lördag, november 13, 2010

Papieren, bitte! - nu också på Fyrisskolan i Uppsala

Ett Papieren, bitte!-samhälle växer nu fram på fler och fler områden och platser, allt som oftast som en slentrianmässig och "enkel" lösning på ett problem.

Det senaste exemplet är Fyrisskolan i Uppsala som nu inför ID-kortkrav för alla elever.


Det är rektorn som har beslutat att alla elever tvingas ha id-kort väl synligt på sig när de befinner sig i skolan.

Orsaken?
"Det springer runt en massa löst folk här som inte går  på skolan.

Förut bruka de det stå en ung hotfull kille med pitbullterrier precis utanför entrén. Han var inte  elev här och vi vill inte ha en massa obehöriga på skolområdet, säger  Christer Rosell, rektor på  Fyrisskolan."
Ok, hur tänkte man då?

Räknar rektorn med att den hotfulla killen med pitbullterrier skulle försvinna om man frågade honom om ett ID-kort? Om killen istället skulle vara elev och kunde visa upp ett ID-kort, skulle han få stanna på skolans område med sin pitbull då? Eller?

Skolan, som ska ansvara för elevernas demokratiska fostran, lär nu eleverna att det är fullständigt normalt att ständigt visa upp sina identitetshandlingar för andra människor. Jag tycker det ska vara undantag i en demokratisk rättstat. Jag hatar att dra paralleller till forna östeuropa och organisationer som Stasi, våra problem känns så futtiga i jämförelse, men ibland känns det skrämmande välmotiverat...

Som vanligt angriper man ett problem med helt fel metoder. Polisen i Uppsala ska dock uppmärksammas för att de tonar ner nyttan med "Papieren, bitte!"-inställningen som Fyrisskolans rektor verkar ha:

"– Det är inte någon ökande våldstrend på skolorna. Jag förstår att personalen vill ha koll på vilka elever som rör sig på skolan. Men även elever som går på samma skola kan ryka ihop, säger Conny Kjellberg, polis på  ungdomsgruppen."

Läs hela artikeln i Uppsalatidning här - eller som e-tidning:  Elever måste bära ID-kort
Nyhetskanalen skriver också.

Tillägg:  En aktuell Dilbert-strip kanske kan ge skolans säkerhetsansvarige lite mer inspiration om hur man hanterar besökare utan korrekt ID-kort? ;-D

Dilbert.com

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan för mitt liv inte begripa hur det där skulle fungera i en gymnasieskola. Vi hade en hel del regler även på min tid, men jag tror inte jag lyckades hålla mig till dem nån gång. Visserligen erinrar jag mig att det fanns folk som påstod att jag hade auktoritetsproblem, men nej, jag hade inga problem. Det hade däremot de så kallade auktoriteterna, men det var deras problem, så jag brydde inte mitt huvud så mycket :)

/Smen

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej, Smen du har helt rätt. Problemet är inte att det saknas regler, utan att de inte kan efterlevas.

Troligtvis har redan skolan regler för att man inte får stå med sin pitbull och vara "hotfull". Och har de inte en regel för det kanske de ska fundera på att införa det, istället för ID-kontroller...

Kanske skolan är lite onödigt stor också, med över 1200 elever?

Gun Svensson sa...

De gör kanhända en jämförelse med de kommunanställda som på många håll måste ha elektroniska passerkort för att komma in på sin arbetsplats - inskolning :)?

OlofB sa...

Ja jag säger då det.

Alltså det behöver ju inte gå speciellt långt i riktningen mot Stasi för att bli så otrevligt att många överväger civil olydnad.

För nånstans är jag ändå så "naiv" att jag inte tror att vi kan komma så långt i gamla kära lugna Sverige.

Hur långt är vi ifrån den punkten? Är den passerad?