fredag, juli 25, 2008

Moderaternas webredaktör tillbaka från semestern?

Nu är moderaternas webredaktör äntligen tillbaka från semestern! Igår såg jag det första inlägget om signalspaning på deras hemsida, sedan bebatten drog igång på allvar, för cirka 1½ månad sedan. Snabba ryck!

Själva inlägget är välskrivet, men innehåller i sak ingen nytt. Och Björn på Alliansfritt Sverige har därför heller inga problem att totalsåga alla argument, än en gång.

Själv tänkte jag bara göra ett litet tillägg genom att granska det sista argumentet som Sten Tolgfors lägger fram:
"Försvarsunderrättelseverksamheten varken kan eller får bidra till att i konkret brottsbekämpande syfte kartlägga en utpekad individs koppling till brottslig verksamhet. Sådan verksamhet ska bara få ske på det sätt som är strängt reglerat för polisens del. Det ska inte finnas möjlighet att kringgå det regelverket genom att använda signalspaningsresursen. Det är också mot den bakgrunden som lagen innehåller ett uttryckligt förbud mot rapportering av underrättelser som berör en viss fysisk person och som angår annat än sådana förhållanden som är av betydelse för försvarsunderrättelseverksamheten, så kallad överskottsinformation."
Det är det sista ordet som är intressant. Lite som att avsluta en mening med det klassiska "INTE!". ("Not", från Wayne's world.) Hela stycket ändrar betydelse. Eller om man översätter till svenska:
FRA får inte bevaka enskilda brottslingar, men om man hittar information under tiden som man rotar igenom andras kommunikation, så kallad "överskottsinformation", så får de gärna skicka detta vidare till polisen. (Och andra myndigheter får vi anta).
Det är alltså inte så värst svårt för FRA att kringå det här "regelverket", man säger bara att man letade efter något annat, som är "av betydelse av försvarsunderrättelseverksamheten", och bara "råkade hitta något". Så det blir i princip fritt fram.

Skrämmande hur Sten Tolgforst försöker lura oss!

I övrigt är det som Erik Hultin skriver - argumenten är helt slut. Trots detta fortsätter förespråkarna för lagen att slåss för den. Jag säger som en gammal kollega till mig brukade säga:
"Ok för att du trampat i skiten, men sluta i alla fall hoppa!"

Don´t leave him hanging!
Stackars Åkesson som får sköta all diskussion i FRA-frågan i media just nu. Det är inte hans jobb. Han ska bara bistå politikerna med underlag till beslut. Dessa ska sedan politikerna ta ställning till och förankra hos folket. Nu går Åkesson själv ut, nästan dagligen, och slåss för en lag, men vi medborgare kan inte utkräva ansvar av Åkessson, eftersom han inte är tillsatt av oss. Helt odemokratiskt tillvägagångssätt.

Opassande skrev väldigt bra om detta: FRA — nu måste ni släppa in regeringen i debatten

Likaså bloggen Tvivlar: Ska myndigheter opinionsbilda?
Ett kort citat:
"Med politiskt medvetna [aktiva, min anm.] tjänstemän och myndigheter kommer de allmänna valen i förlängningen att bli meningslösa. Det spelar ingen roll vilka ideologier som tilltalar väljarna om beslutsmakten är förflyttad till politiserade tjänstemän som inte kan avsättas."
Rick Falkvinge (pp) kritiserade också detta i SVT häromdagen.

För det är som Svend Dahl skriver i Expressen, vi VILL lyssna på Fredrik Reinfeldts argumentation. För det är honom vi kan utkräva ansvar från.

Humor om FRA
FRA-humor verkar vara ett närmast outtömligt område.

Läs först den alldeles lysande parfrasen på Tage Danielssons monolog om Harrisburg och sannolikhet. Det är "mini" som skrivit den. Läs!:
Om sannolikhet och FRA

Sedan undrar också Eva Franchell på Aftonblade, både på skämt och på allvar:
Hur mycket skvallrar de i fikarummet på FRA?

Hon skriver:
"För några år sedan besökte jag en munk i Kosovo. Han gömde flyktingar av alla religioner i sitt kloster och höll sig vid liv genom att hela tiden berätta vad som hände via internet. Det fria ordet blev hans livlina. Ingen vågade skjuta ihjäl en munk som kommunicerade med hela världen.

Men vad hade hänt med honom om de stridande parterna i Kosovo haft resurser att signalspana på hans allra första mejl? Hade de låtit honom leva?"
Där har ni något att fundera på till nästa gång vi hörs. Nu ska jag ut till Visingsö och gå på en gillesträff och kommer inte att vara anträffbar annat än via mobilen de närmsta dygnen.

Inga kommentarer: