fredag, juli 02, 2010

Vissa arbetar för yttrandefrihet - Moderaterna bara pratar

Idag bemöttes mitt inlägg i Norrtälje Tidning från den 14 maj, där jag påpekade för Moderatdamerna Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko att Moderaterna mest producerar varmluft när det gäller försvarandet av frihet på internet.

Deras ursprungliga debattartikel: Exportera Svensk e-demokrati

Min replik: Moderaterna hycklar om friheten på nätet

Deras svar den 1 juli: Friheten på nätet ska värnas

(klicka på bilden för att läsa texten)

Författarna anklagar mig för att "blanda ihop korten" samtidigt så pratar de själva i sin replik om så olika  ämnen som "myndighetstjänster", samordnad administration av alla register (via Datainspektionen) samt yttrandefrihet.

Jag tycker deras replik är rörigare än mitt inlägg, men jag är väl partisk. Det tråkiga är att de skriver väldigt lite konkret. Det blir att att skriva lite debattartikel i helgen då. Någon som vill hjälpa till? Kom gärna med tips på vinklar, formuleringar och dylikt. :-)

Hjälp mot censur av Reportrar utan gränser
Till skillnad från Moderaterna så finns det andra organisationer som aktivt arbetar för yttrandefrihet, till exempel Reportrar utan gränser. De har nu öppnat ett "anticensurcenter" i Paris, där man "kan lära sig hur man kan kringgå internetcensur, skydda sin elektroniska kommunikation och bibehålla sin anonymitet på nätet", som tidningen Journalisten skriver. Läs mer på RUG:s egen hemsida:

Reporters Without Borders unveils first-ever “Anti-Censorship Shelter”

Såhär går det till rent praktiskt:
"This network will be available not only to users of the Shelter in Paris but also to their contacts anywhere in the world and to all those – above all journalists, bloggers and human rights activists – who have been identified by Reporters Without Borders. They will be able to connect with the XeroBank service by means of access codes and secured, ready-to-use USB flash drives that can be provided on request."
Alternativa framtider
Motarbetar vi inte censur och försvarar yttrandefriheten nu, så har vi snart inte mycket kvar. En av de viktigaste kamperna är just rätten att få vara anonym, något som Reportrar utan gränser är mycket medvetna om.

Micke Kazarnowicz, Åsiktstorpeden, har översatt denna dystopi, där allt vi gör på nätet registreras och dokumenteras (och betalas). Kort sagt en framtid där Piratpartiet och dess allierade i kampen för bärarimmunitet och ett fritt och öppet internet har förlorat. Den handlar allt ifrån om uppdelningen av internet mellan GoogleAppleAmazon-internet och BonnierNet, Verifierat DigiID och Geoposition på alla som kopplar upp sig "Safe European Internet Driving License", Bodström-filter och Myndigheten för Internetsäkerhet.

Läs hela och ge dig sedan ut på torg (flygblad), i tidningar (insändare/debatter), radio (Ring P1?), TV (lokala utspel) och kämpa mot sådana dumma idéer och tankar! Det är inte många veckor kvar till valet!

Åsiktstorpeden: Viktig information från Myndigheten för Internetsäkerhet från år 2025

En person i kommentarerna på inlägget tipsar också om denna lilla "applikation" - Internet according to Hollywood

Detta inlägg är pingat på Piratpartiets Live-sida.

2 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

De nämner inte FRA, SWIFT eller Cecilia Malmströms filter-förslag med ett ord. "Märkligt" :)

Istället dabbar de sig och berömmer 24h-myndigheten i form av deras siter. Det kan ifrågasättas hur bra myndigheters hemsidor egentligen fungerar, med downtime, rörig navigering/sökning och fallerande försäkringskassa i höstas.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Samtidigt menar ju författarna (i sin första debattartikel) att 24h-myndigheten i Sverige har kommit längre än i andra länder, och där kan de ha en poäng.

Men det innebär ju inte per automatik att allt annat som regeringen och olika myndigheter gör på nätet är värt att ta efter...