onsdag, mars 03, 2010

Datalagringsdirektivet - alla slåss om trovärdigheten

Nu har även en officiell röst för Centerpartiet dykt upp i debatten om datalagringsdirektivet. Johan Linander är citerad i SvD artikeln - Strid om datalagringen: 
"– Det enda rimliga är att vänta på kommissionens översyn. Det finns ju ingen anledning att först införa det och sedan tvingas göra om det, säger Johan Linander."
Vänta ett tag med att införa den, med andra ord. Så långt sträckte sig alltså Centerpartiets "hårdnackade motstånd" mot ytterligare ett jättekliv mot övervakningsstaten där vi alla kommer bära runt på statliga spårsändare och alla våra dagliga kontakter dokumenteras och sannolikt också analyseras...

För som väntat är det inget annat parti än Piratpartiet som har kvar någon trovärdighet i integritetsfrågorna, tyvärr. :-/


(Och nej Johan, ett inlägg på din blogg är inte ett officiellt utspel jämförbart med Vänsterpartiets hemsida...)

Andra om samma sak:
Magnus Andersson - C mot M om datalagringen
Mikael Elmlund - Bravo Centerpartiet
Dagens Nyheter - Nya bud från V och MP om datalagringsdirektivet
Mikael Elmlund igen - En rödgrön regering ska stämma sig själv i EG domstolen vid valseger
Henrik Alexandersson - Dagsformen tycks avgöra, del 3
Hanna Wagenius - Datalagringsdirektivet: Valet avgör
Mikael Nilsson - Peter Eriksson (mp) om datalagringsdirektivet: "Vi har fått med oss sossarna på vår egen linje" 

Tillägg, eftersom man inte blir upptagen i listan frivilligt, så får man väl pinga Centerpartiets hemsida själv:
Johan Linander på Centerpartiet.se: "Omförhandla datalagringsdirektivet"

Jag avslutar inlägget med en länk och en kopiering av en stor del av Joshens inlägg - Tack Peter Eriksson
"Inför förra valet hade Centern profilerat sig som en stark röst för frihet och mot det framväxande övervakningssamhället, och därtill ett parti där flera uppkäftiga nya krafter tog plats. Därför fick de min röst, och vi vet ju hur det gick. Centern släppte allt vad motstånd mot övervakningssamhället heter och röstade igenom både FRA-lagen och Ipred. De nöjde sig inte ens med att rösta igenom skiten – Centern har dessutom tagit ett stämmobeslut på att de numera är för FRA-lagen. Vad som från början var en kompromiss är nu partiets officiella politik.

Miljöpartiet är på många sätt Centerns spegelbild på vänsterkanten. Står nära mitten, har (naturligtvis) en stark miljöprofil och har därtill en stark profil som ett parti som står upp för den personliga integriteten. Även Miljöpartiet har genom åren haft för vana att släppa fram nya och uppkäftiga krafter.
Men nu gör alltså Miljöpartiet precis som Centern beträffande datalagringsdirektivet (Lex Bodström). Först är man emot, sedan är man motvilligt för (som en kompromiss måhända) och sedan visar det sig att man har skrivit en motion för lagens införande som Socialdemokraterna anslutit sig till. Kompromissen är numera partiets officiella politik.

Jag undrar varför. Varför vek Centern ner sig så fullständigt? För att sitta i regering, visst. Makt lockar. Men vad är poängen med att sitta i regering om man inte använder den till vad man tror på? Vad är det för mening med makt om man bara går någon annans ärenden? Då är man en lakej och inget annat.
Och varför gör Miljöpartiet samma sak? Är de så sugna på att bli erbjudna ministerposter av Socialdemokraterna att de ställer upp som syndabockar? Centern driver Moderaternas politik som vore det deras egen och Moderaterna går fria. Tänker Miljöpartiet driva Socialdemokraternas politk som sin egen och låta Socialdemokraterna gå fria? Varför så korkade? Övertrumfar maktkåtheten den egna självbevarelsedriften?

Det finns förstås en avgörande skillnad här. Centern väntade till efter valet med att kasta av sig masken och säga ”moahahaha” till sin väljare och gräsrötter. Miljöpartiet gör det redan före valet. Det måste ändå betraktas som ärligt och uppriktigt och dylikt ska förstås uppmuntras.

Därför: Tack Peter Eriksson för att du berättar hur det ligger till så att folk slipper rösta på ditt parti."

4 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Word! Du toppar för övrigt knuff med detta inlägg..

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Olof. Hade du inte sagt det hade jag aldrig settt det. som vanligt är det tråkigt att över 75% av länkarna hos Knuff kommer från icke-centerpartister och att de Centerpartister som skriver om fråpgan inte länkar till mig.

Men det är smällar man får ta när man tycker partilinjen liknar snömos...

Anders sa...

Jag ser en liknande tendens.
Sossar mot storebror kan länka till mig, men skriver jag kritiskt om partiet är det inte så många som hänger på...

Alltså ägnar jag allt mer tid att sprida virolosisk smitta AFK!

Piratidéer mun mot mun - och därför har jag börjat engagera mig mer i SAP än jag från början tänkt.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Haha Anders, bra tänkt!

Jag har lite andra bevekelsegrunder för mitt nyvaknade engangemang lokalt i Centerpartiet, men självklart diskuterades även integritetsfrågor över lunchen på centerpartiets årsmöte senast.

;-)