måndag, november 15, 2010

FRÖ-vansinnet: Mångfald eller enfald?

Jag skrev igår om att vi måste hjälpas åt att Stoppa Jordbruksverkets FRÖ-vansinne, och nu är det fler som drar sina strån till stacken.

Idag skriver Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård i Svenska Dagbladet:

Svd - Hundratals grönsaker kan försvinna

Hon skriver:
"Det EU-direktiv om registrering av vissa grönsaksfröer som togs i november 2009 och som nu ska implementeras i den svenska lagstiftningen har som sitt yttersta syfte att bevara just mångfalden. Här har EU utarbetat riktlinjer som ska rädda en rad europeiska köksväxter kvar till eftervärlden.
[...]
Men problemet är att direktivet inte alls är anpassat efter nordiska förhållanden. På många sätt hotar det i stället vår mångfald. Direktivet är skrivet för betydligt större länder med helt andra klimatförutsättningar. Det kommer allvarligt att hota utbudet på den svenska frömarknaden."
Att en enskild växt inte längre odlas i Sverige är i sig inget problem, men det är hotet mot mångfalden som gör Jordbruksverkets förslag så jäkla kortsiktigt. Jag exemplifierade just detta igår igår med Svalbard Global Seed Vault, där forskare från hela världen kämpar för att bevara den biologiska mångfalden hos våra växter.

Och nu hittade jag också ett inlägg från Naturskyddsföreningens blogg, där de skriver om vad Centerpartiets miljöminister Andreas Carlgren gör för att kämpa för den biologiska mångfalden, utomlands:
"I ett starkt tal på mötet sa Carlgren bland annat att de rika länderna måste erkänna sin ekologiska skuld och ge ett nytt och utökat stöd för arbetet med att rädda mångfalden. Som Naturskyddsföreningen efterlyst sa också Carlgren att det är viktigt att utveckla nya system för gröna nationalräkenskaper."

Naturskyddsföreningens blogg - Heja miljöminister Carlgren!

Varför gör den ena Centerpartisten i regeringen så mycket för att bevara den biologiska mångfalden när den andra lägger förslag som gör precis motsatsen? Har inte Centerpartiet en konsekvent linje i frågan?

Andra som också skrivit nyligen:
Flute-tankar - EU, Jordbruksverket och legitimiteten
futuriteter - Jordbruksverket vill utrota grönsaker
I Sverige i denna tid … tyvärr - Sovjetsinnelag
ASPO Sverige frågar sig - Är EU är emot biologisk mångfald

1 kommentar:

JP sa...

Protestera mot den nya pro-EU grundlagsändringen

http://upprop.nu/UPEQ