måndag, juli 12, 2010

Bra och dåligt med rättssäkerheten i England

Från England kommer idag både bra och dåliga nyheter ur ett yttrandefrihets- och rättssäkerhetsperspektiv. Jag börjar med den bra:

Journalisten: England vill stoppa förtalsturism

Jag förklarar med ett citat från tidningen:

"Yttrandefrihet är grunden för demokrati", säger justitieministern Lord McNally. "Vi måste låta undersökande journalistik och vetenskaplig forskning utvecklas utan fruktan för att bli indragna i ogrundade, utdragna och kostsamma förtalsmål. Vi tänker reformera förtalslagarna och uppnå en rimlig balans mellan yttrandefrihet och skydd mot förtal."
Mycket bra steg för att stärka yttrandefriheten. Frågan är hur mycket Liberaldemokraterna, som jag skrev om här, har påverkat utvecklingen? För utvecklingen går inte enbart åt rätt håll:


Telegraph: Probation watchdog: serious crimes may be price to pay for cutting cost of justice

Kort sagt går det ut på att det nu föreslås att grova brottslingar ska släppas ut ur fängelserna efter avtjänat minimistraff, i alla fall ska det vara grundprincipen. Målet är att spara pengar i Englands fängelseväsende. Och detta samtidigt som man fortsätter spendera ofantliga mängder pengar på ökad kamera-övervakning, som bevisligen ger dåligt med resultat!

(Nyheten hittad via Wille)

För övrigt kan jag bara tipsa om att det även kommer lite vettiga förslag från Beatrice Asks Justitiedepartement här i Sverige. Det är inte alltför ofta det händer:

Riksdag & Departement: Flyttbara poliser ska ge säkrare glesbygd

"Med ett 50-tal poliser som kan flyttas runt i landet efter behov ska arbetet mot brottslighet på landsbygden bli effektivare, enligt ett utredningsförslag."
Det är sådana konstruktiva förslag man ska komma med som justitieminister. Inte idiotiska utspel om gredelina kuvert till misstänkta sexköpare och annat puckat!

(Foto från Dirk Hartung)

Inga kommentarer: