onsdag, november 10, 2010

Sluta Hatta om IT-politiken

(Förlåt, men jag kunde inte avhålla mig från det usla göteborgsskämtet i rubriken...)

Anna-Karin Hatt tillträdde nyligen som IT-minister. Hennes roll är lite luddig, hon ansvarar för IT-frågor, men inte de som har mycket med IT att göra, till exempel integritetsfrågor på nätet. Hon driver gärna frågan om elektroniska patient-journaler, men verkar inte vilja diskutera den ökade risken för spridning av känsliga patientuppgifter.

Samtidigt talar Anna-Karin gärna om de möjligheter till öppenhet och transparens i bland annat myndigheter som möjliggörs tack vare nätet, men glömmer lätt bort att det också finns myndigheter arbetar för att minska medborgarnas frihet och införa lagstiftning som begränsar den potential som finns inom oss och internet.

Modern teknik är jättebra och ska användas, men man måste faktiskt ta ansvar för helheten, inte bara de delar man tycker om...

Sluta hatta runt och fragmentisera frågorna kring personlig integritet! Det är inte bara en fråga för justitieministern (som för övrigt inte verkar bry sig om den), det är i allra högsta grad en fråga även för IT-ministern!

Den bild jag har av Anna-Karin, innan hon bytte efternamn till Hatt, var att det är en synnerligen skärpt och smart kvinna, och nu har hon dessutom fått en hel del erfarenhet, så det vore väl skam om hon inte skulle kunna leverera bra saker istället för rent snömos.

Här är i alla fall hennes inlägg på Internetdagarna - Hatten av för IT-ministern (se - det är inte bara jag som kommer med dåliga namn skämt...)
Läs mer om talet på Centerpartiets hemsida.

Andra som har synpunkter på Anna-Karin Hatt som IT-minister:
Telias blogg, Branschtidningen IDG samt IBM:s Smartare planet.

Inga kommentarer: