söndag, mars 07, 2010

Medborgarjournalistik när den är som bäst....

Andreas Ekström skriver i en krönika i Journalisten om att vi bloggare och andra medborgarjournalister nu på allvar hotar "journalistiken" i sin ursprungliga form.

Hans lösning återspeglas i rubriken: Vi måste vara bättre än amatörerna 

Ett kort citat:
"Det vi menar med professionalitet – oberoende, upparbetat förtroendekapital, konsekvensneutralitet – är svårförklarat och inget man med självklarhet kommunicerar i en smart enrading. Alltså måste våra resultat kommunicera sådana värden åt oss, tydligare och bättre än någonsin förut."

Och ett lysande exempel på bra medborgarjournalistik står centerpartisten Stefan Mårtensson för när han försöker analysera Attendos extremt motsägelsefulla årsbokslut. Han kommer inte hela vägen, men detta är väl ett lysande tillfälle för någon professionell ekonomijournalist att ta över?

Attendo: lönsamt eller inte?

Attendo Care ansvarar för omsorgen av väldigt många äldre i Sverige idag, så det är självklart att de måste granskas om de har något ekonomiskt fuffens för sig. Seså, gräv på och ta reda på om det ligger en hund begraven.

2 kommentarer:

John sa...

Det är mer än lite övermaga med tanke på att Ekström hanterat fildelningsfrågan genom att argumentera från en ståndpunkt som bygger på en kommande magisk tekniklösning som ska kunna hindra piratkopiering utan att kränka privatliv, brevhemlighet och meddelandeskydd. Alltså ungefär som att diskutera bilismen och utgå från att nån kommer att uppfinna en bil som är 100% krocksäker och inte kan köra över fotgängare.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Är det så att du inte håller med Ekströms slutsatser i just den krönikan, eller var det mer av karaktären "allmänt utfall", John?