 2010

Nyhetssvepet - Datalagring, Swift och Farmor Gun

Ett snabbt nyhetssvep:

Farmor Gun skriver debattartikel
Farmor Gun skriver en debattartikel i Norrtälje Tidning idag: Rätten till privatliv måste återupprättas

Den är välskriven. De inledande styckena tycker jag är lite ofokuserade och spretiga, men det tar hon igen i slutet:
"Det stora problemet är dock att den nuvarande regeringen och riksdagen har valt att gå i motsatt riktning – legalisera statens intrång i våra privatliv genom lag-klustret för FRA:s verksamhet. Beslut om datalagringen har de skjutit fram till efter valet i höst.

Enda möjligheten att ändra på detta är att några hundra tusen väljare ger Piratpartiet sin röst – som vågmästare i riksdagen vill vi medverka till att respekten för människors integritet återupprättas i vårt samhälle. Om staten och dess tjänare brister i respekt för landets invånare, kan man inte begära att gemene man ska lägga manken till. Man räddar inte demokratin genom att rusta ner den."
Datalagringen måste bort!
Dagens andra nyhet handlar om Datalagringsdirektivet, som nu får ytterligare kritik från medborgarrättsrörelser och journalistförbund i hela Europa, bland annat vår Svenska Juliagruppen.

SvD: Ökat tryck på Malmström om datalagring
 
Pressa på, hälsar jag bara!
 
SWIFT - nytt FRA fast för ekonomiska transaktioner
Dagens näst sista nyhet handlar om SWIFT-avtalet, som nu verkar bli godkänt i parlamentet också. Jag hoppas att Lena Ek har tänkt att rösta nej till förslaget, men hennes partigruppsledare verkar ha gått på Malmströms finter:
 
DN: EU-ja till nytt avtal mot terrorism
 
Läs också Mark Klamberg: DN ger ny information om SWIFT
 
Censur av Black internet
Det sista är såklart att internetleverantören Black Internet anser sig vara tvugna att censurera bort The Pirate Bay för sina egna kunder.
 
Och helt logiskt tolkar Black internet den tidigare domen om att sluta leverera bandbredd så att ingen ska kunna komma åt The Pirate Bay (stänga ner sidan), som att de inte heller får leverera bandbredd till sina egna kunder att komma åt The Pirate Bay. Det är inte omöjligt att det är en PR-grej, för att bilda opinion mot de orimliga konsekvenser den tidigare domen får, men oavsett så är det tacksamt för vissa politiska partier inför höstens val. Uppmärksamhet...
 
P3 Nyheter var först - Nätleverantör stoppar Pirate Bay
 
Andra som skrivit: SvD, DN, Expressen (var är Aftonbladet? Kom in på banan!)

Läs också Rick Falkvinge: En politisk website tystas

Och när du har läst så är det bara att sätta igång att skriva själv! - SvD efterfrågar debattartiklar

2 kommentarer:

Kapten Kalas sa...

Bra skrivet. Är det inte skrämmande att så få övriga centerpartister skriver om detta?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är lite tråkigt, men inte SÅ oväntat. Det flesta centerpartistiska medlemmar/sympatisörer har engagerat sig i politiken av andra anledningar än detta.

Och flera av de som engagerat sig av just öppenhets/integritetsskäl har ju lämnar partiet (bland annat Dexion...)