tisdag, november 02, 2010

Corpus Delicti - Övervakning är nyttigt för dig

Juli Zehs roman Corpus Delicti handlar om en stat helt byggd på ren hälsofascism. Det mesta är farligt och skall därför undvikas. Och om medborgarna inte har vett nog att undvika farliga saker själva, så får väl staten hjälpa till, genom drakonisk övervakning med kameror, inopererade datachip och ständiga kontroller.

Bland annat inbegriper en vardag för alla medborgare:
  • urinprov för kontroll av toxiska substanser
  • en förutbestämd mängd fysisk träning
  • obligatoriska munskydd
  • noggrant kaloriberäknade måltider
  • DNA-analyser innan allt intimt umgänge
Och alla som inte håller sin kropp fri från skador, eller utsätter den för risker som kan verka negativt för hälsan, typ alkohol eller tobak, anses vara ett hot mot staten och bekämpas aggressivt av polisen.

Snowflakes in rain skriver om boken - Corpus Delicti är årets mest intressanta bok
"Corpus Delicti utspelar sig i en snar framtid, 2058, då alla sjukdomar är utrotade med hjälp av den förnuftsstyrda METODEN. Alla människor är skyldiga att förvalta och underhålla sina kroppar, sin lilla bit av samhällsorganismen. Rättsapparaten får ögonen på Mia Holl, som försummat sin motion och att lämna in sina testvärden. Holl är en renodlad vetenskapare som aldrig ställt till problem förut, men när hon försöker hantera sin brors självmord vill hon bli lämnad i fred. Att vilja bli lämnad ifred betraktas som suspekt och samhällsfarligt, för det är ju allas plikt att vara lyckliga alltid. Och kroppen är inte din egen."

Brenur sammanfattar också handlingens paralleller till dagens samhälle:
"Året 2058 har Tyskland gått rätt in i en friskhetsfascistisk hälsodiktatur, där människorna har en plikt att vara friska. Att bita på naglarna är olagligt. Röker du en cigarett får du två år i fängelse. Men – vänta nu, säger du: vad är då skillnaden med dagens Sverige? Vi har en regering som håller på att införa ett friskhetstvång, där du bara klarar dig om du undviker sjukdom: annars elimineras du ur samhällskroppen.


Parallellerna till vår tid finns där hela tiden: nittonhundratalet beskrivs som en dålig lukt, som något orent, och med storslagen poetisk vision och utan att hålla igen sitt ursinne skildrar Zeh vad som gick snett"
Andra bloggare om Corpus Delicti:
Bokhora
Jan i Varberg

Tidnings/radio-recensioner av Corpus Delicti:
UNT - Hälsodiktaturens sköna värld
SvD Kultur - Varning för ett riskfritt liv
SR P1 - Kulturnytt
DN - Bokrecensioner
GP - Kultur & Nöje

Corpus Delicti diskuterades också i Sveriges Radios program Kropp & Själ den 26 oktober - Pandemier, David Lynch och hälsodiktatur

Det är värt att notera att övervakningssamhället kan växa fram av olika anledningar:
  • Vissa långt ute på vänsterkanten använder ekonomiska jättvisa som argument - vi måste se till att alla har det lika bra och måste övervaka alla ekonomiska transaktioner.
  • Andra använder tryggheten som argument - brottslingar och terrorister är ett stort hot som vi måste skydda oss ifrån.
  • Och i Juli Zehs bok dyker också omtanke om varandra upp - ta väl hand om dig själv och din kropp, annars gör vi det åt dig.
Oavsett anledning är övervakning något begränsande som inskänker människors frihet och hindrar dem från att utvecklas som människor. Och om vi hindrar människors utveckling hindrar vi samtidigt samhällets utveckling. Och det är riktigt farligt på lång sikt. (Läs Anna Troberg om Terror idag)

Läs också om Johanna Nylanders bok - "Är det så farligt", om hälsofascism ur dagens perspektiv. Johanna skriver själv om boken

Andra skriver också:
Katarina O'Nils om valfriheten
The Jennie om allt från hälsolarm till sociala medier
Lisa Magnusson om medmänsklighet.

Ps. Den översatta boken Corpus Delicti ska inte blandas ihop med den svenska boken med samma namn, skriven av Elias Palm och utgiven på Ordfront Förlag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

lång tråkig text :/

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack så mycket för din utförliga, konstruktiva kommentar "Anonym".

Du kanske ska testa skaffa en agen blogg där du kan bestämma mer över innehållet själv?

;-P

snowflake sa...

har du själv läst boken? Vad tyckte du?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hej Snowflake!

Nej, jag måste tyvärr erkänna att jag inte läst boken. Hörde talas om den för första gången förra veckan och har inte ens hunnit överväga om jag ska skaffa den. Men det är fullt möjligt att det blir så framöver.

Du är en av de som skriver så intressant om boken att jag sannolikt inte kan avhålla mig. :-)