tisdag, mars 30, 2010

Sveriges största politiska ungdomsförbund bortglömt, igen

Jag besökte Ung Pirats stämma i helgen (inlägg1, inlägg2) och tyckte väl att den inte skiljde sig nämnvärt från övriga ungdomsförbundsstämmor, dock med den brasklappen att jag inte besökt allas stämmor. Det unga förbundet är alltså som andra politiska ungdomsförbund är mest.

Och nu ser jag hos Magnus Andersson att de diskuterade just ungt engagemang och medlemssiffror för ungdomsförbundenAktuellt igår. Magnus Andersson var där och debatterade med SSU:s Jutte Guteland.

Se inslaget här, cirka 18 minuter in (Jag bäddar inte in det eftersom klippet kommer försvinna redan 5 april...)

Ung Pirat bortglömt
I reportaget som föregår debatten pratar de om att alla ungdomsförbund har tappat så mycket medlemmar, men då glömmer de, i vanlig ordning, bort det största partipolitiska ungdomsförbundet av dem alla - Ung Pirat.

CUF har, enligt inslaget och  drygt 600 medlemmar, MUF har 6800 och SSU har 2200. De övriga ligger någonstans däremellan. Ung Pirat har däremot nästan 20.000 medlemmar! Så räknar man in även Ung Pirat så har antalet engagerade i partipolitiska Ungdomsorganisationer snarare ökat de senaste åren, inte minskat! Ganska dåligt av journalisten att göra den missen.

En av förklaringarna som ges i inslaget är att ungdomar istället väljer att engagera sig i enstaka frågor, snarare än partipolitiskt. Och reporten kanske anser att Ung Pirat och Piratpartiet är intresseorganisationer och inte partipolitiska, bara för att de inte har valt att ta ställning i klassiska höger-vänster-frågan. Men det tycker jag är en dålig ursäkt. Piratpartiet (och deras ungdomsförbund) ställer upp i höstens riksdagsval och tog två mandat i senaste Europaparlamentsvalet, då är man ingen lobbyorganisation längre, då är man ett politiskt parti!

Ps. Orkar någon som har Wikipedia-konto uppdatera siffrorna där? Alla uppgifter hittas i Aktuelltinslaget eller hos Ungdomsstyrelsen (pdf)

10 kommentarer:

OlofB sa...

Wordness till dig Markus. Journalister råkar mer än sällan "glömma" PP.

Förresten, man behöver inte ha något wikipediakonto för att ändra. Inte för någon måndag sedan sist jag prövade i alla fall..

(det senare är också ett bevis på att man kan utgå från att människan är en social & i grunden välmenande varelse. för hur kan annars wikipedia överleva en sådan öppenhet?)

OlofB sa...

månad*

Anonym sa...

Piratpartiet är inte bortglömt.
Det är medvetet negligerat av folk som kallar sig journalister.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anonym:
Det är möjligt att det är avsiktligt, men jag tror snarare att Piratpartiet helt enkelt är bortglömt. Journalister är ett konservativt släkte...

@Olof:
Tack för tipset Olof, jag menade mer dock att jag inte har tillgång till mina inloggningsuppgifter från jobbbet. Jag tror jag har ett konto, men jag måste leta reda på det hemma... (dessutom förväntas man tydligen jobba lite när man är på jobbet också. "Sitta av tiden" kommer man inte långt med...) ;-)

Jens sa...

Jag är inne på samma linje som Anonym. Jag såg inslaget, och tänkte att nu blir det omöjligt för dom att inte nämna PP, men dom lyckades.

Inslaget känns som ett försök att reta upp PP, och kanske är det vad som behövs.

Jag kanske är lite konspiratorisk, men SVT är medlemmar i samma upphovsrättsorganisation som Pirate bay domaren, och jag tycker det säger det mesta om SVTs inställning till PP.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag tror ändå inte på din "konspirationsteori" Jens, även om den inte är helt koko.

Snarare är det nog lathet, eller det faktum att verkligheten skulle sabba en bra story, som ligger bakom...

Johan Örjes sa...

Om man tittar på den jämförbara statistik, som också länkas till i bloggposten, har Ung Pirat ca 4000 medlemmar, några tusen färre än MUF.

Om Ungdomsstyrelsen redovisar kraftigt ökad medlemssiffror för Ung Pirat vid nästa redovisning, tror jag det kommer att få uppmärksamhet.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Helt rätt Johan. Mycket relevant synpunkt. Jag tog mig inte tid att gå igenom alla siffror på lunchen, men det borde jag kanske gjort innan jag postade inlägget.

Dock är det kanske som du antyder, att rapporteringen av medlemmarna släpar ganska mycket...

Unknown sa...

Hur var det på stämman? Deltagare? Debatt? Frågor?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Som jag skrev så påminde den en hel del om andra ungdomsförbundsstämmor.

UP har dock ganska lite politiska diskussioner eftersom de följer PP i all politik. Lite som Grön Ungdom gör. Men visst vart det lite diskussioner kring vad förbundet ska spendera pengar på och liknande. Så debatt var det, och med hjälp av ett par bra lysande mötesordföranden var tonen mellan debattörerna god och stämningen på hela stämman ganska hjärligt.

Det roligaste var att alla deltagarna hade minst en dator med sig och alla var ständigt uppkopplade. Så istället för att samla smågrupper i korridorerna för att snacka ihop sig och "taktisera", som vi i traditionella partier gör, så kunde de sköta det via chattar och messenger direkt i burken. Jag vet inte om de gjord det, men tekniken finns där i alla fall...