tisdag, november 09, 2010

Hälsofascism - snart i en stadsdel nära dig!

Idag skriver DN om Stockholmsmoderaterna som har planerat att införa en massa krav/förväntningar på de som vill bosätta sig i det nya bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden.


Jag citerar Hax som sammanfattar det hela bra:
"Sopsortera. Ät rätt. Åk kollektivt eller cykla. Handla miljömärkt. Motionera. Ingå i en bilpool. Umgås med grannarna."
Läs artikeln i Dagens Nyheter - Press på boende om sund livsstil


Jag skrev nyligen om ett sådant samhälle när jag tipsade om boken Corpus Delicti - Övervakning är nyttigt för dig. Boken målar upp en dystopi där staten tvingar medborgarna att vara hälsosamma och sköta sin kropp, annars slängs de i fängelset. Den stora skillnaden mellan en dystopisk, övervakande hälsofascistisk stat och Moderaternas är att den senare är "frivillig"...


Minutiös övervakning för att kontrollera att de boende sköter sig är väl ett första steg. Men jag får ännu värre rysningar när jag tänker på steg två, ifall det visar sig att de som bosätter sig i Norra Djurgårdsstaden inte gör som de "ska". När kommer Moderaterna börja ställa samma krav som i boken Corpus Delicti - dagliga urinprov och på förhand godkända måltider för de boende?


Många andra som skriver bra om förslaget, och på rubrikerna kan du se att de inte är direkt positiva...

Rasmus - Social uppfostran i bostadsrättsföreningen

"Att uppifrån, från politiker- och diverse strategers håll, bestämma vad som ska uppnås och sätta igång att planera för hur människor ska ”fås” att hålla med och bete sig rätt, det är obehagligt. Att läsa att den här stadsdelen ska stå modell för resten av Stockholm är även det obehagligt. Det kanske inte alls är så farligt som det låter i artikeln, men det låter för mig som ett renodlat uppfostringsprojekt, långt längre gånget än politikerna brukar våga föreslå."

Attila Tecknare - Ekofascism på Norra Djurgarden

Magnus Andersson - Livsstilsfacism är inte särskilt nytt

Albin - Senaste politikermodet: Strömlinjeformat
"Ja, det är rent av en otäck ambition, om man drar det till sin spets, eftersom det helt och fullt suddar ut den redan allt för tänjda gränsen för vad politiker får och bör lägga sig i."

Johan Hedin - Stockholmsmoderaterna goes Alva Myrdal

Johan Ingerö - Välkommen till Gröna Gulag

Hans Engnell - Den nya människan

Johanna Nylander - Moderaterna har blivit hälsofascister

Blogge - Moderata miljökolchoser

"Missförstå mig rätt nu, det är bra att miljötänk blir en naturlig del i allt vad vi gör – men inte på bekostnad av elementära friheter som att själv välja sina gemenskaper och självständigt ta ansvar för sitt liv. Det där med från vaggan till graven-samhället ska faktiskt tas med en nypa salt, det var liksom aldrig tänkt att vi skulle upprätta motsvarigheter till kinesiska danwei, d.v.s. kollektivistiska arbetsenheter med totalansvar för fostran och livsföring, inklusive synpunkter på val av livspartner. Eller…?"

2 kommentarer:

Albin Ring Broman sa...

Tack för länk!

En löljig anmärkning bara: Hax "sammanfattning" är i själva verket ett citat från artikeln ;)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tacändå för din "löjliga" upplysning Albin. :-)