måndag, juli 14, 2008

FRA-lagen skapar skratt

Det är egentligen sorgligt att en demokratiskt vald riksdag väljer att klubba igenom en lag som många ledamöter inte ens verkar ha förstått. Men å andra sidan har FRA-lagens skapande också gjort så att många har engagerat sig och, på gott och ont, skapat sådant man kan le eller till och med skratta länge åt.

"Samer mot FRA-lagen"?
Dagens "roligaste" nyhet är en självklar, men för mig oväntad grupp motståndare till FRA-lagen. Senaste tillskottet på den (numera extremt långa listan) med FRA-motståndare är Samiska Rättsförbundet! Och det är ganska naturligt eftersom det är som de skriver:
"Enligt Samiska Rättsförbundet innebär lagtexten att det samiska folket utsätts för stora risker att kränkas. Det eftersom samerna är ett folk i fyra länder som kommunicerar och samarbetar regelbundet över gränserna."
Läs nyheten hos SR Sameradion: Krav på att FRA-lagen omarbetas

* Josh försöker få regeringen att fatta vad de håller på med: Vakna och lukta på kaffet, Reinfeldt!
Citat:
"Det hela är en fars, Reinfeldt. Du och de dina gör er till åtlöje. Sluta nu. Jag börjar få ont i magen av allt skrattande."
* Oscar Swartz skriver också om (fp)-upproret: FRA: Snöbollen växer - nu även fp-uppror!

* Folkpartiet i Nacka kämpar på hemma hos sig. Lycka till!

* Centrum för rättvisa begär att Europadomstolen granskar FRA-lagen (Äntligen!)
Nyhet hos Svt. Och DN.

Dags för en hörselundersökning?
Det verkar som att flera av partisekreterarna har lite "knäck i lurarna". I helgen var det Centerpartiets Anders Flanking som missuppfattat CenterUppropet.se:s krav och idag är det Folkpartiets Erik Ullenhag som inte riktigt verkar förstå att man kan vilja riva upp hela FRA-lagen (utspelet i DN) och börja om från rätt ände. Med "rätt ände" menar jag grundlagsskydd för den personliga integriteten och en konstitutionsutsdomstol först och sedan en eventuell signalspaningslag.

Vänner och fiender
Den borgerliga alliansen har bara skapar fler och fler fiender för varje dag. och vi engagerade medlemmar, som borde vara partiets främsta tillgång och försvarare, väljer man att ignorera eller vifta bort på ett fruktansvärt nonchalant sätt. Bland annat genom att välja att missförstå oss, som jag nämner ovan. Flera personer har skrivit på temat vänner det senaste dygnet:

* Jonas Morian: Alliansen utan vänner

* Anna Troberg: With friends like these, who needs enemies?
Där hon funderar om det verkligen är en vinst för FRA-förespråkarna att spionen Stig Bergling ger lagen stöd på debattsidan i Expressen. Min gissning är att regeringen nog hade klarat sig minst lika bra utan honom på sin sida.

* Sofia Nerbrand från Magasinet Neo skriver på : Alliansen förlorar sin vänner
Kort citat:
"Det är inte bara FRA-lagens utformning som upprör, utan även den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat. Medborgarna har behandlats som barnrumpor. Kritiska partister har dessutom fått smaka på riset."
Mer humor
* Rick Falkvinge visar upp sin nya snygga tatuering (äkta?): Döljer du något, medborgarjävel?
Ett centralt citat:
"Snabbkurs i samhällslära, allt man behöver komma ihåg i sammahanget:

Demokrati förutsätter att medborgarna har rätt till ett privatliv, och att makten går att granska. Alla samhällen där motsatsen har varit sann — där maktutövandet skett bakom stängda dörrar, och där medborgarna har kunnat granskas och rannsakas utan orsak — har varit riktigt otrevliga platser att leva på."

* Moderata riksdagsledamöter anmälda till Allmänna Reklamationsnämnden för avtalsbrott, av MUF. Skitkul!

* Micke "Prinsen" Trolin berättar att han bjuder ut Camilla Lindberg autograf på Tradera. Just nu är den värd 105 kronor. Den kanske blir värd mycket i framtiden?


Gammelmedia ökar trycket
Expressen har haft väldigt bra bevakning av FRA-frågan på sin specialsajt: expressen.se/fra-lagen och för ett par dagar sedan skapade även Aftonbladet en egen sida för FRA. Det kommer, som sagt, inte att lugna ner sig än på länge...

FRA News
Följ bevakningen i Gammelmedia och i bloggsfären på mitt senaste tillskott i högerkanten: "FRA news", en tjänst från Piratbyrån.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

FRA News är från Piratbyrån, inte Piratpartiet. De har väl vissa mål gemensamt, men bör INTE blandas ihop!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Självklart inte Mikael. Jag läste adressen lite slarvigt. Ska försöka vara mer noggrann nästa gång.

Tack!

Stekare mot FRA sa...

Hysteriskt roligt. Som vi stekare säger. Skämt ska med skämt fördrivas!

/ Mårten