tisdag, juli 01, 2008

Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

Imorgon har Centerpartiet sin stora chans!

* Chansen att visa att man är ett lyssnade gräsrotsparti och inte Tolgfors och Reinfelds knähundar.
* Chansen att visa att man kämpar för alla människors rätt till en privat sfär.
* Chansen att visa att man är stora nog att erkänna att man har gjort fel och tänker kämpa för att åter få väljarnas och sympatisörernas förtroende.

Eller så tar partiledningen inte chansen och drar ut på lidandet bra länge till, i förhoppningen att väljarna ska glömma. Men det kommer inte hända. Bloggarna har nu fått visa på att de kan gräva fram fakta och argument som politikerna inte kan svara på och har en stor grupp pålästa, engagerade bloggare väl fått vittring på ett byte släpper de nog inte i första taget.

En lugnare sommar
Sommaren kommer nog att bli lite lugnare ur FRA-hänseende, men senast den 16 september kommer det hela at dra igång igen med förnyad styrka.

Centerpartiet och deras företrädare har i i första hand ansetts vara svikare, och med all rätt. Sätter man sig på höga hästar, är fallet så mycket högre. Är man dessutom det sista liberala hoppet i riksdagen, "the last line of defence", så höjs förhoppningarna ännu mer och svekdebatten tar därmed sin utgångspunkt i vilka som kämpade hårdast och vek sig, inte vilka som röstade för eller mot. Men det är så den politiska verkligheten ser ut och Centerpartiet kan inte göra så mycket för att ändra på det.

Jag ser alltså fram emot morgondagens möte med vissa förhoppningar, men eftersom Centerpartiet så nyligen svikit mina högt ställda förväntningar, har jag också mentalt förberettt mig på ytterligare ett svek. På torsdag morgon vet vi mer.

Övriga som skrivit om FRA-lagen och CenterUppropet.se
* Sophia har kommenterat dagens nyhetshändelser, bland annat den avslöjade läckan inom FRA. Det känns ju inte direkt tryggt att det är de som ska hantera all den känsliga information de kommer få tillgång till.

* Sophia ska dessutom vara med i Östnytt imorgon också. Tuff laddning inför ett ännu tuffare möte med partisekreteraren. Lycka till!

* Erik Hultin skriver ner lite drömmar och förhoppningar om att partiet ska ta sitt förnuft till fånga på mötet imorgon.

* David offentliggör att ytterligare en krets nu öppet stödjer CenterUppropet.se. Välkommen Avenycentern (Göteborg)!

* Torsdag den 3 juli anordnar Centerpartiet en "maratonchatt" med elva framträdande centerpartister. Frågan är bara varför de försöker hålla chatten så hemlig? Nyheten finns på hemsidan, men är inte länkad från förstasidan. Dessutom saknas Twingly-funktion, vilket alla andra nyheter har. Inbjudan har inte ens synts på internwebben, utan bara gått ut via Facebook,. Men där är antalet Centermedlemmar synerligen begränsat. (cirka 140 av 70.000 medlemmar). Med den uppmärksamheten är jag rädd att det kommer vara fler som skriver, än som läser. Det är dock en intressant idé, så lycka till! [Edit: Såg just att Maratonchatten gömmer sig i högerkanten på framsidan i flashanimationen. Lite svårt at se, men det fanns i alla fall.9

* Anna Troberg skriver också bra om dagens upptäckta informationläcka på FRA:
FRA lider av informationsinkontinens

* Jimmy Wilhelmsson får avsluta dagens blogginlägg genom att ställa den intressanta frågan:
Är bloggare långt ifrån väljarna?

Han tankar är väl värda att fundera på, nu när bloggare börjar kunna uppvisa någon typ av genomslagskraft på "egen" hand. Jag anser dock att bloggare har en mycket mindre risk att fastna i gamla strukturer och försöker inte hindra andra från att komma in i det som Jimmy kallar "elit". Vi tjänar inte på det. Tillkommer det ytterligare en välformulerad bloggare som är generös med länkar, så stärker det bara bloggare som grupp.
Dessutom är de flesta bloggare faktiskt bra mycket närmare "folket" än vad de flesta riksdagsedamötet är, då vi inte har 50.000 i måndaslön och spenderar våra dagar på att sitta i möten med statrådssekrerterare. Vi sköter helt enkelt våra vanliga jobb, är sjukskrivna eller arbetslösa. Det underifrån-perspektivet och kopplingen till vardagen hos alla andra svenskar i liknande situationer ger styrka och förtroende!

Inga kommentarer: