fredag, juli 16, 2010

Moderaterna sågar bredbandsskatten

Henrik von Sydow, Moderaternas talesperson i Internetfrågor skriver idag på SvD Brännpunkt där han totalsågar en bredbandsskatt och kräver besked från de rödgröna generellt, men vänsterpartiet specifikt, då det är deras förslag:

SvD Brännpunkt: Vill de rödgröna införa internetskatt?

Han förklarar förslaget lite snabbt:
"Internetskatten syftar till att straffskatta alla bredbandsabonnenter för den del av nedladdning som rör upphovsrättsskyddat material. Oavsett vad vi använder Internet till ska alla vara med och betala bredbandsskatten."
Tillägg: Läs också Blogges inlägg om "Moderaternas Internetskatt"

Tillägg 2: Vänsterpartiet försöker demetera påståenderna om att de de är för en "internetskatt", i Svd.

Jag kan även passa på att citera Johanna Drotts Twitterinlägg från igår, där hon gör en enormt bra sammanfattning av varför man ska rösta pirat:
"Gärna sedd, men inte övervakad; gärna hörd, men inte avlyssnad; gärna känd, men inte tvångsvisiterad."

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det var inte Johanna Drott som först att skriva dem - det var bara hans bloggpost som råkade sprida de bevingade orden. Rehbinder är den ursprunglige författaren.

Anonym sa...

Jag litar inte EN SEKUND på någon av våra politiker, de är lögnaktiga socialister allihopa.

Därför kommer jag att rösta på det parti som ger politikerna minst makt, dvs. lägsta möjliga skatter!

Micke vK sa...

Kan vara bra att veta att det inte alls är ett v-förslag, utan något Siv Holma (v) gått ut med utan stöd i Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har uttryckligt förklarat sig skeptisk mot tanken på en bredbandsskatt, och vill istället ha digitala bibliotek.

För mer info:
http://www.digitalabibliotek.se/index.php?title=Vad_%C3%A4r_skillnaden_mot_en_bredbandsskatt%3F

Tor sa...

Man undrar vad Sydow tycker om att privatkopieringsersättningen "straffskattar" alla som köper digitala musikspelare och lagringsmedia.

@Micke vK
Kan hon göra på det sättet? Någon jävla ordning får det väl ändå vara i ett parti... ;-)

Men allvarligt talat, vänsterpartiet verkar ofta ge ett ganska splittrat intryck i de här frågorna.

Anonym sa...

PMyran (som för tillfället glömt sin google-login) sa: Man bör dock komma ihåg även den borgerliga bredbandsskatten: http://blogg.tianmi.info/2010/07/16/moderat-internetskatt/

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anonyma nissar i början:

Tack för era kommentarer, men var snälla och försök att skriva NÅGON typ av identifikationsmarkör i fortsättningen. Det blir så jäkla rörigt annars.

Och jo, jag är inte förvånad att Johannas twitterinlägg är et citat från Rehbinder. Piraterna gillar spridning och remixande. :-)


@Micke vK:
Jao, du kanske har en poäng, men jag måste säga att idén med statligt kontrollerade "digitala bibliotek" inte verkar vara så väsensskilt från bredbandsskatt. Skillnaden är mest att det blir en vanlig skatt istället, som alla ska betala, oavsett om man har bredband eller inte...

@PMyran:
SJälvklart har Moderaterna inte mycket trovärdighet i dessa frågor, även om jag håller med Sydow i just det här fallet. Men Blogge har ju som nästan alltid helt rätt! Jag hade bara inte tid att skriva så mycket om just detta i samband med att jag postade inlägget. Men jag slänger in Blogges länk också. Tack!

Micke vK sa...

@Lake Så är det, men vi pratar om ett förslag på 300 miljoner kronor, dvs 0,2 promille av dagens skatteinkomster. Det är inte mer än att också en högerväljare kan se poängen, om det bidrar till att lösa upp fildelbningsknuten.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, som sagt, jag ser poängen Micke, men jag vet inte om jag gillar den. ;-)

Sannolikt blir det bara ännu mer statligt kulturstöd som riskerar att cementera en bransch som borde ta tillfället i akt och förnya sig.

Sargoth sa...

My. Det blev ett bevingat tweet fortare än jag hade anat. ^^

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Sargoth:

Jag tycker folk är dåliga på att koppla ihop det som twittras och det som bloggas, speciellt då kommentera och föra vidare bra idéer och tankar från Twitter till bloggen.

Men jag gör vad jag kan. :-)