måndag, mars 22, 2010

Orimligt patent av Myriad Genetics

Vetenskapsradion i P1 rapporterar idag om domstolsprocessen mot Myriad Genetics, där läkar-, patient- och medborgarrättsorganisationer försöker upphäva patent på två bröstcancergener som företaget har.

Lyssna på nyheten här: Vetenskapsradion - Domstolsprocess kring genpatent

Problemen med Myriad Genetics patent är bland annat detta:
"Forskarna har upptäckt att flera av de DNA-sekvenser som patentet täcker också förekommer i delar av människans arvsmassa, som inte har något med bröstcancer att göra, kanske till och med i majoriteten av generna. 
Företagets patent är så brett att det innefattar all användning av de patenterade DNA-sekvenserna. Därför varnar nu de tre DUKE-forskarna för att konsekvenserna för all medicinsk forskning och behandling kan bli mycket stora om företaget verkligen utnyttjar sina patenträttigheter fullt ut."
Piratpartiets kritik mot den nuvarande patentlagstiftningen framstår som allt mer motiverad...

Uppdatering - Henrik Brändén gästbloggar på Sagor från Livbåten och utvecklar resonemangen - Ohemult genpatent

4 kommentarer:

Niklas Kolhammar sa...

Tjenare lake,
nej jag tycker verkligen INTE att detta är ett tecken på att piratpartiets patenthat är befogat. Varför? Jo för att kritik mot Myriad Genetics patent, finns inom vårt nuvarande svenska patentsystem. Det går nämligen inte i Sverige att ta patent på DNA som finns naturligt, eller i människans arvsmassa.

Nej genpatent kräver att man har konstruerat något som inte är naturligt. Exempelvis kan man kombinera en naturlig gen med en typ av naturlig promotor som aktiverar genen i en speciell cell. Kombon tillsammans kan man patentera, men inte generna var för sig.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för din kommentar Niklas, jag tänkte faktiskt på dig när jag postade inlägget. :-)

Mig veterligen begränsar sig inte Piratpartiets kritik till enbart det Svenska patentsystemet, så kritiken kvarstår.

För bevisligen har ju Myriad Genetics fått patent på två naturligt förekommande gener. Och det tycker vi väl båda då är synnerligen orimligt?

Niklas Kolhammar sa...

Hallå igen lake,
Men i så fall kan man ju undra varför vi skall rösta på ett svenskt piratparti om problemet är utformningen av patentsystemet i USA. Vidare, varför skall man stödja ett piratparti som helt vill avskaffa medicinpatent och ersätta det med planekonomisk statlig forskning, när problemet ifråga redan har lösts här i Sverige.

Dessutom, visst Myriad Genetics har fått patent på två naturligt förekommande gener (vilket alltså inte går i Sverige). Men det verkar ju inte ha varit känt när det skedde, varför det nu bestrids i domstol. Så ifall överklagan går igenom och patentet upphävs skulle det snarare bevisa att systemet fungerar, även i USA.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Vi får helt enkelt hoppas på det senare då...