fredag, juli 11, 2008

Fyra obligatoriska texter om FRA

De senaste dagarna har det skrivit mycket om FRA, bland annat på den här bloggen. Det har också utkristalliserats lysande guldkorn runt om på webben. Här kommer fyra av dem. Läs och nej, det är inte frivilligt att läsa dem!

* Maria Abrahamsson gästspelar i Aftonbladet: Riv upp upp FRA-lagen!
Ett citat:
"Min entusiasm för alliansregeringen är på fryspunkten och det finns bara en sak som kan ändra på det: riv upp FRA-lagen och ge Säpo under kontrollerade former monopol på den hemliga övervakning som trots allt behövs."
* Hanne Kjöller i DN: Från Clouseau till FRA
Lite udda rubikval, men man förstår kopplingen om man läser hela artikeln. Ett citat:
"I går var det kommunister. I dag är det terrorister. Och i morgon, ja, vem vet. Men dynamiken i hemliga rörelser, ändamålsglidningen och tunnelseendet är och förblir detsamma.

Om organisationen heter IB eller FRA spelar i det avseendet mindre roll."
* Leif Nixon — systemexpert på Nationellt Superdatorcentrum gästbloggar hos Opassande: Syfte och konsekvenser
En av de bästa texterna hittills om man vill förstå varför Fredrik Reinfeldt och hans hejdukar hela tiden försöker försvara FRA-lagen med hänvisningar till "rikets säkerhet", men tycker att ingen lyssnar. Det är för att FRA-lagens syfte och konsekvens skiljer sig så mycket. Ett citat här också:
"Men vad förespråkarna inte förstår är att majoriteten av protesterna inte har med lagens syfte att göra, utan med dess konsekvenser. Och då bryter kommunikationen ihop.

Vi som är tekniskt bevandrade vet att det inte med magi går att plocka ut den lilla andel av trafiken som är relevant för uppfylla lagens syfte utan att faktiskt analysera hela trafikflödet, och det är den analysen vi protesterar mot."
* Marcus Fridholm på Sagor från Livbåten: Sverige FRA-land
Jag avslutar dagens obligatoriska läsande med en mer nyanserad text som faktiskt försöker väga de huvudsakliga argumenten för och mot signalspaning i FRA-lagens version. Observera att det är stor skillnad på signalspaning/underrättelseverksamhet och FRA-lagen! Oavsett vad regeringens företrädare säger. Ett litet citat från Marcus också:

"Det finns två frågor att ställa sig när man ser argumenten.

Den ena frågan är hur de positiva konsekvenserna står sig jämfört med vad de kostar?

Som jag ser det så är det ingen konkurrens, ingenting är värt att i grunden vända rättsprinciperna upp och ned, hota meddelarfrihet och göra folk rädda att kommunicera."
Som sagt, läs - så återkommer jag inom kort med mer spännande nyheter...

(Edit, Leif Nixon är mannen som skrivit texten hos Opassande. Det är alltså en gästbloggare, inte Emma själv.)

Inga kommentarer: