onsdag, juli 21, 2010

Musik i politiken 2

Godmorgon Världen i P1 hade i helgen ett inslag om musik i Centerpartiet - Centerns musik.

Självklart var det ganska mycket fokus på Lokalsamhällesvisan, som är en av centerpartiets "signaturmelodier". Fredrik Federley är intervjuad i inslaget och berättar att han nu snarare uppfattar sången som överdriven och att den snarare sjungs med ironi nu för tiden. Jag är böjd att hålla med honom. Till stora delar är texten i sången bra, men den innehåller en väldigt kraftig kritik mot "pamparna" och företagare i övrigt. Och det rimmar inte riktigt med Centerpartiets nuvarande hållning i företagarfrågor...

CUF håller som sagt fanan högt vad det gäller sjungande, bland annat ser man det i detta klipp från Almedalen:Politiska kampsånger

Jag måste också tipsa om Annika Lantz Europaparlaments-fest-å-val från förra året, med kampsånger från alla partier:

Musik om politik + Årets radioprgram

Vad det gäller årets kampsånger inför riksdagsvalet så är det dock Piratpartiet som vinner på utklassningsseger mot Moderater och alla andra med deras Vote4Pirate, med text från av Göran W. och framförd av Mad Cranium. (PP vinner trots en mycket udda video.:-):

4 kommentarer:

Jan-Olof Flink sa...

Jag försöker från det äldre länkade inlägget komma fram till om det enbart var Allians-musik med i förra "tävlignen".

Johan Bakke med "Bryssel som mål" låg nog rätt bra till för att vinna titeln "Bästa kampanjsång" inför EU-valet

Mvh

/J-O

Markus "LAKE" Berglund sa...

Syftar du på Annika Lantz Europaparlaments-fest-å-val, så var det ju Annika själv som skrivit de texterna, och sedan tolkades de musikaliskt av olika artister.

Och som vanligt så var det bara redan representerade partier som fick vara med där. Annars håller jag med dig, Bakke har skrivit flera bra låtar.

Magnus Persson sa...

Jag har alltid sett "pamp" i Lokalsamhällesvisan som en synonym till "sosse", snarare än "direktör"?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det var ju också en tolkning, jag håller dock inte med dig. Men då kanske du inte sjunger sången "ironiskt" heller då Magnus? :-)